GENEL - 16 Ekim 2017 Pazartesi 11:34

Maneviyat psikolojisinin aile hayatına etkisi ele alındı

A
A
A
Maneviyat psikolojisinin aile hayatına etkisi ele alındı

Ülkemizde aile kurumunun son yıllarda önemli problemlerle karşı karşıya olduğu konuşuluyor. Bu yıl 4.sü düzenlen Maneviyat Psikolojisi Sempozyumunda, “Evlilik ve Aile” temasıyla problemler ve öneriler masaya yatırıldı.

TÜİK’in 2015 yılı araştırmasına göre, son 10 yılda 1 milyon 151 bin 765 çift boşandı. Son 10 yılda evlenme oranı yüzde 2,5 azalırken, boşanma oranı yüzde 42 arttı. Boşanma oranındaki artışın yanında aile içi şiddet olaylarının da yaygınlaştığı medyada yayınlanan haberlerle gün yüzüne çıkıyor. Toplum bilimcilerin ve aile danışmanlarının gündeminde olan aile kurumunun dönüşümü meselesini konu alan “IV. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu” Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi işbirliğinde Sıcak Yuva Vakfı’nın destekleriyle İstanbul Birlik Vakfı MTTB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Evlilik ve Aile” temalı sempozyuma Prof. Dr. Sefa Saygılı, Prof. Dr. Kemal Sayar, Dr. Mustafa Ulusoy gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer aldı. Aile kurumunun sağlam temeller üzerine bina edilmesi noktasında uzmanlara, aile danışmanlarına ve topluma yol gösterici nitelikte olması amaçlanan organizasyonda aile kavramının tarihsel gelişimi, ailede bireyler arasındaki şükür minnet ilişkisi, aileye bakış açısı, boşanmalara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ailenin yeniden inşa edilmesi konusunda izleyicilerin alanında uzman isimlerin tecrübelerinden yararlanması amaçlandı.

Aile yapısının dönüşümüne vurgu yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman şu değerlendirmede bulundu;
"Ailenin sahibi, koruyucusu, sığınağı ve limanı kadınlardır. Kadınlar aile yapısı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yüz yıllık Batılılaşma sürecinde Türk toplumu bir makas değiştirdi ve başka bir istikamete doğru gidiyor. Bu süreç içerisinde aile hayatımız da payını aldı. Son 50 yıl içerisinde buna bir de şehirleşme eklenince aile yapımız diğer pek çok alanda olduğu gibi darmadağınık bir yapıya dönüştü. Genelde dini hayatı zayıf olan kesimlerde gördüğümüzü zannettiğimiz aile faciaları öyle bir noktaya geldi ki bugün toplumumuzun her kesiminde aynı ölçüde boşanma, aile içi şiddet gibi olgular yaşanmaya başladı.”
Geleneksel aile yapısı içinde huzursuzluklar yaşandığını fakat ailenin dağılma noktasına gelmesinin düşünülmediğini ve sorunların aile içinde yaşanarak çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Duman, modern aile yapısında basit sebeplere çözüm bulamayıp hemen boşanma yoluna gidilmesinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. 

"Sevgi ve saygının olduğu bir ailede sağlam nesiller yetişir"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, "Psikolojide maneviyatın yeri çok önemli olmasına rağmen yeterince vurgulanmıyordu. Maneviyat, evli çiftleri birleştiren bir unsur. Eğer bir evlilikte maneviyat önemli yer tutuyorsa bir inşaatın harcı gibi daha sağlam olur. Eşler ve çocuklar arasında yapıştırıcı olur. Maneviyatın hayatımıza değer kattığı, özellikle evliliğe değer kattığı görüşündeyim. Aile birliği ne kadar sağlam olursa, toplumlar da o kadar sağlam olur. Ailelerin aralarında mutlaka sevgi ve saygıyı ihmal etmemeleri gerekir. Çünkü bir ailede sevgi ve saygı varsa eşler birbirini seviyor ve sayıyorlarsa o evde büyüyen çocuklar da mutlu, girişim gücü yüksek ve daha sağlam nesiller olarak yetişir" diye konuştu.
İki gün süren sempozyum yoğun bir katılımla tamamlandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.