GÜNDEM - 30 Ocak 2015 Cuma 13:09

Manisalı öğrenciler üzüme doyacak

A
A
A
Manisalı öğrenciler üzüme doyacak

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Okullara kuru üzüm’ projesinin protokolü, Manisa valiliğinde, paydaş kurumların katılımıyla gerçekleşti. İmzalanan protokol kapsamında öğrencilere 50’şer gramlık 20 bin kutu üzüm dağıtılacak.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kuru üzümün tüketimini artırmada farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan ‘Okullara kuru üzüm’ projesinin protokolü Manisa valiliğinde imzalandı. Hazırlanan projeye, Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Sanayi ve Ticaret Odası destek verdi. Proje kapsamında kuru üzüm dağıtımının yapılacağı okullar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecek ve öğrencilere 50’şer gramlık kutular halinde 10 bin üzüm dağıtılacak. Proje 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla hayata geçecek.

İmza töreninde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “İlimizde Ticaret Borsası tarafından 10 bin adet 50’şer gramlık kuru üzüm ilk öğretim öğrencilerimize farkındalık olarak ikinci dönemin başlamasının ikinci haftasında dağıtımı gerçekleştirilecek. Bunun yanında İzmir ve İstanbul yolu üzerinde uygun bir yerde seyir halindeki yolcularımıza üzüm dağıtacağız” şeklinde konuştu.İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy da, “Çocuklarımız kendi yaşadıkları memleketin üzümünü tüketsinler diye böyle bir proje geliştirdik. İkinci dönem Ticaret Borsasının katkılarıyla okullarımıza kuru üzüm dağıtacağız. Biz bu üzümleri öncelikle üzüm yetişmeyen dezavantajlı yörelerimizde başlayacağız. Üzüm olmayan ilçelerimize dağıtarak burada bir farkındalık oluşturacağız” dedi.

Manisa Ticaret Borsası Sadık Özkasap ise, Türkiye’de üzümün yüzde 95’inin Manisa’da üretildiğini belirterek şunları söyledi: "Fakat kişi başına kuru üzüm tüketimine baktığımız zaman Manisa’da üretilen üzümün Türkiye’de üretim miktarı 250 gram. Bu kadar besin değeri yüksek olan bir ürünün tanıtımında ilkokul öğrencilerimize zihin açıklığı vermesi güç vermesi enerji vermesi adına böyle bir protokolü imzalayacağız. Üzüm tüketiminin ilerleyen zamanlarda Türkiye’de çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Çünkü bu kadar değerli bir ürünün tanıtılmasına hep beraber öncülük edeceğiz.”

Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Coşkun da, Manisa deyince akla ilk gelen ürünlerden birinin üzüm olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, üzüm tüketime bakıldığında henüz yeterli düzeyde değil. Bizim Manisa’mızda en çok üretilen ürün olmasına rağmen, Türkiye’nin en fazla üzüm üreten ili olmasına rağmen tüketimde maalesef gerideyiz. Bu farkındalığı oluşturmak için ve çocuklarımıza üzüm yeme alışkanlığı kazandırmak için böyle bir proje düzenlenmiş. Manisa’mızın markalaşması adına yapılan her faaliyeti destekliyoruz.”

Son olarak konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, sağlıklı bir nesile, sağlıklı bir topluma sahip olmak için değerli ürünlerin tüketim oranlarına milletçe kavuşmak zorunda olduğumuzu belirterek şöyle konuştu: "Bütün bunlarda uluslar arası standartların çok gerisindeyiz. Manisa üzüm, zeytinyağı, beyaz et, yumurtada rakamlar itibariyle ülkemizin önemli üretim üslerinden bir tanesi. Ciddi bir ihracat kapasitemiz var. Biz üzüm üretiyoruz, kurutuyor satıyoruz. Ama insanımız yeteri kadar üzüm yemiyor. Sonucu alınıncaya kadar üzümün faydalarının insanlara anlatılması lazım. Hem insanlarımızın sağlığı açısından hem de üreticinin ürettiği ürünü daha iyi pazarlaması açısından gerekli. Projede emeği geçenlere teşekkür ederim umarım bir farkındalık oluşur.”

Protokol gereği 10 bin kuru üzüm paketi Manisa Ticaret Borsası, 10 bin adedi de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanmak üzere toplam 20 bin paket kuru üzüm dağıtılacak. Maliyeti 10 bin TL olacak olan proje ile Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 95’ini sağlayan Manisa’da kuru üzüm tüketiminde farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Coşkun, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi arasında protokol imzalandı. 

ERSAN ERDOĞAN
MANİSA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.