GÜNDEM - 11 Ekim 2016 Salı 15:16

Mardinli 3 kardeşin hastalığına teşhis konulamıyor

A
A
A
Mardinli 3 kardeşin hastalığına teşhis konulamıyor

Mardin’de yaşayan Ayşe Serinken’in 3 çocuğu teşhis konulamayan hastalık yüzünden zor günler geçiriyor. Maddi durumu iyi olmayan aile çocuklarını tedavi edemediği için yetkililerden yardım bekliyor.

Mardin’in Artuklu ilçesinde yaşayan anne Ayşe Serinken ve baba Mehmet Serinken’in en büyük oğlu 11 yaşındaki Aziz, 6 yaşındaki Mustafa ve 2.5 yaşındaki küçük oğlu Mehmet karaciğer büyümesi, karın büyümesi ve boy kısalığı hastalığı pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. Hastalıklarına bir türlü teşhis konulamayan 3 çocuk tedavi olabilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.

Çocuklarının hastalığı yüzünden zor günler geçirdiklerini belirten Ayşe Serinken “Benim 3 tane çocuğumda da aynı sıkıntı var. Karaciğer büyümesi, ast altleri yüksek Diyarbakır’a götüremiyorum. Maddi imkanlarım olmadığı için çocuklarımı iyi doktora götüremiyorum. Benim oğlum 2006 doğumlu, 2007’de ben Diyarbakır’a götürdüm. Fakat başka iyi doktorlara götürülmesi gerektiği söylendi. Maddi durumumuz iyi olmadığı için diğer 2 çocuğumla birlikte hiçbir yere götüremedim. Doktorlara götürüyorum, buradakiler sadece kan değerlerini ölçüyorlar. Onların da ellerinden bir şey gelmiyor. Bizi Diyarbakır’a gönderiyorlar. Orada da teşhisini çıkartamıyoruz” dedi

"Çocuklarımın yaşaması için tedavi olmaları şart"
Yetkililerden yardım beklediğini ifade eden anne Serinken, çocuklarının yaşaması için tedavi olmalarının şart olduğunu söyledi. Anne Serinken, ”Çocuklarımın karaciğerleri hariç kemik yaşlarında yaşıtlarına göre 2 yıl gerileme var. Onların da araştırılmasını istiyorum. Doktorlar artık ağrı kesiciyi bile kesti. Teşhisini koymadan ilaç veremeyiz diyorlar. Sıkıntı tabi ki var. Ortanca oğlumun astım rahatsızlığı var. Fazla yemek yedikleri zaman aynı şikayette bulunuyorlar. Yürümede zorlanıyorlar, 5 yaşına kadar ben taşıyorum. Sadece tek isteğim çocuklarımın yaşaması için yetkililerin bize yardım etmesidir" şeklinde konuştu

"Arkadaşlarım boyumla dalga geçiyor"
11 yaşındaki Aziz Serinken ise arkadaşlarından en küçüğünün kendisi olduğu söyledi. Aziz Serinken, ”Arkadaşlarımdan en küçüğü benim. Benimle dalga geçiyorlar. Bazen öğretmenime yaşadığım hastalık yüzünden ağlıyorum. Benimle dalga geçtiklerinde ben de bir şey yapamıyorum. Bütün arkadaşlarımdan en kısası benim. Ben büyüyünce doktor olmak istiyorum. Bütün herkese yardım etmek istiyorum. Kardeşlerimin hastalıklarını gideririm. Ne olur bize yardım edin” diye konuştu.  

Neriman Çelebi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.