GÜNDEM - 09 Şubat 2018 Cuma 12:01

Mersin'de dev köpek balığı, balıkçıların ağına takıldı

A
A
A
Mersin'de dev köpek balığı, balıkçıların ağına takıldı

Mersin açıklarında balıkçılar, 5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 300 kilogram ağırlında dev pamuk cinsi köpek balığı yakaladı. Açıkta balıklara saldıran köpek balığı, 4 saatlik bir uğraş sonucunda yakalandı. Mersin Balık Pazarına getirilen köpek balığı gören herkesin ilgisini çekerken, çoğu vatandaş balıkla fotoğraf çektirdi.

Mersin açıklarında dün avlanmaya çıkan balıkçıların ağlarına, dev köpek balığı takıldı. 5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki pamuk cinsi köpek balığı, görenlerin ilgisini çekiyor. Sabah saatlerinde balık pazarına getirilen balığı, 7 kişi ancak kaldırabilirken, çevreden geçen vatandaşlar da meraklı gözlerle balığı izledi. Balıkçılar ve vatandaşlar dev köpek balığı ile fotoğraf çekilirken, balığın özellikle kanser hastalarına ücretsiz dağıtılacak olması vatandaşların takdirini kazandı.

"4 saatlik bir uğraş sonucunda köpek balığı yakalanmıştır"

Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, balığın dün gece avlanmaya çıkan balıkçılar tarafından yakalandığını ifade ederek, "Balıkçılarımız Cezmi Bey isimli balıkçı teknemiz ile yaklaşık 12 mil açıkta balık tutarken, köpek balığının bölgede bulanan balıklara saldırmasından dolayı yakalamak zorunda kalmışlar. 4 saatlik uğraş sonucunda köpek balığını yakalamışlar. Tuttuğumuz köpek balığı yaklaşık 5 metre boyunda ve 300 kilogram ağırlığındadır. Bugün bunu Balık Pazarı'nda sergileyeceğiz. Tabi havaların ısınmasıyla birlikte köpek balıkları da bu tarafa doğru kaymaya başladı ve piyasaya çıkıyorlar. Tabi bunlar sahile yakın yerlerde yaşamazlar, yaşayamazlar. Bu balıklarla hep çok açıklarda karşılaşıyoruz. Balıkçılarımız da dün açıklarda bu balığı görmüşler" diye konuştu.

"Kanser hastalarına ücretsiz dağıtılacak"

Köpek balığı etinin ve ciğerinin kanser hastalarına çok iyi geldiğini vurgulayan Polat, "Bizim derneğimize kayıtlı olan kanser hastası vatandaşlarımız var. Köpek balığının eti ve ciğeri kanser hastalarına çok iyi geliyor. Hayvanlar ve insanlar içerisinde kansere yakalanmayan tek canlı köpek balığıdır. Onun kafasından kuyruğuna kadar bir ciğeri vardır. Hemen hemen boyu kadar bir ciğeri vardır. Onun da etkisiyle kansere yakalanmıyor bu hayvanlar. Kanser tedavilerinde de özellikle köpek balığı ciğeri kullanılıyor. Bugün balık pazarında bunu sergiledikten sonra kanser hastalarımıza bunu ücretsiz dağıtacağız. Ayrıca bunun dışında da bütün vatandaşları pazarımıza bekliyoruz. Şu anda balık çeşidimiz bol, fiyatlarımız ucuz. Halkımız gelsinler, balıklarımızı görsünler" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.