SAĞLIK - 02 Eylül 2014 Salı 11:44

Marfan sendromu hastası ameliyatla sağlığına kavuştu

A
A
A
Marfan sendromu hastası ameliyatla sağlığına kavuştu

Göğsündeki kemik çıkıntısı nedeniyle operasyon geçiren ve yıllar sonra göğüs boşluğunda iltihap fark edilmesi sonucu ameliyatla tedavi edilen hasta, yeniden sağlığına kavuştu.

7 yıl önce yapılan operasyonun ardından nefes darlığı, yorgunluk, iştahsızlık başlayan ve bir türlü kilo alamayan Murat Özyurt’ta kronikleşmiş iltihap oluştuğu anlaşıldı.

Doğuştan Marfan Sendromu hastası olan Murat Özyurt (24), 7 yıl önce güvercin göğsü denilen kaburgalarında çıkıntı sebebiyle ameliyat edildi. İş değişikliğinde istenilen rapor için çekilen filmlerde akciğer zarları arasında iltihap görüldü. Merdiven çıkarken hatta adım bile atarken yorulduğunu söyleyen Özyurt, “Göğsümde kemik çıkıntısı vardı. Güvercin kafesi ameliyatı oldum, sadece kemik düzeldi. Bu operasyonun ardından nefes darlığı çekmeye ve yorulmaya başladım” diye konuştu.

“AKCİĞERİMDE İLTİHAP TESPİT EDİLDİ”
Korkuteli’nden Antalya’ya tayin isteyen Murat Özyurt, “Tayinim için yeni rapor istendi. Ben de bu nedenle akciğer filmi çektirdim. İyi ki çektirmişim. Ameliyat olduğum dönemden kalma akciğerimde iltihap tespit edildi. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde yaklaşık 5 saat süren ameliyatın ardından yeniden sağlığıma kavuştum. Önceden yemek bile yiyemiyordum. Şimdi düzenli olarak yemek yiyebiliyorum. Kişiler; yorulma, nefes darlığı, nefes alıp verirken göğüste ağrı, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtileri kendilerinde görüyorlarsa bence hemen doktora başvursunlar” dedi.

“AŞIRI UZUN BOY VE EKLEM ESNEKLİĞİYLE KARAKTERİZE BİR HASTALIK”
Murat Özyurt’un doğuştan Marfan Sendromu rahatsızlığı yaşadığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Bülent Kargı, “Marfan Sendromu, aşırı uzun boy ve elastik eklemlerle karakterize bir rahatsızlıktır. Bu sendroma ayrıca aort damarı ve göz bozukluklarının yanı sıra göğüs kafesi eğrilikleri gibi rahatsızlıklar da eşlik etmektedir. Hastamız göğüs kafesi çöküklüğü sebebiyle 7 yıl önce ameliyat olmuş ancak ameliyattan sonra kontrolüne gitmemiş. Bu nedenle de takibi olmamış bir hastaydı” şeklinde konuştu.

“KRONİKLEŞMİŞ İLTİHAP, OPERASYONU GÜÇLEŞTİRDİ”
Op. Dr. Kargı, “Hastamızın göğüs boşluğunda bir iltihap olduğu görülmüş bunun üzerine hastanemize başvurmuştu. Yapılan tetkiklerde göğüs kafesinin iç kısmında, 7 yıl önce yapılan ameliyatta biriken kanın tahliye edilmemesine bağlı olarak kronik bir iltihap olduğu anlaşıldı. Bu kronik iltihabi kısımla beraber kalınlaşan akciğer zarları çıkarıldı ve akciğerin genişlemesi sağlandı. 7 yıllık bir iltihap olduğu için oldukça zor geçen bir ameliyattan sonra hastamız 5 gün sonunda taburcu oldu” dedi.

“HASTA KONTROL OLMASI KONUSUNDA UYARILMALI”
Murat Özyurt’un operasyondan sonra nefesinin düzeldiğini, iştahının açıldığını ve kilo almaya başladığının altını çizen Op. Dr. Kargı şöyle devam etti: “Her ameliyattan sonra hastaların belirli süre aralıklarıyla kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu hastamız ameliyat sonrası kontrole gideceği konusunda yeterince aydınlatılmadığı için içeride biriken kanlar ilk etapta kolayca boşaltılabilecekken, 7 yıl içerisinde hayatını etkileyecek kadar tedavisi zor bir hale gelmiş.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Osmanlı’ya sığınan Macar prensinin müzesine ziyarette bulunup dans ettiler Macaristan’dan gelen lise öğrencileri, Osmanlı Devleti’ne sığınan Macar Prensi Rakoczi’nin Tekirdağ’daki müzesini ziyaret ederek müze önünde dans gösterisi sundu. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine gelen Macar öğrenciler, Osmanlı’ya sığınan Macar Prensi 2. Frenc Rakoczi’nin kaldığı Rakoczi Müzesi’ni gezerek Müze Müdürü Ali Kabul’den bilgi aldı. Daha sonra öğrenciler tarafından çeşitli konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından kendi yörelerine ait dans gösterileri sergilendi. Macar öğrencilerin dans gösterisi alkış topladı. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç gazetecilere yaptığı açıklamada, "2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı" etkinlikleri çerçevesinde kentte yıl boyunca etkinliklerin sürdüğünü ifade ederek, "Tekirdağ ve Rakoczi Müzesi Macar halkı tarafından çok iyi bilinen yerler. O yüzden buraya çok sayıda ziyaretçi geliyor. Buraya gelen Macar öğrencileri ağırlıyoruz ve onların tarihi değerlerini nasıl koruduğumuzu onlara gösteriyoruz. Yıl boyunca etkinlikler devam edecek" dedi. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini ifade ederek, “Burada keyifli bir halk dansları gösterisi yaptılar. Ayrıca öğrenciler geldikleri şehrin valisinin mesajını bizlere okudular. Yarın da öğrenciler Bilim Sanat Merkezi öğrencilerimizle Türk Macar ortak kültürü ile ilgili etkinlikler yapacak" diye konuştu.