GÜNDEM - 22 Kasım 2018 Perşembe 14:04

Soğan stokçusuna yapılan baskında 100 ton soğan bulundu

A
A
A
Soğan stokçusuna yapılan baskında 100 ton soğan bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Bundan sonra stokların yapıldığı bütün depoları basacağız. Kimse benim vatandaşıma pahalı ürün satma hakkına sahip değil' uyarısında bulunmasının ardından Mardin’de Artuklu Belediyesi zabıta ekipleri tarafından baskınlar gerçekleştirdi. Baskınlarda bir depoda 100 ton soğan bulundu.

Soğan fiyatlarında yaşanan anormal artışın ardından Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın himayesinde, Artuklu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk’ün talimatlarıyla ilçedeki depo ve iş yerlerine gece baskın ve denetimler gerçekleştirdi. 6 ayrı noktada yapılan denetimlerde mahalle arasında gazete kağıtları ile gizlenen bir depoda 100 ton soğan bulundu.

"Stokçuya ceza kesilecek" 

Mardin'in Artuklu İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çakmak, stokçuya ceza kesileceğini söyledi. Çakmak, ilçe genelinde depo ve market denetimlerini sürekli yaptıklarını ve ihbarları da değerlendirerek fırsatçılara göz açtırmadıklarını kaydederek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Valimiz ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan ekilimiz Mustafa Yaman ile Artuklu Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Şakir Öner Öztürk’ün talimat ve himayelerinde ilçemizde dün geceden bu yana stokçuluk yapan fırsatçılar üzerine sıkı bir denetim başlattık. 6 ayrı noktada gerçekleştirdiğimiz ilk uygulamada binlerce çuvalın yer aldığı ve yaklaşık 100 ton soğanı tespit ederek iş yerini gece mühürledik. Vatandaşımıza ve millete yapılan bu haksızlığın önüne geçmek için zabıta ekiplerimiz ile gece gündüz çalışmaktayız. Ekiplerimiz ile yapılan araştırma sonunda Mardin’de de stokçuların olduğunu tespit ettik. Yapılan denetimlerde 100 tona yakın soğanı stoklanmış halde bulduk. Stok olan soğanı gereken yerlere bildireceğiz ve sebze haline gidecek. Büyükşehir belediye başkanlığı yetkisinde gerekli işlemler yapılacak. Türkiye’ye açılan ekonomik savaş herkesin gözü önünde milletimiz evine götüreceği ekmek parasının önemli olduğunu biliyoruz. Stokçulara ve fırsatçılara karşı savaşımızı devam ettireceğiz” dedi. 

İl genelinde depo ve marketlere sıkı denetim sürerken, 100 ton soğanın bulunduğu depo mühürlenerek soğanlar sebze haline taşındı.  

Beril Solmuşgül
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.