EĞİTİM - 16 Ağustos 2017 Çarşamba 18:37

MEB ile Enerji Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı

A
A
A
MEB ile Enerji Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında Maden Teknolojisi Alanında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında Maden Teknolojisi Alanında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolünü imzaladı. MEB Başöğretmen Toplantı Salonunda gerçekleşen imza töreninde yaptığı konuşmada Bakan Yılmaz, ’’MEB olarak mesleki ve teknik eğitimin sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru görüyoruz. Mesleki eğitimi ihmal ederseniz kalkınmanın sürdürülebilir olması mümkün değil. Nitelikli mesleki eğitim şarttır kalkınabilmek için. Bu kapsamda bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla imzalayacağımız protokol büyük önem arz etmektedir. Protokol kapsamında ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde madencilik alanında eğitim veren mesleki ve teknik eğitim okulları açarak teknik yeterliliğe bilgi birikimine ve mesleki sertifikasyona sahip nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi bu alanda eğitim verecek okullarımızın madencilik sektörüyle etkileşim ve İletişim halinde olmalarını ve madencilik sektörünün ihtiyaçlarına yönelik etkili ve dinamik eğitim modelleri oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, gerçekleştirilecek protokol kapsamında açılacak olan okulların derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanacağını alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitim verileceğini, yine alanda öğrenim gören öğrencilere işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı sağlanacağını anlatarak, “Protokol kapsamındaki okullarda sektör çalışanlarına meslek geliştirme ve uyum kursları açılacak. Alana yönelik öğretim programları hazırlanacak beraber iki bakanlık birlikte güncelleyecek” ifadelerini kullandı.

“Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz” diyen Bakan Yılmaz, “Bundan dolayı çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. İlkokul, ortaokul, ortaokuldan sonra lise bölümünde meslek eğitim merkezine gidecek. Meslek eğitim merkezinde 4 yıl eğitim görecek. Bu da zorunlu eğitim kapsamında sayılacak. Ancak meslek eğitim bölümüne gidenler isterlerse fark dersleri vererek meslek lisesi diploması alabilecekler. Meslek lisesi diploması alabilen de isterlerse yine yükseköğretime devam edebilecekler” açıklamasında bulundu.

"84,5 MİLYON ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA BU ALANDA DESTEK VERDİK"

Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik liseleri desteklerini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

“2012-2013 yılından itibaren program başlattık. Ancak ilk geçen yıl uygulamasını yaptık. OSB’lerin dışında açılmış olan özel mesleki ve teknik liselere de destek verdik. Geçen yıl 18 alanda öğrenci başına 4 bin 270 lira ile 6 bin 675 lira arasında bir eğitim öğretim desteği verdik. Geçen yılki bunun karşılığı bakanlığımıza maliyeti 84,5 milyon lira oldu. 84,5 milyon özel öğretim kurumlarına bu alanda destek verdik.”

"11 İLDE 12 MESLEKİ VE TEKNİK OKULUNDA MADEN TEKNOLOJİSİ ALANI AÇTIK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 ilde 12 mesleki ve teknik okulunda maden teknolojisi alanı açtıklarını bildiren Yılmaz, “Öğrenciler şu andan itibaren kayıt yaptırmaya başladı. Artvin Murgul, Bilecik merkez, Eskişehir Seyitgazi’de, Kahramanmaraş Ebistan’da, Kütahya Emet’te, Manisa Soma’da, Mardin Mazıdağında, Muğla Yatağan, Sivas Divriği ve Kangal, Tekirdağ Süleymanpaşa, Zonguldak Kilimli. Madencilik teknolojisi alanında hizmet verecek yetişmiş iş gücünün sağlanmasıyla birlikte okullarımızın bulunduğu şehirlerde gerçekleşecek madencilik faaliyetleri daha verimli bir şekilde yürütülebilecek. Sektör daha donanımlı elemanlar istihdam etme imkanı bulacak. Gençlerimizde artık işsizlik korkusu yaşamayacak bu alanda eğitim alanlar” değerlendirmesinde bulundu.

