EKONOMİ - 12 Ekim 2016 Çarşamba 12:56

Moda Sektörünün Devleri 9'uncu İstanbul Moda Konferansı'nda buluştu

A
A
A
Moda Sektörünün Devleri 9'uncu İstanbul Moda Konferansı'nda buluştu

9'uncu İstanbul Moda Konferansı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuşması ile açıldı.

Dünya moda sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren 9'uncu İstanbul Moda Konferansı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) ev sahipliğinde, 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Konferansın açılışını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı.
Türkiye olarak, bütün Türkiye'deki üreticiler de dahil olarak tüm ihracatçı birlikleri ile beraber 2023 yılında 500 milyar dolarlık bir hedef koyduklarını belirten Zeybekci, “Bugün geldiğimiz noktada; eğer bugüne kadar geldiğimiz yolculuğu izlersek, şundan yüzde 100 eminiz ki 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız mümkün değildir. Yapmamız gereken şey farklılaşmak. Yapmamız gereken şey tüketim alışkanlılarını belirleyen bir ülke olmak. Yapmamız gereken şey, sürdürülebilir bir şekilde dağıtım kanallarında egemen ve hakim olmak. Bu kapsamda, bunu yapabilme kapasitesi en yüksek ülkelerden birisiyiz. Yaklaşık 1,5-2 milyar insanın yaşadığı, kültür coğrafyası diye bir coğrafyamız var. Tüketim alışkanlıklarını belirlemede bu alan bize müsait, buralarda bir avantajımız olduğunu görüyoruz. Bunun için herşeyi ile marka olmak gerekiyor tabi. Ülke olarak, topyekün marka olmak gerekiyor farkındayız ama Türkiye artık o noktaya geldi diye düşünüyorum. Bugün dünyada Türkiye olarak 1-2 numara olduğumuz alanlardan biri, kişi başı cep telefonu kullanımı. Bunda dünyada ikilerde, üçlerdeyiz ama elektronik ticarette neredeyiz? Gelişmiş ülkelerde elektronik ticaretin, toplam ticaret içindeki payı yüzde 11'ler seviyesinde. Bizim gibi gelişmekte olan gruba baktığımızda yüzde 7'ler seviyesinde. Bu işi modere eden Çin'de yüzde 15'ler seviyesinde. Bizde ise yüzde 1,5. Her alanda değişim yaşanıyor. Türkiye'de de bu elektronik ticaret hızlı şekilde dönüşecek” dedi.
Bakanlık olarak e-ticaret konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında da açıklama yapan Zeybekci, mevcut ihracatçıların en az yarısının e-ticaret portallarında bedelsiz yer almasını sağlamanın üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, “Biraz detaylı incelediğimiz zaman, kıyafetin detaylarını bilgisayar üzerinde yapabiliyor” diye konuştu.
E-ödeme konusunda da açıklama yapan Bakan Zeybekci, “Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu senenin sonuna kadar da çalışmalarımızı somutlaştırarak, halk ile de paylaşmak istiyoruz. Ödeme ve teslimat ile de inşallah bir Türk markası çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, konferanstaki işadamlarına, gerek yurtdışındaki tanıtım çalışmaları, gerek derneğimiz ile beraber yurtdışında düzenlenen moda tasarım düzenlemeleri, açılacak ofisleri, çalıştırılacak tasarımcıları, fuar gibi katkılar da dahil her alandaki bütün çalışmaları Ekonomi Bakanlığı olarak desteklediklerini vurguladı.
TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “İstanbul’u dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri yapmalıyız” diyerek, bölge ve komşu ülkelerde mağazalaşma, yurt dışında marka ve pazarlama-satış kanalları satın alma yönündeki arayışlarının sürdüğünü söyledi. Hükümetin geçen ay açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’ya Yatırım Teşvik Programını hazır giyim sektörü için son derece olumlu bulduğunu ifade eden Fayat, “Devletimizden gelen teşvikler ve Ar-Ge çalışmalarındaki artışa paralel olarak inovatif üretimimiz, akıllı ürün yelpazemiz hızla genişleyecek. İnovatif ürün aynı zamanda katma değerli üretim demek. Markalaşma ve inovatif üretimde ne kadar hızlı ilerleyebilirsek ihracatta kilogram başına 50 dolar gelir hedefini de o kadar hızlı yakalayabileceğiz” şeklinde konuştu.
