TEKNOLOJİ - 27 Mart 2015 Cuma 14:17

Milletvekili adayları için 20 adımda sosyal medya kullanım kılavuzu

A
A
A
Milletvekili adayları için 20 adımda sosyal medya kullanım kılavuzu

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel, sosyal medyanın verimli kullanılabilmesi için milletvekili adaylarına tavsiyelerde bulundu.

Türkiye’de sosyal medya, hayatımızı fark edilir derecede etkilemeye başladı. Sosyalleşme ve şahsi düşünceleri aktarma olarak kullanılmaya başlayan sosyal medya alanları artık; satış, pazarlama ve siyaset dünyasının vazgeçilmezleri oldular. Özellikle; Facebook, Twitter ve YouTube, hükümetlerin karar verme süreçlerinde ve politikacılarla vatandaşlar arasındaki ilişkileri şekillendirmede geleneksel medya araçlarından daha önemli hale geldiler.

Türkiye’nin “sosyal medya çağı” başladı

ABD Başkanı Barack Obama’ya seçim kazandıran sosyal medyanın önemi ve gücü Türkiye’de Gezi protestolarıyla daha iyi anlaşıldı. O güne kadar Twitter ve Facebook’u çok yoğun kullanmayan, başta AK Parti olmak üzere tüm siyasi partilerin milletvekilleri ve temsilcileri, ardı ardına hesaplar açmaya ve yoğunlukla kullanmaya başladılar. Geleneksel medya kuruluşlarının mikrofonlarına konuşma fırsatı bulamayan milletvekilleri, il başkanları ve parti temsilcileri, özellikle Twitter üzerinden görüşlerini kamuoyu ile paylaşmanın kolaylığını yaşamaya başladılar. İsmini bile duymadığımız veya seçildiğinden beri kürsüde görmediğimiz vekilleri Twitter üzerinden ülke gündemi için çok önemli açıklamalar yaparken gördük. Bakanlar, arkalarından basın ordusu gezmesine rağmen önemli açıklamalarını önce sosyal medya hesaplarına koymayı tercih etmeye başladılar. Yani, ülkede topyekün bir sosyal medya çağı başlamış oldu.
 

Eline, diline, tweetine hakim ol!!

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel, sosyal medyanın verimli kullanılabilmesi için milletvekili adaylarına "Eline, diline, tweetine hakim ol!" tavsiyesinde bulunarak "Politika, özür eşiği düşük bir alandır. Ağzınızdan çıkacak yanlış bir cümle ve hatta bir kelime, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Milyonlara hitap eden siyasetçilerin metinleri, uzman isimlerce hazırlanır. Ancak siyasetçiler, sosyal medyada daha hızlı refleks gösterebilmek adına mesajlarını uzman kişilere danışmak yerine, kendileri cep telefonlarından mesaj atmayı tercih ediyorlar. Bunun getirdiği sonuçlar da genel itibariyle; “iyi niyetli söylenmiş ama yanlış anlaşılmış” tweetler veya paylaşımlar olarak geri dönüyor. Bu gibi problem oluşturacak sonuçlardan kaçınmak için özellikle psikoloji ve sosyoloji eğitimi almış bir danışman ile sosyal medya hesaplarını yönetmek, daha sağlıklı bir iletişim yolu oluşturacaktır." dedi.

Diyalog kurarken dikkatli olun

Demirel, uyarılarına şöyle devam etti: "Sosyal medyadaki iletişim modeli anlık ve savruk olduğundan dolayı uslûbe olabildiğince dikkat etmek gerekir. Sosyal medyada sahte hesaplar, gerçek hesaplardan hemen hemen sayıca fazla olduklarından, her okunan yazıyı ciddiye alarak karşılık vermek ve seviyesi düşük diyaloglara girmek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Cevap vermeden önce ilgili profili incelemek ve ona göre muhatap alıp almamaya karar vermek daha doğru bir yol olacaktır.


Pozitif ifadeler kullanın

Sosyal medyada kullanılan ifadeler ve kelimeler ayrıştırıcı değil, olabildiğince yumuşak ve kucaklayıcı olmalı. Bu mecrayı kullananların büyük kısmı olan Y ve Z kuşakları, devlet dilinden uzak daha samimi bir dili tercih etmekte. Dozunda ve seviyesinde yapılacak olan espriler, nükteler veya ironiler bu mecranın doğasına uymaktadır. Ayrıca sizi takip edenler farklı; cinsiyet, ırk, etnik kültür ve ideoloji sahibi olabilir. Ülkemizin de bir yansıması olan çok kültürlü bu yapıya uygun hareket etmeli ve ona göre ifadeler kullanılmalıdır.