CEZERİ YEŞİL TEKNOLOJİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de ilk çevre dostu 23 milyon 600 bin TL bedelle inşa edilen Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz Sincan’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü binalarda enerji verimliliğinin arttırılması projesi kapsamında hayata geçirildi. Okul binasının kapalı alanı 21 bin 940 metrekare, 26 derslik, 10 atölye, 6 laboratuvar, 1 kütüphane, 120 kişi kapasiteli konferans salonu var. 52 oda ve 147 kapasiteli bir pansiyondan oluşmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisini kullanıyor. Rüzgar türbini bulunuyor ve yıllık harcamasının yüzde 80’ini kendisi karşılıyor. Türkiye’de de bence Avrupa’da da ilkler arasındadır diye düşünüyorum.”

“SENEYE İNŞALLAH BUNUN SAYISINI DAHA DA ARTTIRACAĞIZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ise, “Madencilik sektörünün yılda ortalama yaklaşık 11 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz, yer altı kaynaklarımızın hakikaten çok daha fazla ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi reel ekonomiye kazandırabilmesi ama bunu ete kemiğe büründürürken en önemli ihtiyacımız olan noktaların başında gelen insan kaynağını en doğru, donanımlı şekilde sektöre kazandırılması için gerekli ihtiyacı ortaya koyacak olan okullarımızda bunun devreye alınmasıydı. Yerlileşme diyoruz, kendi insan kaynağımız diyoruz, kendi sahip olduğumuz değerlerin çok daha fazla çok daha etkin kullanılmasından bahsediyorsak eğer bunun ilk adımlarından birisi olan 11 tane ilimizde 1 ilimizde 2 tane açalım dedik. Ama bu başlangıç. Seneye inşallah bunun sayısını daha da arttıracağız. Bu noktada biz maddi manevi MEB özelindeki devlet okullarımız özellikle Bakanlığımız nezdinde ortaya koyulacak destekle laboratuvarlara teknik ekipmanlar modern anlamda ihtiyacımız olan her türlü ekipmanların sağlanacağı bir şekilde çok donanımlı okullar ortaya koymamız lazım” şeklinde konuştu.

"CEZERİ OKULUMUZ TÜRKİYE İÇİN DE AVRUPA İÇİN DE ROL MODEL VE ÇOK ÖNEMLİ BİR TEKNOLOJİ YENİLENEBİLİR ENERJİ OKULU DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK OKULLARDAN BİR TANESİ"

Albayrak konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu sene ilk oldu. Bu sayı yeterli değil. inşallah seneye bu sayıyı daha da fazla arttırarak özellikle de sadece Bakanlığımız noktasında değil, sektörümüzün hayırsever firmalarını da bu işin içine sokarak taşın altına ellerini koyarak hem teknik ekipman desteği devlete yardım, gençlerimize burs, onların eğitimi noktasında da işin içine entegre ederek dolayısıyla bir nevi daha ortaöğretimden bu arkadaşlarımızı inşallah sahip olacakları zanaat noktasında istihdam noktasında bir ekosistemin içine dahil etmekle ilgili süreçten bahsediyoruz. Son noktada Sayın Bakanımızın bahsettiği Cezeri Okulumuz çok önemli bir okul. Türkiye için de Avrupa için de çok rol model ve çok önemli bir teknoloji yenilenebilir enerji okulu dünyada örnek gösterilebilecek okullardan bir tanesi. Ankara’da ilki oldu. İnşallah bunun sayısını da farklı illerde de arttıracağız. Ekolojik denge, yenilenebilir kaynaklar açısından da çok farklı teknolojilerin daha ortaöğretim düzeyinde gençlerimizin eğitim almasıyla farkındalık ve altyapısının geliştirilmesi noktasında da rol model bir okul. İnşallah bunun da sayısını arttıracağız. Çünkü Türkiye’de önümüzdeki dönemde bu attığımız yenilenebilir enerji güneş, rüzgar, madencilik alanında, jeofizik mühendisliği, jeokimya mühendisliği, maden mühendisliği, yenilenebilir kaynaklarla ilgili bölümler orta öğretimden itibaren liseden üniversiteden itibaren çok daha popüler meslekler olacak.”