Konferansta, her biri alanında öncü ve dünya modasına yön veren önemli isimlerden Tory Burch’ün Kreatif Direktörü Cecile Renna, dünyaca ünlü Fransız kumaş üreticisi Group Deveaux’un CEO’su Lucien Deveaux, Adidas Kıdemli Direktörü Craig Vanderoef, Cotton Council International and Cotton Incorporated Türkiye Program Direktörü Marsha Powell, yaptıkları konuşmalarda deneyimlerini ve öngörülerini katılımcılarla paylaştı. Ünlü markaların temsilcileri, orta ve uzun vadede Türkiye planlarını ve yeni pazarlara ilişkin yaklaşımlarını da ilk kez konferansta açıkladılar.
B2B görüşmelerine yaklaşık 40 firma katıldı
Tüm dünyadan satın alma grupları ile yerel üreticileri İstanbul’da buluşturan 9'uncu İstanbul Moda Konferansı’nda, moda sektöründe yeni işbirlikleri oluşturulması ve var olan iş hacminin artırılması amaçlandığı bildirildi. Bu amaçla konferansın ikinci günü, yaklaşık 40 firmanın katılımı ile İkili İş Görüşmeleri (B2B) Platformu gerçekleştirilecek. Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği B2B görüşmelerinde üretici firma temsilcileri, başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeden alım heyetleri ve dış alım grupları ile bir araya gelerek yeni işbirliklerinin ilk adımını atılacak. B2B görüşmelerinde bine yakın görüşme gerçekleştirileceği belirtilirken, geçen yıl da 45 satın alma ofisinin katıldığı görüşmelerde binin üzerinde ikili görüşme yapıldığı açıklandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu: T8X Türkiye’nin otomobili TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, sedan modelinin ardından yeni B-SUV modeli T8X için çalışmaların başladığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Karakaş, 2021 yılı Mayıs ayında TOGG Europe GmbH’yı kurduklarını hatırlatarak, “2024 sonu itibarıyla Avrupa’da yavaş yavaş yer almak üzere faaliyetlerimize devam ediyoruz. T10X’in Avrupa’daki ön satışlarına bu sene sonunda başlayıp, 2025 takviminde teslimata başlamak hedefindeyiz. Yurt dışı stratejimiz pazar dinamiklerine uygun şekilde güncelleniyor. İskandinav ülkelerinden başlamak niyetindeydik. Bu planımızı güncelledik. Çünkü sektör çok hızlı gelişiyor ve Çinli markalar çok hızlı bir şekilde her yere yayılıyor. Dolayısıyla özellikle Avrupa’nın en büyük pazarı olan Almanya, Fransa, İtalya üçgeni tamamıyla dolmadan biz daha yolun başındayken o pazarlarda var olma kararı aldık” dedi. 2023 hedefi 18 saatte satıldı Karakaş, ilk modeli satışa sunduklarında rekor bir talep gördüklerini ifade ederek, “18 saatte 2023 yılındaki üretmeyi planladığımız bütün araçları sattık. İlk 8 saatte 2022 yılında satılan tüm elektrikli otomobillerin sayısından daha fazlasını satıldı. Siparişlerin yüzde 80’den fazlası en donanımlı versiyon için geldi ve biz 2023 Nisan ayından yılın sonuna dek ilk 20 binin teslimatını yaptık. Dünyada, Avrupa’da, Amerika’da, Çinli şirketler arasında, ilk üretim yılında 20 bin adet üretmiş ve satmış başka bir şirket bildiğimiz kadarıyla yok. O açıdan hem ülkemiz için hem de hepimiz için iyi bir başarı, iyi bir başlangıç daha doğrusu. Bundan sonra da arkasını getirmek için de gece gündüz çalışıyoruz” diye konuştu. Karakaş, açıklamasında, bu başarının yeni modellerle devam edeceğini belirterek ikinci ve üçüncü modeller hakkında ön bilgi verdi. Ocak ayında T10F’yi sergilediklerini dile getiren Karakaş, “Sergilemeden bir sene önce bu modelin çalışmalarını yaptık. Şimdi aynı şekilde T10F’nin sonrasının da çalışmalarını yapıyoruz. Şimdi sırada B segmentindeki SUV modelimizin çalışması var. Seneye bu vakitler T10F’nin satışları başladıktan bir müddet sonra da T8X’i de göstermeye hazır hâle gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