Bilgi kirliliğine dikkat edin!

Özellikle Gezi olaylarında görüldü ki; sosyal medyadan yayılan bir bilgi, bir anda milyonlarca insana ulaşıyor ve ona göre reaksiyonlar veriliyor. Gezi olayları ile ilgisi olmayan bir fotoğraf, birden binlerce insanı sokağa dökebiliyor ve birden toplumsal bir hadise haline gelebiliyor. Bundan dolayı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgilerin muhakkak teyide muhtaç olduklarını ve buna göre paylaşım yapılması gerekliliğini unutmayın. Bu gibi durumlarda sosyal medyada popülariteniz düşebilir, sosyal medyada yoğun eleştirilere maruz kalabilir ve hatta yanıltıcı bilgi vermekten hakkınızda suç duyurusunda bile bulunulabilir.

Bana kimi takip ettiğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim

Bunların yanında, hesaplarınızdan kimlerin takip edildiği veya kimlerin arkadaş listenizde olduğu da son derece önemlidir. Takip ettiğiniz hesapların yine uzman kişilerce kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında sizi takip edenlerin profilleri de çok önemlidir. Bazı kişiler, takip edeceği kişileri kimin takip ettiklerine de bakarlar ve o hesabın hangi düzeyde takip edildiklerini kontrol ederler. Takipçi kalitesi ve niteliği, paylaşımlarınızın niteliği ile hemen hemen doğru orantılıdır. Güzel ve ilgi çekici paylaşımlar, sosyal medyayı kullanan daha bilinçli ve doğru hesapların da sizi takip etmesi için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Burada da görüldüğü üzere; sosyal medyada uzman bir kişinin hesabınızı kontrol etmesi, takipçi kaliteniz açısından da son derece önemlidir.

Sosyal medya Twitter ve Facebook’tan ibaret değil

İnternet dünyasını sadece Twitter’ın 140 karakterlik atmosferiyle ya da Facebook ile sınırlamak doğru değil. İnternetin çok daha fazla alanları ve kullanım şekilleri vardır. Özellikle; açıklamalarınızı görüntülü yapıp, bunu kendi internet sitenizde paylaşmak, YouTube’un canlı yayın özelliğini kullanmak, görüntülü sohbetler yapmak, görüntüleriniz ve uygun bir müzik eşliğinde klipler hazırlamak, algı yönetimi çeşitlendirmelerine gitmek kişi ve kurum markalaşması adına önemli bir hamle olacaktır. Instagram’da fotoğraf ve onun altına yazdığınız önemli yorumlar da yine çok ses getirebilir. Bu noktada paylaştığınız fotoğrafların da önemine değinmek gerekir. Fotoğrafların kalitesi, paylaştığınız ifadelerin kalitesi kadar önemlidir. Özensizce çekilmiş ve paylaşılmış fotoğraflar, o hesabın uzman bir el tarafından yönetilmediğini gösterir ve takipçiler tarafından bir sonraki paylaşımlar da özensizce takip edilir veya takip tamamen bırakılabilir.

Sadece sosyal medya kullanarak seçim kazanamazsınız

Sosyal medya gerçek hayatınızın bir yansımasıdır. Nasıl ki sokakta size selam veren birisiyle konuşmamak ayıp sayılıyorsa, sosyal medyada da sizinle iletişime geçen kişileri görmezden gelip, mesajlarına cevap vermemek aynı derece yakışıksız görülüyor. Sosyal medyayı geleneksel medyadan ayıran en önemli özellik karşılıklı iletişime imkan tanımasıdır. Bu avantajı kullanarak seçmenlerinizle projelerinizi ve fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Hedef kitlenizle yüz yüze iletişim kurup, çalışmalarınızı anlatarak onları ikna etmeniz gerekiyor. Bu nedenle takipçilerinizle gerçek hayatta da iletişim kurmalı, sosyal medyada tek taraflı propaganda yapmamalısınız.

