SAĞLIK - 03 Ekim 2017 Salı 10:12

Mevsim depresyonundan su içerek ve yürüyerek çıkı

A
A
A
Mevsim depresyonundan su içerek ve yürüyerek çıkı

Tatilden çıkılması, kışın havanın genellikle karanlık olması gibi sebeplerle insanların mevsim geçişi depresyonuna yakalanabildiğini belirten Psikolog Beyza Bülbül, “Depresyondan çıkmak istiyorsanız bol bol su tüketin, vakit buldukça yürüyün” uyarısında bulundu.

Bahardan yaza ya da yazdan kışa geçişlerde insanların duygu durumlarını ve ruh halini olumsuz etkileyen süreçler ortaya çıktığını belirten Bülbül, kişilerin bazen hayat koşuşturmasında bu tablonun farkına varamadığını söyledi. Özel Ata Sağlık Hastanesinde görevli Bülbül, yazdan kışa geçtiğimiz bu günlerde yaşanan duygu, durum bozukluklarının Mevsim Geçişi Depresyonu olabileceğine dikkat çekti. Bu rahatsızlığın 2-3 gün veya iki haftadan daha uzun sürebileceğini anlatan Bülbül, “Bazı insanlar bu depresyondan hafif etkilenirken, kimileri ise daha ağır geçirebilir. Birkaç gün süren depresyonun üzerinde durulmasına gerek yoktur. Ancak depresyon iki haftayı geçiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı” dedi.

“Bol bol su için, yürüyün”

Uyku düzeninde bozulma, iştahsızlık ya da çok yemek yeme, yapılan aktiviteleri yapmak istememe, işlerin mecburiyetten yapılmak istenmesi gibi durumların depresyonun belirtileri arasında yer aldığını anlatan Bülbül, “Yazdan bir geçiş dönemi oldukları için kişiler yeniden işe veya okula başlar, tekrar monoton bir hayata atıldıklarını düşünürler. Bu durumun oluşturduğu depresif süreçler bireyleri tetikleyebiliyor. Bu dönemde havanın genellikle karanlık olması, çok fazla güneşe maruz kalınmaması gibi nedenler ruh halimizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu süreç içerisinde insanlarla iletişimi bozulup, yapacakları işlerden keyif almama sürecine girilmektedir. Bu süreç içerisinde 2-3 günlük bir depresif belirti gözüküyorsa bu korkulacak bir durum değildir. Çünkü aslında her birey böyle bir süreci yaşamaktadır” diye konuştu.

Depresif sürecin iki haftayı geçtiği durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğinin altını çizen Bülbül, “Bu durumda birey bol bol açık havaya çıkmalıdır. Yürüyüş ve egzersiz yapmalıdır. Bol bol su tüketmelidir. Kendi enerjisini düşürecek, keyfini kaçıracak insanlarla minimum düzeyde ilişki kurmalıdır. Kendine değer vermeli, kendini sevebilmelidir. Uyku ve beslenme düzenini korumak için azami gayret göstermelidir. Tek başına bunu yapamıyorsa veya bu konuda kendini güçlü hissetmiyorsa mutlaka bu konuda bir uzmandan destek almalıdır” şeklinde konuştu.
Bülbül, sorumluluk bilinci olmayan, gezmeyi tozmayı seven, zaman yönetimi olmayan insanlarda depresyonun görülme riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.