GÜNDEM - 13 Temmuz 2018 Cuma 10:14

Minik öğrenciler 15 Temmuz’u resmetti

A
A
A
Minik öğrenciler 15 Temmuz’u resmetti

Çocukların 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşadığı travma ve duyguları gözler önüne sermek amacıyla Beyoğlu Belediyesi Semt Konakları Resim Atölyelerinde resim çalışması yapıldı. Miniklerin ses bombası atan uçakları, vatandaşların üzerine sürülen tankları ve askerleri çizmesi, vahim olayın çocuklar üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen FETÖ işgalci darbe girişimi büyük küçük herkesin bilinçaltında derin izler bıraktı. Bu vahim olaydan en çok etkilenen yine çocuklar oldu. Beyoğlu Belediyesi Semt Konakları Resim Atölyelerinde, çocukların darbe girişimi sırasında yaşadığı travma ve duyguları gözler önüne sermek için 'Çocukların Gözünden 15 Temmuz' konulu resim çalışması yapıldı. 15 Temmuz gecesinden akıllarında kalanları resmeden çocukların ses bombası atan uçakları, vatandaşların üzerine sürülen tankları ve askerleri çizmesi, vahim olayın çocuklar üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Miniklerin tek isteği o geceyi bir daha yaşamamak.

"Uçaklar bizi korkuttu”

15 Temmuz gecesinde yaşadığı korkuyu anlatan 7 yaşındaki Zehra Naz Akın, "15 Temmuz akşamında bir saldırıya uğradık. Herkes dışarıya çıktı. Tanklar geldi onları ezmeye çalıştı. Çok kişi öldü. Bazıları da çok korktuğu için evlerinden çıkamadı. Uçaklar bizi korkuttu" derken, bir diğer minik öğrenci ise o geceyi, "İnsanlar ellerinde Türk bayrakları ile savaşmaya gidiyorlardı. Dışarıda tanklar ve helikopterler vardı. Ellerinde Türk bayrağı olan insanlar kötüleri yendi. Sonunda kazanan halk oldu" diye konuştu.

Minik öğrenciler 15 Temmuz’u resmetti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.