GÜNDEM - 07 Ekim 2017 Cumartesi 10:22

Makineleşme pamuğa olan ilgiyi arttırdı

A
A
A
Makineleşme pamuğa olan ilgiyi arttırdı

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen pamuk üretimi, özellikle pamuk toplama makinesinin kullanılmasıyla her geçen yıl artış gösteriyor.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde pamuk hasadı başladı. 'Beyaz altın' olarak tabir edilen pamuk üretimi, makineli tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte artış gösterdi. Geçmiş yıllarda ilçede büyük ölçüde üretimi yapılan pamuk kota, ekonomik sıkıntılar ve hasat döneminde işçi bulunamaması nedeniyle 10 bin dekarlara kadar geriledi. Özellikle hasat döneminde büyük zahmet gerektiren pamuk üretimi ilçede gerek devletin verdiği desteklemeler ve gerekse de makineli tarıma geçilmesiyle birlikte her geçen yıl artış gösteriyor. İlçede pamuk üretimini hiç bırakmayan çiftçiler de üretimin artması ve destekleme primlerinden memnun. 

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçilerden Muharrem Baysal, "Bu sene pamuktan memnunuz. Fiyatlar da iyi. Devlet de destekleme veriyor. Bu pamuğun kilogramını bin liraya toplayamazsın. Ama makineyle 120 liraya topluyoruz. Makineleşme çok güzel bir şey. Çok daha iyi olacak. Eskiden toplanmıyordu. Ortağına veriyordun yine toplanmıyordu" dedi.

Makineli tarıma geçilmesiyle birlikte pamuk üretiminin de arttığını söyleyen çiftçi Kemal Çetinkaya ise "Daha önceki senelerde 300 bin dönüm pamuk ekiliyordu. Bu yıl bin 700 dönüm pamuk ekiliyor. Seneye daha fazla artar. Biz devletimizden bizi desteklemesini istiyoruz. Desteklerse bu pamuk çoğalır. Zaten yarı yarıya veriyorduk işçiler toplamıyordu. Ama böyle makineye geçtiğimiz zaman 120 lira veriyoruz dönümüne. Bu sene işçi bulunamadı. Ne domates toplanabildi, tarlada domatesler kaldı. Makineye verilmese bu işçilik olmaz. Pamuk bırakılırdı. Devletin verdiği primi eğer seneye biraz daha pamuğa arttırırsa Saruhanlı ovasının hepsi eker. İthal edeceğimize ihracat ederiz. Giydiklerimiz zaten naylon. Pamuklu olur da hastalık da gelmez insanlara" diye konuştu.

İlçede hem pamuk üretimi yapan hem de sahibi olduğu makine ile diğer çiftçilerin de ürünlerini hasat eden Adem Yiğit, makineleşmenin artması gerektiğini söyledi.

"Girdi maliyetleri ekim alanlarını daralttı"

Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve işçi sıkıntıları nedeniyle pamuk üretiminin gerilediğini ancak son yıllarda verimin de artmasıyla birlikte çiftçinin pamuk üretiminden para kazandığını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "İlçemizde şu anda tahmini olarak 10 bin dekara yakın pamuk arazisi var. Geçmiş yıllarda 100 bin dekara yakın pamuk ekilirdi. Ama girdi maliyetleri nedeniyle pamuk günden güne ekim alanları daraldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdi maliyetleri ve işçilikti. Şu anda makineli tarıma geçtiğimizden dolayı çiftçimiz pamuğa karşı ekime başladı. Pamuk ekim alanları daha da çoğalacak. Çünkü bizim Saruhanlı, pamuk lifi olarak Bergama'dan sonra ikinci gelmekte. Çiftimiz pamuğa yönelmek istiyor ama girdi maliyetleri yüksek. Ama önümüzdeki yıllarda bu makineleşme devam ederse pamuk alanları geçmiş yıllara göre 60-70 bin dekarlara çıkacağını tahmin ediyoruz. Daha önceden 400-450 kilogram aldığımız pamuk arazilerinde 600-700 kilogramlara kadar pamuk alıyoruz. Verim arttıkça masraflar bir nebze geri çekiliyor. Para kazanma şansımız artıyor" dedi.

"Makineleşme insanları pamuğa yöneltti"

Özellikle hasat dönemlerinde işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekleyen Okur, "İşçi bulamıyoruz. Biz gerek domates açısından, biber hasadında gerekse üzüm kesmelerinde işçilik yönünden çok zahmetler çektik. Pamuğunda zaten en büyük işçiliği toplaması. İnsanlar geçmiş yıllarda elindeki pamuğu yarı yarıya verdiği halde toplatamadı. Ama makineli tarım olduğu için çiftçimiz gönül rahatlığıyla pamuğu toplatıyor. Pamuğun ekiminden hasadına kadar her şey makineyle olduğu için insanlarımız yöneliyor. Makineleşmenin devam etmesini istiyoruz. Devletimiz pamuk eken vatandaşlara primlerini makinede de primlerinin arttırılmasını istiyoruz. Pamuk toplama makinesi 600-700 bin lira civarında. Buna da destek verilirse bu pamuk toplama makineleri çoğalırsa pamuk ekim alanları da genişleyecektir" diye konuştu.

İlçedeki pamuk hasadının önümüzdeki aylara kadar devam etmesi bekleniyor. 

Aykut Yeniçağ - Sinan Yeniçeri - Adem Şahin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.
Manisa Kalbine yenik düşen hakem gözyaşlarıyla uğurlandı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde spor yaparken fenalaşan ve geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hakem Yusuf Bulut memleketi Turgutlu’da toprağa verildi. Çarşamba günü akşam saatlerinde Turgutlu ilçesindeki Irlamaz Spor Vadisinde arkadaşlarıyla birlikte spor yaparken fenalaşarak yere yığılan ve ardından olay yerine gelen 112 ambulansı ile Turgutlu Devlet Hastanesine götürülen 37 yaşındaki hakem Yusuf Bulut burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Aynı zamanda Turgutlu Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde çalışan Bulut’un cenazesi bugün Turgutlu ilçesi Subaşı Camiinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi. İlçede ve spor camiasında sevilen isimlerinden biri olan Yusuf Bulut’un cenaze törenine Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, TFF 4. Bölge Sorumlusu ve MHK üyesi eski hakemlerden Ünsal Çimen, TFF 4. Bölge Sorumlusu Serkan Gencerler, Türkiye Süper Lig hakem gözlemcileri İbrahim Aksoy ve Yunus Yıldırım, Süper Lig Hakemi Koray Gencerler, Manisa İl Hakem Kurulu Başkanı Murat Türker ve üyeleri, tüm Manisa ve İzmir hakemleri, Türkiye Ampute Futbol MHK Başkanı Ahmet Emin Alanka, TFF HGD Merkez Üyeleri, TFF HGD Manisa ve İzmir Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” Hakemin cenazesi ilk olarak çalıştığı kurumu olan Turgutlu Belediyesi’nin önüne getirildi. Burada cenazeyi Belediye Başkanı Akın, Bulut ailesi ve belediye çalışanları karşıladı. Dua alınırken yüzlerce vatandaş gözyaşları döktü. Burada bulunan Yusuf Bulut’un yakınları “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” diye duygularını ifade etti. Ardından genç hakemin yaşadığı mahalle olan Turgutlu Subaşı Mahallesi Subaşı Camiine getirilen cenaze burada ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi.