EKONOMİ - 21 Eylül 2016 Çarşamba 11:39

Mersin Serbest Bölgesi'nin 7 aylık kaybı 430 milyon dolar

A
A
A
Mersin Serbest Bölgesi'nin 7 aylık kaybı 430 milyon dolar

Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmi, 2016’nın ilk 7 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 2 milyar 133 milyon dolardan 1 milyar 702 milyon dolara geriledi. Ocak-Temmuz döneminde 430 milyon doların üzerinde kayıp yaşanan bölgede, Temmuz ayındaki düşüş ise yüzde 31’e yükseldi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Temmuz Bülteni’nde yer alan veriler, Mersin Serbest Bölgesi’nde 2016’nın başından bu yana devam eden kan kaybının Temmuz ayında da devam ettiğini ortaya koydu. İHA muhabirinin bültenden derlediği verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri dahil incelendiğinde, 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde, geçen yıla göre yüzde 20 azaldı. 2015’in aynı döneminde 2 milyar 133 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılan bölgede, bu yılın ilk 7 ayındaki ticaret hacmi 1 milyar 702 milyon dolarda kaldı. Bu gerilemede, meyveler, demir-çelik sanayi mamulleri ile işlenmiş petrol ürünleri etkili oldu.

Sadece Temmuz ayındaki kayıp yüzde 31’e ulaştı
Bölgedeki ticaret hacmi aylık bazda değerlendirildiğinde, ticaret hacmi Temmuz 2016’da da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31’lik azalışla 185 milyon dolara geriledi. Temmuz 2016’da ticaret hacminin geçen yılın altında kalmasında işlenmiş petrol ürünleri, meyveler ve kimya sanayi mamullerinin payı olurken, aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde, Şubat, Mart ve Mayıs ayları haricinde azalış eğiliminde olduğu gözlendi.

İşlenmiş petrol ürünleri hariç yaşanan kayıp yüzde 19
Öte yandan, bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde de gerilemenin yüzde 20’ler civarında olduğu gözlendi. Buna göre, 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde, Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmi, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 1 milyar 954 milyon doların altında kalarak, yüzde 19’luk azalışla 1 milyar 579 dolara geriledi. Söz konusu dönemde bölgenin ticaret hacmindeki kaybı ise yaklaşık 375 milyon dolar oldu.

2016 yılı Temmuz ayında ise 2015 Temmuz ayına göre, ticaret hacmi aylık bazda yüzde 23 azalarak 171 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemler için ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde, yılın 7 aylık dönemindeki düşüte meyveler, demir çelik sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri; Temmuz 2016’da ise meyveler, kimya sanayi mamulleri ile gıda sanayi mamulleri etkili olan sektörler olarak öne çıktı.

2016 Ocak-Temmuz döneminde bölgedeki ticaret hacmi Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalırken, Türkiye’de ise artış olduğu görüldü.

Temmuz’da istihdam yüzde 7 azaldı
Mersin Serbest Bölgesi'nde, 2016 yılının Temmuz ayı sonu itibariyle toplam 8 bin 152 kişi istihdam edilirken, 2015 yılı aynı dönemine göre bölgedeki istihdam da yüzde 7 azaldı. Öte yandan, 323’ü yerli, 97'si yabancı ve 36’sı yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 456 firma faaliyette bulunduğu bölgede, faaliyette bulunan firma sayısında, geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 6,3 artış oldu. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında; yüzde 79’unun Türkiye'den bölgeye, yüzde 21'inin ise yurt dışından bölgeye yapıldığı gözlendi. 

Kıymet Gökçe

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.