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Maden Teknolojisi Alanında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolünü imzaladı.

Pelin Üzek Kılıç - Fatih Erdoğan 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası yarın başlayacak Mersin’de 20-21 Nisan’da gerçekleştirilecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası yarın başlayacak. Türkiye Triatlon Federasyonu (TTF) ile Mersin Yenişehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Dünya Paratriatlon Kupası, Avrupa Triatlon Gençler Kupası ve ulusal yarışlarda 26 ülkeden 140’ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu mücadele edecek. Dünya Paratriatlon Kupası’nda mücadele edecek sporcular, Paris Olimpiyatları’na katılabilmek için puan toplayacak. Yarın başlayacak organizasyonda sporcular ilk olarak Fenerbahçe Meydanı’ndan denize girip 750 metre yüzecek. Parkuru tamamlayan atletler, değişim istasyonunda bisiklete binip, Arkeoloji Müzesi ile Mersin Marina kavşağı arasında 3 tur halinde 20 kilometre bisiklet sürecek. Etabı bitiren yarışmacılar, son olarak 2 tur olacak şekilde 5 kilometre koşacak. Organizasyon Kurulu Başkanı Ender Baş, düzenlenen lansmanda, Türkiye Triatlon Federasyonu olarak başarılı işlere imza attıklarını belirterek, Mersin Yenişehir’de de çok daha güzel ve başarılı işlere imza atacaklarını söyledi. Bu konuda Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve ekibinin katkısının büyük olduğunu vurgulayan Baş, katılımcılara başarılar diledi. Abdullah Özyiğit: "Sporcular mavi Akdeniz sularında yüzecek, palmiyeler gölgesinde bisiklet sürüp koşacak" Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de 5 yıl önce başlattıkları organizasyonun hem kente renk kattığını, hem de kentin Avrupa’da ve dünyada tanınmasında önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Organizasyonun önemine değinen Özyiğit, "Şu anda 26 ülkeden 140 yabancı sporcu olmak üzere toplam 380 atletin ter dökeceği organizasyonda, sporcular mavi Akdeniz sularında yüzecek, palmiyeler gölgesinde de bisiklet sürerek, koşacaklar" dedi. Spora ve sanata katkı sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Özyiğit, şu anda 5’incisini gerçekleştirdikleri organizasyonun dünya finallerini kente getirmeyi arzu ettiklerini kaydetti. Özyiğit, ayrıca geçen hafta FIBA Kadınlar Euroleague Final Four’a ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak, "Bir hafta içinde iki uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duyuyoruz" diye konuştu. Organizasyonda 26 ülkeden 70 sporcu mücadele edecek Avrupa Triatlon Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Alicia Garcia, böyle bir organizasyonun gerçekleştirmenin zor olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Garcia, Dünya Paratriatlon Kupası’nda 26 ülkeden 70 sporcunun, Avrupa Triatlon Gençler Kupasında da 11 ülkeden 59 sporcunun mücadele edeceğini söyledi. Worldtriatlon Paratriatlon Komitesi’nden Senior Manager Eric Angstadt ise sporcuların Paris Olimpiyatları’na puan toplayacaklarını belirterek, Dünya Paratriatlon Kupası ilk kez Mersin’de gerçekleştirildiğini ve sonra da 4 kupa daha olacağını kaydetti. Uğurcan Özer: "Çok uzağa gitmeden, kendi ülkemizde yarışabiliyoruz" Milli sporculardan Uğurcan Özer, Türkiye’yi paratriatlon branşında uluslararası yarışmalarda temsil ettiğini ifade ederek, dünya sıralamasında ilk 10 sporcu arasında yer aldığını söyledi. 