EKONOMİ - 07 Ağustos 2018 Salı 00:08

Maliyeti 12 milyar TL olan Ilısu Barajı Türkiye’nin en büyüğü

A
A
A
Maliyeti 12 milyar TL olan Ilısu Barajı Türkiye’nin en büyüğü

Batman’ın antik kenti Hasankeyf’e Artuklu Hamamı’nın taşınması işlemi için gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 12 milyar TL maliyeti olan Ilısu Barajı’nın Türkiye’nin en büyük barajı olduğunu belirterek, barajın bin 200 megavatlık elektrik üretimi yapacağını söyledi.

Artuklu Hamamı’nın taşınması töreninde vatandaşlara hitaben konuşan Bakan Pakdemirli, “Bugün burada Mezopotamya’nın başkenti, insanlık tarihinin başlangıç noktası olan Batman’dayız.Batman dört mevsim bereketli toprakları, çileğiyle, ceviziyle, balıyla, üzümüyle çok çok önemli bereketli toprakları olan tarihi bir ilimiz. Batman kadim bir şehir. Batman dün, bugün ve yarın en iyisini hak ediyor. Bildiğiniz üzere 24 Haziran’da yeni bir hükümet sistemine geçtik. Bu hükümet sistemi artık ülkemizin son yüz yıllık kazanımlarının dışında daha dinamik, daha esnek, daha yeni, daha güzel bir hükümet sistemi getiriyor. Eskiden bir taşı yerinden oynatmak için neredeyse yasa çıkarır vaziyetteyken parlamenter sistemde, bugün çok daha dinamik bir şekilde çalışıyor olacağız. Yasalardan vazgeçmiyoruz, ama yasalara boğulmuş bir ülkede de hızlı ve dinamik çalışıp, millete hizmet etme imkanı olmuyor. Bu sistemden önce bizde 9 bine yakın yasa vardı. Almanya’da 3 bin yasa vardı. Çok yasanız olmakla çok iyi idare edildiğiniz anlamına gelmiyor. Yasanın konusu olan şeyler elbette yasanın konusu olarak kalacak, ama kararnamelerle bir çok iş, devletin yapısı dizayn edilebiliyor olacak, devletin yapısı kurulabiliyor olacak. Bu açıdan devlet daha hızlı vatandaşına daha iyi bir hizmeti götürür vaziyette olacak” dedi.

Hasankeyf’te 5 eser daha taşınacak 

Ilısu Barajı'nın bölgeye çok büyük hizmeti olacak bir hidroelektrik santral olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, ”Bu bizim 2023 hedeflerimizden biridir. Bu kadar büyük bir projenin zorlukları da olur. Helikopterle buraya geldiğimde, baktığımda burada çok güzel yerler kurulmuş. Eskiye oranla çok daha iyi bir yerleşim yerimiz var. Bundan sonra ekonomiye çok büyük katkılar da sağlayacaktır bu işin sonunda. Ilısu Barajı, büyüklük itibariyle Türkiye'nin en büyüğü, elektrik üretim alanında da Türkiye’nin 4'üncüsüdür. 1200 megavat elektrik üretilecektir. Proje kapsamında tarihi güzelliklerimiz, miraslarımızı taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. Önce Zeynel Bey Türbesi'ni taşıdık, bugün de Artuklu Hamamı'nı taşıyoruz. Bu taşımalarda enerji ve gıda arzında dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz. Maliyeti 12 milyar TL olan bu proje önceliği bölge insanına hizmettir. Yıllık 2 milyar lira elektrikten katkı olacaktır. Birinci kapağı kapattık. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla temmuz ayında barajın bir kapağını kapattık, su tutmaya başladık. İkinci kapağı da taşıma ve yerleşme işlemlerinden sonra kapatıp, su tutmaya başlayacağız. Burada komşularımızla olan ilişkilerimize de dikkat ederek, onları da susuz bırakmadan bu işlemleri yürütüyor olacağız. Bilim insanları ve komisyonlar burada harikulade bir çalışma yaptı. Birinci öncelik tarihin korunması oldu. Biz, ecdat olarak inanılmaz bir tarihi zenginliğe sahip bir toplumuz. Bu tarihi korumak hem devletimizin hem de milletimizin görevidir, şiarıyla hareket edip, buradaki korumaya maksimum seviyede yatırımla birlikte sağlamalıyız. Bu projenin uzamasının nedeni tarihi ve kültürel hassasiyetlerimizden kaynaklanıyor. Burası, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak planlandı. Yukarı şehir açık hava müzesi olarak planlanıyor, aşağı şehirde de ya taşınma ya da yerinden korunma şeklinde planlıyoruz. Bugün, taşıdığımız Artuklu Hamamı bin 200 ton ağırlığında ama tertibatı ile birlikte bin 500 ton ağırlığında. Hani belgesellerde mega projeler çıkıyor ya. Batıya bakmaya gerek yok. Mega projeler burada. Türk mühendisler inanılmaz projelere imza atabiliyor. Artuklu Hamamı başlangıç noktasından 3 kilometre uzağa ve 70 metre yükseğe taşındı. Daha taşınacak olanlar var. El Rızk Camii taşınacak, İmam Abdullah Zaviyesi bayramdan sonra taşınacak. Kızlar Camii, Koç Camii, Süleyman Han bunlar taşınacaklar. Yamaç Külliyesi ve Orta Kapı yerinde korunacaklar listesinde” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hasankeyf programının ardından helikopterle Ilısu Barajı’nda incelemelerde bulunmak üzere ilçeden ayrıldı.  

