GÜNDEM - 20 Ocak 2018 Cumartesi 09:20

Kan stoklarında yüzde 50 azalma

A
A
A
Kan stoklarında yüzde 50 azalma

Soğuk iklim koşulları nedeniyle kan bağış oranları azaldı; hizmet alanı İzmir, Manisa ve Aydın olan Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğünün stokları kritik seviyeye geldi. Bölge müdürü Dr. Gökay Gök, günde ortalama bin 200 ünite kan bağışının yapıldığı bölgede stokların yüzde 50 oranında azaldığını belirterek vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu.

Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürlüğünün sahasında 93 kan kullanan hastane bulunuyor. Merkez, 91 hastanenin transfüzyon merkezinin kan ihtiyacının tümünü karşılıyor. Ancak soğuk iklim koşulları nedeniyle kan bağışı oranlarının azalmasıyla merkezin kan stoku yüzde 50 oranında azaldı. Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, “Genel başkanımızın açıklamasında olduğu gibi Kızılay’ın kan stoklarında azalma var. Soğuk iklim koşullarına bağlı olarak bağışlar azaldı ama kan talepleri azalmadı.

Stoklar kritik seviyede. Eğer bu seviye daha da azalırsa hastanelerin taleplerini karşılayamayız ve ameliyatlar ertelenir. Vatandaşlarımız, kan bağışlarını ertelemesinler, Kızılay sabit kan alma merkezlerine ve gezici ekiplerine tok karnına ve fotoğraflı kimlikle başvurmalarını rica ediyoruz. Verdiğiniz bir ünite kanla tanımadığınız üç kişinin hayatını kurtarıyorsunuz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde adınıza bir fidan dikiyoruz” diye konuştu.

Stoklarda yüzde 50 azalma

Mağduriyet yaşanmaması amacıyla vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet eden Dr. Gök, şunları söyledi:

“Günlük ortalama bin 200 ünite kan bağışının olduğu bölgemizde, soğuk iklim koşulları nedeniyle yüzde 50 oranında bir azalma oldu. Stoklarımız hızlı bir şekilde azalmaya başladı. Hepimizin yaşam garantisi olan bu stokları korumak zorundayız.”

Kadın bağışçı oranları arttı

İzmir, Manisa ve Aydın Sana Kanım Feda projeleri hakkında da konuşan Dr. Gök, bu proje sayesinde özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadın velilerin okullarda kan vermeye başladığını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Projemiz ile tüm öğretmen ve okul müdürlerimize sunum yapıp projemizi anlatıyoruz. Sonra velilere ulaşacak bir formu öğrencilerimize veriyoruz. Kızılay gönüllüsü evlatlarımız aracılığıyla veliler okullarda kan vermeye başladı. Gelişmiş ülkelerde kadın bağışçı oranları yüzde 45’lerde. Bizim ülkemizde yüzde 3’tü, şimdi yüzde 16’ya yükseldi. Projemizle birlikte bölgemizdeki kadın bağışçı oranları Avrupa ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 47’ye ulaştı.”  

Ceren Atmaca - Halil Karahan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”