GÜNDEM - 20 Kasım 2016 Pazar 10:06

Milyon dolarlık filmler bu cihazla çekiliyor

A
A
A
Milyon dolarlık filmler bu cihazla çekiliyor

Milyon dolarlık filmlerin çekildiği Shotover K1 Gyro kamera sistemi artık Türkiye’de. Dünyada sadece 12 tane bulunan Shotover K1 kameranın Türkiye’deki sahibi, Görüntü Yönetmeni ve pilot Uğur İçbak. İçbak şu an tüm dünyada vizyonda olan “Inferno” (Cehennem) filminin İstanbul çekimlerini üstlenmiş.

Her geçen gün gelişen teknoloji sinema sektöründe de önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Gişe rekorları kıran Hollywood filmlerinde kullanılan çekim teknikleri için son sistem kameralar kullanılırken, gelişen teknoloji Türk sinema sektöründe de kendini gösteriyor. Dünyada sadece 12 tane bulunan Shotover K1 Gyro kamera sistemi artık Türkiye'de. Dünyanın en gelişmiş Gyro sistemi özel sipariş ile üretiliyor. Türkiye'de sadece bir tane bulunan kamera sistemini ise Görüntü Yönetmeni ve pilot Uğur İçbak kullanıyor.
2013 yılında Yeni Zelanda'da üretilen bu sistem, adını oradaki bir nehirden alıyor. Shotover K1, üç boyutlu ve 2 boyutlu çekimlerde kullanılıyor. Benzeri diğer sistemlerden üstün olarak; 6. Aks özelliği sayesinde, kafa tam aşağı baktığında bile dönerek kilitlenmeden çekimler yapılabiliyor. Her yöne dönebilen bir kameranın en güzel özelliği de 28-340 milimetre gibi zoom objektiflerle çok uzağa zoom yaparak hiçbir sarsıntı olmadan görüntü alınabiliyor olması. Şiddetli rüzgarlı ve türbülanslı hava şartlarında bile çekimler yapılabilen kamera ayrıca canlı yayınlarda da kullanılabiliyor.

Gişe rekorları kıran Inferno filminin hava çekimlerini üstlenen Uğur İçbak, son teknoloji kamera sistemi hakkında bilgiler verdi. İçbak, "Hava çekimlerinde Türkiye’de ve dünyada çalışıyoruz. Bu gördüğünüz cihaz dünyanın en yeni kamera sistemi. Şu anda vizyonda olan Inferno, Tom Hanks’in oynadığı Cehennem filminin hava çekimleri bu kamera ile çekildi. Marslı ve diğer Hollywood filmleri bu cihazla çekiliyor" dedi.

Milyon dolarlık filmler bu cihazla çekiliyor

Tüm Hollywood bu kamerayı kullanıyor
Türkiye'de yerli-yabancı pek çok reklam, sinema ve dizi filmin hava çekimlerini gerçekleştirdiklerini belirten İçbak, "En son yaptığımız işler arasında son dönem THY reklamları, THY Batman Batmobile reklam filmi ve yapımı devam eden 3. havalimanı projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü çekimlerini sayabiliriz. Ayrıca ülkemizin yurt dışında tanıtımına büyük katkı sağlayan 'Discover Turkey's Potantial' ve Kültür Bakanlığı ile Türk Hava Yolları için ortak yapılmış 'Turkey, Home of Turkuaz' isimli reklam filmlerini de unutmayalım. 'Turkuaz' filmi Cannes'de en iyi film seçilerek Altın Yunus ile 18’inci ödülünü aldı. Önümüzde büyük bir Hoollywood filminin hava çekimleri ve bazı reklam filmleri var. Kesinleşmedi ama kısmet olursa benim görüntü yönetmeni olarak, Yavuz Turgul ustamızın bir projesinde Eşkıya ve Av Mevsimi'nden sonra 3. kez kamera arkasında olma ihtimalim var" diye konuştu.

Uğur İçbak kimdir?
Hava çekimleri denince akla gelen ilk isim olan Uğur İçbak, özel pilot lisansına sahip, sinema sektörünün önemli görüntü yönetmenlerinden birisidir. 30 yılı aşkın süredir sinema sektörüne emek veren İçbak'ın 700 civarı reklam filmi, klip çalışması ve 16 uzun metrajlı filmi bulunmaktadır. İçbak'ın imzası bulunan filmlerin bazıları ise, “İstanbul Kanatlarımın Altında”, “Eşkıya”, “Vizontele Tuuba”, “Organize işler”, “Hokkabaz”, “Av Mevsimi”, 'Son Mektup”
 

Emrah Kuş - Hülya Keklik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa UNCESCO Müzik şehri Şanlıurfa’da koro yarışmasında ödüller sahiplerini buldu UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da düzenlenen okullar arası koro yarışmasında, dereceye girenler ödüllerini aldı. Festival havasında geçen yarışma renkli görüntülere sahne oldu. Şanlıurfa Valiliği himayelerinde Eyyübiye Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ŞURKAV iş birliği ile “Tek Ses İki Hareket” Projesi çerçevesinde düzenlenen valilik kupası 3. okullar arası koro yarışması bugün tamamlandı. 13 İlçede yapılan ve 100’lerce okulun katıldığı ortaokullar arası koro yarışmasında her ilçe kendi birincisini belirleyerek valilik kupası il yarışmasına gönderdi. İl yarışmasına katılan 13 ilçe birincisi bugün yapılan yarışmada tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmada ilk, orta ve lise öğrencileri, ayrı ayrı kategorilerde yarıştı. Birinci olan okullara, 10 bin TL ve 10 çeşitli müzik atölyesi enstrümanları, 2’nci olan okullara 8 bin TL, 3’üncü olan okullara 6 bin TL ve mansiyon ödülü alan okullar ise 4 bin TL ödül kazandı. Ödül töreni sonrası konuşan Eyyübiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İsmail Kaya, “Hepimiz çok sevindik. 3 gün sonunda Şanlıurfa’mızın ilçelerinden, merkezinden yüzlerce okulumuz yarışmayı iştirak etti. Büyük bir coşkuyla ilk finalimizin sonuncusu ilkokullar kategorisini gerçekleştirdik. Dereceye giren öğrencilerimiz çok mutlu, dereceye giremeyen çocuklarımıza da şunu söyleyeyim, bu bir yarışma, bir festival havasında geçti. Çok mutlu olduk, sevinçlerine ortak olduk. Eyyübiye Belediyesi olarak bu çocuklarımızın sevicine ortak olduğumuz için son derece mutluyuz. İnşallah bu yıl 3’üncüsünü yaptık 4 ve 5’incisini de seneye gerçekleştireceğiz. Katılım gösteren bütün okullarımızı tebrik ediyorum, öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum” dedi. Dereceye giren okul öğrencileri, mutlu olduklarını belirterek yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.