EKONOMİ - 10 Temmuz 2016 Pazar 15:40

Malatya’da kayısı hasadına başlandı

A
A
A
Malatya’da kayısı hasadına başlandı

Bir yandan don ve dolu bir yandan sağanak yağışın vurduğu kayısıda tüm olumsuzluklara rağmen hasat başladı.

Malatya’da zirai don, sağanak yağış ve dolu yağması nedeniyle zarar gören ve bu yılki rekoltesi 386 bin olarak belirlenen kayısıda hasat mevsimi başladı.

Yaklaşık 1 hafta önce başlayan hasat mevsiminin Temmuz ayının sonuna kadar süreceği tahmin ediliyor. Yoğun bir emek gücü isteyen kayısı hasadı önce sirkeleme işlemi ile başlıyor. Ağacın her iki tarafına serilen çadırlara dökülen kayısı daha sonra toplanıp kükürt işlemi için islime konuluyor. İslimden çıkarılan kayısı kurutulması için seriliyor ve kurutulan kayısı daha sonra satılıyor.
Birçok bölgede gerçekleşen kayısı hasatlarından biri de Yeşilyurt ilçesine bağlı Çayır Mahallesi'nde sürüyor. Kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçiler sıcak havaya rağmen hasat yaparak ekmek parası kazanmanın derdindeler.

Kayısı hasadında çalışmak için Adıyaman’dan Malatya’ya geldiklerini kaydeden Ramazan Şengün isimli işçi, hasat zamanında yağmur yağmasının işlerini zorlaştırdığını ifade ederek “Yağmur yağınca ağaçtaki kayısıların çoğu yere döküldü bu da bize ek iş çıkarttı. Zamanımızın çoğunu yerdeki kayısıları toplamakla geçiriyoruz” diye konuştu.

Çalışma koşullarının iyi olduğunu ancak çalışma sürelerinin fazla olduğunu dile getiren Şengün, “Sabah 7 den akşam 7 ye kadar çalışıyoruz bu durumda düzelirse daha iyi olur” dedi.
Daha önceki senelerde de kayısı hasadında çalıştığını belirten bir başka kayısı işçisi Yılmaz Kaya da hasat işinin kolay olduğunu ancak incelik isteyen bir iş olduğunu kaydetti. 

Barış Türel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Seymenli çocuklara park müjdesi Yeşil alan sayısının artırıldığı Başiskele’de, Seymen Mahallesi Başarı Sokak’taki 2 bin metrekarelik alana park inşa ediliyor. Basketbol, voleybol ve tenis sahalarının bulunacağı park, çocuklar ve gençlerin tüm ihtiyacını karşılayacak. Başiskele Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bir yanda park ve bahçelerin, millet bahçelerinin, mesire alanları gibi yeşil alanların bakım onarım, çim biçme, yabani ot temizleme ve mıntıka temizliğini gerçekleştirirken; diğer anda ilçeye yeni parklar kazandırıyor. Bu kapsamda, Seymen Mahallesi Başarı Sokak üzerindeki 2 bin metrekarelik alana yeni park yapılıyor. Parkta basketbol, voleybol ve tenis oynanabilecek saha, 2 kameriye, çocuk oyun grupları, fitness aletleri ve otopark alanları yer alacak. Tamamlandığında yalnızca çocuklar ve gençlerin değil, yeşil alanıyla büyüklerin de nefes alacağı park, bölge sakinlerinin büyük ihtiyacını karşılayacak. Seymen Mahallesinde yapımı devam eden park çalışmalarını yerinde inceleyen Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, "Başiskele’mizde güzel işler yapmaya devam ediyoruz. Bu sosyal alanımızı en kısa zamanda tamamlayıp genç kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Geleceğimizin hazinesi olarak gördüğümüz çocuklarımız ve gençlerimiz için nice güzel işleri ve eserleri kentimize kazandırmayı sürdüreceğiz" dedi Öte yandan, belediye ekipleri Döngel Mahallesi’nde Kadife Çiçeği ve Elmas Hanım Sokak arasında kalan çocuk oyun parkını, oyun grupları ve zeminiyle birlikte baştan sona yeniledi. Daha güvenli, konforlu ve eğlenceli hale getirilen park rengarenk görüntüsüyle çocukları şimdiden cezbetmeye başladı.