GÜNDEM - 04 Haziran 2013 Salı 14:04

Mayıs ayında bunları konuştuk

A
A
A
Mayıs ayında bunları konuştuk

1 Mayıs kutlamaları, saldırılar ve eylemlerle geçen Mayıs ayında, siyaset gündeminde en fazla yer alan kişi, konu ve olaylar belli oldu. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı araştırma raporuna göre, 1 Mayıs kutlamaları, Reyhanlı saldırısı ve Gezi Parkı eylemi, ay boyunca gündemde öne çıkan konular oldular.

İnşaat çalışmaları nedeniyle, İstanbul Valiliği’nin Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarını iptal etmesi, ay boyunca siyaset gündeminde en fazla konuşulan olayların başında geldi. İstanbul genelinde toplam 22 bin polisin görev yaptığı 1 Mayıs’ta, Taksim'e çıkmaya çalışan gruplara Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu'nda müdahale edildi. Başbakan Erdoğan, Taksim’de 1 Mayıs’ta yaşanan olaylar nedeniyle sendikalara sert çıkarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaşananlara tepki göstererek Erdoğan’a yüklendi. 1 Mayıs, medyada 42 bin 713 haber ve yazıya konu edildi.

Mayıs ayı içerisinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama, Mayıs ayının en çok konuşulan konularından bir diğeri oldu. Bomba yüklü 2 aracın patlaması sonucu 46 kişi hayatını kaybederken, çevrede çok fazla maddi hasar olduğu tespit edildi. Başbakan Erdoğan çözüm sürecini hazmedemeyenlerin bu olayların sorumlusu olabileceğini öne sürerken, İçişleri Bakanı Muammer Güler, olayın Suriye istihbaratı ile bağlantılı kişilerce gerçekleştirildiğini, yardım ve yataklık yapanların Türk vatandaşı olduğunu ifade etti. Suriye ise saldırı ile bir ilgilerinin olmadığını vurguladı. Pek çok siyasetçinin incelemede bulunmak amacıyla ziyaret ettiği Reyhanlı’da, saldırı ile ilgili medyanın yayın yapmasının yasaklanmasına ise CHP başta olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekti. Reyhanlı patlaması, medyada 13 bin 507 haber ve yazı ile gündeme geldi.

Topçu Kışlası projesi kapsamında, Taksim’deki Gezi Parkı’nın yıkılmasını engellemek adına başlayan eylemler, bir anda çeşitli illere sıçrayarak genel bir protestoya dönüştü. Gezi Parkı’nın yıkılmasını engellemek amacıyla, parkta nöbet tutan bir grup eylemciye polisin müdahalede bulunması üzerine, toplumun çeşitli kesimlerinden binlerce kişi Taksim’e akın etmeye başladı. Eylemlerin 5. gününde, polis Taksim’den çekilirken, olaylar Beşiktaş başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli semtlerinde ve Ankara, Adana, İzmir gibi kentlerde sürmeye devam etti. Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan, parkın yıkılmasına karar verildiğini ve bu karardan dönülmeyeceğini açıklarken, CHP’li siyasetçiler eylemcilerle birlikte Gezi Parkı’nda yer alanlar arasındaydı. Konuyla ilgili medyada 7 bin 162 haber ve yazının yer aldığı tespit edildi.

SİYASET GÜNDEMİ

Ayın siyaset gündemi raporuna göre, Mayıs ayı boyunca medyanın en çok yer verdiği siyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanılmasına izin verilmemesi ile ilgili haberler, 3 gün süren Kızılcahamam Kampı, alkollü içkilerin reklamlarının yasaklanmasına yönelik düzenleme, AKP hakkında çıkan haberler arasında ön sıralarda yer aldılar. AKP Mayıs ayında 164 bin 372 haber ve yazı ile konuşuldu.

Medya Takip Merkezi’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, Cumhuriyet Halk Partisi ay boyunca en çok konuşulan ikinci siyasi parti oldu. Yerel seçim çalışmaları kapsamında, 28 ilde 420 bin seçmenle yüz yüze görüşme yapan CHP’de, partinin yenilikçi kanadı tarafından çözüm sürecine destek veren Barış ve Demokrasi bildirisine imza atılması, ulusalcıların tepkisini aldı. Kendi içindeki ‘ulusalcı-yenilikçi’ kavgası ile de medyada sıklıkla yer bulan CHP, ay boyunca 126 bin 870 haber ve yazı ile konuşuldu.

Mayıs ayını kapsayan araştırmaya göre, Milliyetçi Hareket Partisi, medyanın en çok yer verdiği bir diğer siyasi parti oldu. Çözüm süreci ile ilgili suç duyurusunda bulunan MHP, sorumluların, "PKK'lıların serbestçe sınırdan çıkıp gitmesi" konusunda anayasal suç işlediklerini iddia eti. Başbakan Erdoğan’ın “2014’te 3 sandık gelebilir.” yönündeki açıklamalarına, Anayasal sürece baskı teşkil ediyor gerekçesiyle tepki veren MHP, Mayıs genelinde 53 bin 687 haber ve yazıya konu edildi.

ERDOĞANR EN ÇOK KONUŞULAN LİDER

MTM’nin aynı araştırmasına göre, ayın medyada en fazla konuşulan siyasetçisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ay içerisinde ABD Başkanı Barack Obama’yı yaklaşık 100 kişilik iş adamı kafilesi ile ziyaret eden Erdoğan, ABD lideri ile Suriye, Irak, İran, Ortadoğu barışı ve transatlantik ekonomik işbirliğine Türkiye'nin katılımı başlıklarını görüştü. Gezi Parkı eyleminde, protestoların hedefinde yer alan Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamaları ile de ay içerisinde medyada konuşuldu. Nisan ayına göre haberlerinde yüzde 35 azalma görülen Başbakan Erdoğan, toplamda 144 bin 664 haber ve yazı ile gündeme geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ay boyunca medyanın en çok yer verdiği ikinci siyasi isim oldu. Reyhanlı’da gerçekleşen bombalı saldırı sonucu, bölgede incelemeler yapan Kılıçdaroğlu’nun, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu ile toplantı için bulunduğu Brüksel’de, Başbakan Erdoğan’a yönelik eleştirileri Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda’nın tepkisini çekti. Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı Suriye lideri Esad’a benzeten sözleri nedeniyle oluşan kriz üzerine Kılıçdaroğlu-Swoboda ikili görüşmesi iptal oldu. Kılıçdaroğlu toplamda 39 bin 763 haber ve yazı ile medyada konuşuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.