2024 Paris Paralimpik Oyunları için mücadeleye devam edip kotayı almak istediklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Burası bizim için çok önemli bir yarış. Bu yarışa yabancı değilim. Aynı zamanda en iyi dereceyi çıkarttığım bir yarış. 2021 yılından beri Mersin yarışı hem paratriatlon olsun, hem de normal triatlon olsun büyük bir önem arz etti. Bu yıl da uluslararası arenada olması bizim için çok büyük bir şans. Çünkü bu sefer çok uzağa gitmeden, kendi ülkemizde yarışabiliyoruz. Kendi topraklarımızı, kendi havamızı soluyup, bu motivasyonu sağlayabiliyoruz." Tahir Erdemir: "Bayrağımızı çok daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz" Milli sporculardan Tahir Erdemir de Mersin’de 2’nci kez yarışacağını ifade etti. Uluslararası yarışmada ilk kez yarışacağını belirten Erdemir, "Mersin parkurunu ben de çok seviyorum. Çok güzel hedeflerimiz var. Özellikle paratriatlon adına, ülkemiz adına bayrağımızı çok daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Bunun için çabalıyoruz. Çok güzel emekler verdik. İkimiz de bu yarışa hazırız. Güzel bir yarış olacak umarım, çok güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. Yarış direktörü Caner Algün ise yarışmaların gerçekleştirileceği güzergah hakkında bilgi verdi.
Ankara MSB’nin savunma muhabirliği eğitimi başladı Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından basın mensuplarına yönelik düzenlenen savunma muhabirliği eğitimi bugün başladı. Savunma alanındaki faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılması hususunda Milli Savunma Bakanlığı ile basın mensupları arasındaki bilgi alışverişinin etkinliğini artırmak amacıyla planlanan eğitim 4 hafta sürecek. Görsel, yazılı ve dijital medya alanlarında çalışan basın mensuplarının katıldığı eğitimde, Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısı ve faaliyetlerinin anlatılması, askeri terminolojiye ilişkin karşılıklı anlayışın geliştirilmesi, kavramsal farkındalığın arttırılması ve yanlış anlaşılmaların giderilmesi, hudutlarla ilgili alınan güvenlik tedbirleri ve bu husustaki faaliyetler ile bilgi aktarılması, terörün kaynağında yok edilmesi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt içinde ve sınır ötesinde gerçekleştirdiği harekâtlar ile ilgili bilgi aktarılması, Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri iş birliği ve uluslararası görevler kapsamında icra ettiği faaliyetler ile NATO kavram ve terminolojisinin tanıtılması, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklı olmayan yanlış bilgi ve dezenformasyonun önüne geçilmesi hedefleniyor. “Bu eğitimde savunma muhabirliği niteliklerinizi geliştirecek bilgiler alacaksınız” Eğitimin başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Bu eğitimde haberde kullanacağınız değil, savunma muhabirliği niteliklerinizi geliştirecek detaylı ve bir kısmını daha önce hiç duymadığınız bilgiler alacaksınız. Bu nedenle anlatılanlara haber gözüyle bakmamanızı özellikle rica ediyoruz. Verilecek olan bu eğitim ve bizzat sahada görev yapanlar tarafından aktarılacak tecrübeler sonucunda elde edeceğiniz kazanımlar ile savunma ve güvenlik gibi zor bir alanda bilgi ve deneyimlerinizi artırarak, Türk ve dünya kamuoyuna daha etkili haber yapma imkânı bulacağınızı değerlendiriyoruz. Bu eğitimin devamı olarak önümüzdeki süreçte savaş muhabirliği eğitimi vermeyi de planladığımızı ifade etmek isterim” dedi.