Emrah Kızıl - Hüseyin Sakar - Osman Arslan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin 4’üncüsü düzenlenecek Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinde Uluslararası Sanat Festivali gerçekleştirilecek. Niğde’yi tanıtmak için Halibas Art tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek. Niğde Valiliği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kemerhisar ve Bahçeli Beldesi katkılarıyla 22 -28 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festivale 15 ülkeden 50’yi aşkın sanatçı katılacak. Amaçlarının sanatın, tüm engelleri yıkacağını ve insanların hayatının bir parçası olduğunu göstermek olduğunu söyleyen etkinliğin organizatörü Serkan Haliloğulları , hayatın bir parçası olan sanatı kitlelere ulaştırmak, toplumdaki sanat bilincini yükseltmek ve kentimizi tanıtmak istediklerini ifade etti. Haliloğulları, "Bor Rum Kilisesi’nde 22 Nisan’da bir açılışımız olacak. O açılışımızdan sonra 23 Nisan’da Kemerhisar’da çocuklarla ve sanatçılarımızla beraber 23 Nisan kutlamaları gerçekleşecek. Aynı gün Roma Havuzu’nda bir etkinliğimiz olacak. 24 Nisan’da engelli çocuklarla beraber engelsiz sanatı tanıtma amaçlı programımız olacak. 25 Nisan günü ise Perşembe Güzel Sanatlar Lisesi ile etkinliğimiz olacak. 26-27 Nisan’da Kemerhisar’da ve Bahçeli’de etkinliğimize edeceğiz, 28 Nisan günü ise Niğde İl Kültür Merkezi’nde kapanış programı yapacağız. Amacımız burada farklı kültürleri bir araya getirmek, kaynaşmayı sağlamak. 15 ülkeden yaklaşık yüz civarı bir sanatçı topluluğuyla beraber sanatın her dalında etkinlikler yapacağız" şeklinde konuştu.
Kayseri Tokat depreminde Kayseri’deki evde hasar iddiası Kayseri’de yaşayan 5 çocuk babası Ferdi Yakupoğlu, Tokat’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası evinin hasar gördüğünü iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 18.11’de merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Kayseri’den de hissedildi. İddiaya göre, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi Havuzbaşı Sokak’ta bulunan 3 katlı bir ikamette de hasra meydana geldi. Tokat Sulusaray merkezli depremde evinin duvarlarında ve kolonlarında çatlak meydana geldiğini söyleyen Yakupoğlu, “Bugünkü depremde benim evim bu hale geldi. Yetkililerden gelip, evimize bakmalarını istiyoruz. En azından riskli olup, olmadığımızı bilmek istiyoruz. Çocuklarımla birlikte korku içerisindeyiz. Ben maddi olarak bir yardım da talep etmiyorum. Sadece risk altında olup, olmadığımızın cevabını bize versinler. Rahatlık içerisinde evimizde oturalım. Ben marketteydim. Eşim ve çocuklarım beni aradılar. ‘Baba deprem oldu’ dediler. Benim büyük kızım, telefonunu almak için eve girdiğinde evin bu hale geldiğini söyleyerek, fotoğraf attılar. Biz evimizde korku içerisinde oturuyoruz. Yetkililerden biz herhangi bir maddi yardım talep etmiyoruz. Sadece gelip, evimize bakarak riskli olup, olmadığına bakmalarını istiyoruz. Başka herhangi bir isteğimiz yok” ifadelerini kullandı.
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.