Milletvekilleri ve milletvekili adayları için 20 adımda sosyal medya kullanım kılavuzu

- Açık ve şeffaf bir iletişim tarzı benimseyin.
- Tweetlerinizi gizlemeyin ve korumalı hesap kullanmaktan kaçının.
- Geçmişte yazmış olduğunuz iletilerle şimdikiler arasında görüş benzerliği olsun.
- Aday olduğunuz partinin siyasi çizgisiyle uyumsuz tavırlar sergilemeyin.
- Takipçilerinizi tehdit etmeyin, kavgaya tutuşmayın.
- Seçildiğiniz takdirde yapacağınız çalışmaları ve projeleri anlatın, pozitif mesajlar verin.
- Sıkıcı resmi ziyaretlerinizi paylaşmayın.
- Mesajlarınızın okunabilir ve dikkat çekici olmasına özen gösterin.
- Olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının.
- Ülkenin sorunlarına gerçekçi çözüm önerileri getirmeye çalışın.
- Her konu hakkında yorum yapmaktan kaçının.
- Barışçıl ve yapıcı bir dil kullanın.
- Toplumu bölücü, ayrımcı söylemlerden kaçının.
- Din, dil, ırk ayrımı yapmayın. Etnik köken siyasetinden kaçının.
- Toplumda infial yaratan olaylar açıklama yapmakta geç kalmayın. Göreviniz dahilinde gerekirse olay yerine gidin ve basına konuyla ilgili bilgi verin.
- Takipçilerinizle karşılıklı uzun sürecek ve seviyesinin düşeceği belli olan diyaloglara girmeyin. Siyasetçi kimliğinize yaraşır bir duruş sergilemeniz gerekliliğini her zaman aklınızda bulundurun.
- Rakiplerinizi aşağılamayın, nefret söylemlerinden kaçının.
- Toplumsal olaylarda vatandaşı sağ duyulu olmaya davet edin, insanları toplumsal barış ve huzur ortamının bozulmaması için her olayda sokağa davet etmeyin.
- Her türlü konuyu siyaset malzemesi yapmayın, gerektiğinde insani duygularınızı ifade edin.
- Parayla seçmen olmaz, takipçi satın almayın!
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da 23 Nisan coşkusu kapalı spor salonunda yaşandı Aydın’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen program ile coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için düzenlenen program ilk olarak Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Her yıl Aydın Adnan Menderes Stadyumu’nda kutlanan 23 Nisan programları bu sene stadın depreme dayanıksız olması dolayısıyla yıkılmasının ardından, Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici günün anlam ve öneminde dair konuşma yaptı. Ekici konuşmasında, “Bu kutlu gün geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı onurlandırırken, aynı zamanda ülkemizin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını ve azmini bizlere hatırlatmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği bu bayram Türk Milleti’nin bağımsızlık idealine olan bağlılığını bir timsalidir” dedi. Konuşmanın ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çocuk gözüyle 23 Nisan” konulu resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Aydın Valisi Yakup Canbolat tarafından takdim edildi. Ödül töreninin ardından törene katılan okulların halk oyunu ve gösteri ekipleri çalışmalarını izlayenlerin beğenisine sunarken, izleyicilerden büyük alkış aldı. Tören gösterilerin ardından sona erdi. 23 Nisan kutlama programına Aydın Valisi Yakup Canbolat, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu, Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Aldemir, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Adana Adana’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Adana’da coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen tören ve etkinlikler ile coşkuyla kutlandı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’e çocuklar tarafından çiçek takdim edilmesi ile devam etti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama mesajının da okunduğu programda, çocuklardan oluşan halk oyunları ekibinin zeybek gösterisi vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Çocuk korosunun seslendirdiği marşın ardından program, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyelerinin takdim edilmesiyle tamamlandı. "Tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz" Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen günün büyük bir şan ve şerefle kutlandığını belirten Adana İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, "Cumhuriyetin ebediyen sönmeyecek ışığını vatan uğruna gösterdiği gün olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’ncü yıl dönümüne ulaşmanın mutluluğuyla kavuşmuş olduğumuz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını coşkuyla kutluyoruz. Sevginin, barışın, dostluğun, kardeşliğin sembolü olan, aynı zamanda dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olarak tarihe geçen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sayesinde tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz" dedi. Bayramın bütün çocuklara barış ve mutluluk dolu bir dünya getirmesi temennisinde de bulunan Tevke, "Sevgili çocuklar, aydınlık geleceğimizin aydınlık yüzleri. Sizin şahsınızda dünya çocuklarının bayramını kutluyor, gözlerinizden öpüyorum. Bütün çocuklara barış ve mutluluk dolu bir dünya temenni ediyor, coşku dolu 23 Nisan geçirmenizi diliyorum" şeklinde konuştu. Törene, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6.Kolordo Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren, kent protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.