Bayburt Sağlık çalışanları ’Kırım-Kongo Kanamalı Ateş’ hastalığına karşı vatandaşları bilgilendirdi Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi enfeksiyonuna karşı Bayburt Devlet Hastanesi girişinde stant açılarak, vatandaşlar konuyla alakalı bilgilendirildi. Hastalığın belirtilerinden ve tedavisinden bahseden sağlık personelleri broşürler dağıtarak, hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme faaliyetinde bulundular. Keneler tarafından taşınan ve keneyle temas halinde vücutta ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirti gösteren, müdahale edilmediği takdirde ölümlere neden olabilen bir tür enfeksiyon hastalığı olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) enfeksiyonuna farkındalık oluşturmak için Bayburt Devlet Hastanesi poliklinik girişinde stant açıldı. Hasta ve hasta yakınlarına broşür dağıtılarak konu hakkında bilgilendirme yapıldı. KKKA enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenleri hastaneye başvuran vatandaşlara anlatan sağlıkçılar tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi yerlerde vücudu kapatacak şekilde giyilmesi gerektiğini hatırlattılar. Vücuda tutunan kenelerin kesinlikle çıplak el ile koparılmaması, tutunduğu yerden çıkarılmadan hemen sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyleyen sağlık personelleri, olası belirtilerden bahsettiler. ’Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın’ hatırlatmalarıyla sık sık uyarılarda bulunan sağlık çalışanları vatandaşların sorularını da yanıtlamayı ihmal etmediler.
Erzurum Başkan Sekmen ve Rektör Çakmak, Üniversite sanayi iş birliği için buluştu Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, üniversite sanayi iş birlikleri kapsamında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldi. Erzurum’da kurulması planlanan ileri teknoloji fabrikalar için istişarede bulunmak üzere ETÜ’yü ziyaret eden Başkan Sekmen ve Rektör Çakmak, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak için yüksek katma değerli ileri üretim teknolojileri ve nanoteknoloji tabanlı aygıtların yer aldığı ETÜ Yüksek Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (YÜTAM) incelemelerde bulundu. Fotonik teknolojilerin ve güneş pillerin üretimi için kullanılan 1000 sınıfı temiz odalar hakkında Başkan Sekmen’e bilgi veren Rektör Çakmak daha sonra konuğuna Eklemeli Üretim Laboratuvarlarını gezdirerek burada lazer ergitme cihazıyla üretimi yapılan materyalleri tanıttı. Erzurum’un ikliminin mikro ve nano boyuttaki fotonik aygıtların üretilmesi için son derece uygun olduğunu ifade eden Rektör Çakmak: “YÜTAM’da son derece gelişmiş alt yapı ve laboratuvar imkanlarımız bulunuyor. Burada bilimsel araştırmaların yanı sıra üretimini yaptığımız çeşitli malzemeler var. Önümüzdeki süreçte Ar Ge’sinin üniversitemizde üretiminin ise şehrimizde yapıldığı ileri teknoloji fabrikaların kurulması bizleri ziyadesiyle memnun edecek. ETÜ olarak ülkemize değer katan yerli ve milli teknolojilerin bir parçası olmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu merkez milletimizin ve devletimizin parasıyla kuruldu. Bu bilinçle kapılarımızı tüm paydaşlarımıza sonuna kadar açmış bulunuyoruz. Şehrimizde kısa sürede ileri teknoloji fabrikaların kurulması için iş birliğine her daim hazır olduğumuzu belirterek EBB Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e girişimlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Misafirperverliğinden ötürü Rektör Çakmak’a teşekkür eden Başkan Sekmen ise ETÜ’nün Erzurum ve bölgesi için çok önemli bir değer olduğunu belirterek: “YÜTAM’da yapılan çalışmalar ve sahip olduğu imkanlar şehrimiz ve ülkemiz için son derece kıymetli. Rektör hocamız bizlere çok değerli bilgiler verdi. Kendisine ve ekibine bir kez daha teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.