ASAYİŞ - 10 Kasım 2016 Perşembe 12:01

Motosiklet hırsızlığı kamerada

A
A
A
Motosiklet hırsızlığı kamerada

İstanbul Sarıyer'de yaşanan motosiklet hırsızlığı kameralara böyle yansıdı.

Motosikleti çalınan mağdurlar sosyal medya üzerinden örgütlendi. Kurdukları sayfa ile çalınan motosikletlerinin peşine düşüyor. Çalınan motorlarının görüntülerini ve fotoğraflarını paylaşan onlarca mağdur, kendi çabalarıyla motosikletlerini bulmaya çalışıyor.

Motosikletleri çalışan vatandaşlar internet ortamında örgütlenerek, çalınan motorlarını bulmak için harekete geçti. Bu mağdurlardan biri İstanbul Sarıyer'de yaşayan Şener Altun. Elleri sopalı, bıçaklı hırsızlar Şener'in motosikletini çaldı. Bu anlar da güvenlik kameralarına yansıdı. Şener Altun'un 10 bin TL değerindeki motoruyla beraber aynı mahallede bir ayda 20 tane motorun çalındığını ifade eden mahalle sakinleri tedirgin olduklarını ifade etti.

Edinilen bilgilere göre, İstanbul Sarıyer'in Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde ellerinde sopalarla sokağa giren 3 hırsız sokak üzerindeki motosikletleri tek tek kontrol etti. Beğendikleri motorları çalarak yokuş aşağı düz kontak yaptı. Ellerinde bıçaklı ve sopalı hırsızların görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı. Mahalle sakinleri hırsızları gördükleri halde müdahale edemediklerini ifade etti. İddialara göre, mahalle sakinlerinden Şener Altun'un yaklaşık 1 ay önce motosikletinin çalındığı gece 4 motosiklet daha aynı mahalleden çalındı. Mahalle sakinleri 1 ay içerisinde 20 tane motor daha çalındığını ifade ederken, hırsızların evlere de girdiğini söyledi.

''Elleri sopalı hırsızlar emeğimi çaldı''
Çalınan motosikletiyle genellikle iş yaptığını belirten Altun, "Kapımın önünden garajın önünden motoru çaldılar. 3 kişi mahallenin başından giriyor. Birinin elinde sopalı. Biri de çaldığı motorla yavaş yavaş getiriyorlar buraya. Başka motorlara bakıyorlar. Zaten son zamanda çalınan bir ay içinde 15-20 motor çalındı bu mahalleden. Bir çete oluştu herhalde mahalle hırsızları. Ellerinde sopalar geliyorlar burada motorun direksiyonunu kırıyorlar benim motorumun. Kendi motorum, motorla da iş yapıyordum genelde. Emeğimi çaldılar'' ifadelerini kullandı.
Altun hırsızların ellerinde sopalarla bıçaklarla gezdiğini ifade ederken, "Buradan alıyorlar sürükleyerek gidiyorlar. Ellerinde sopalı bu insanlar. Çete şeklinde geziyorlar. Hani karşısına çıksak belki bizi öldürecek. O an onu da göze almış. Bizde karşısına çıkamıyoruz. Elleri sopalı bıçaklı. Bizimde ailemiz var bir motor için canımızdan olmaktansa alıyorlar götürüyorlar" şeklinde konuştu.

''O gün dört motor daha çalınmış"
Aynı gün 4 motorun çalındığını dile getiren Altun, ''Polis karakoluna gittik tutanak tutulsun diye. Sabah 8 buçukta fark ettim çalındığını. Bana 2'de gel dediler. 2'de gittiğim zaman yoğunuz biraz bekleyin dediler. Tutanaklar tutuldu. Aynı anda çalınan birkaç arkadaş daha vardı. O gün 4 motor daha çalmışlar. Aynı gün 4 motor bir ay içerisinde 20 motor çalınmış. Burası biraz daha Etiler'in altında olduğu için elit mahalle daha lüks motorlar olduğu için herkese dadanıyorlar burada. Benim motorumun değerini 10 bin liraydı. Aynı günde 4 motor çalmışlar hatta birinin çalamayıp yakmışlar" diye konuştu.

Altun, motosikleti çalındıktan sonra motosikletini gördüğünü fakat müdahale edemediğini söyleyerek, ''Ben de araştırıyorum kendi çapımda ama gidipte diyemiyorsun bulaşamıyorsun çünkü. Ben motorumu gördüm. Çete olduğu için elinde sopalı bıçaklı insanlar olduğu için müdahale edemiyorsun bunlara. Karşısına çıksam ya beni sopayla döverlerdi ya da bıçaklayıp öldürür giderlerdi. Sabahın 5'inde kimse yok. Benim size bir ricam var. Plakasız dolaşan motorların yüzde 80'i çalıntı bunların. Plakasız kontağı kurcalanmış motorların. Bu gibi motorları gören arkadaşlar daha duyarlı olursa bunun biraz daha önüne geçebiliriz. Biz bu konuda Facebook'ta sayfalar açtık. Birbirimize atıyoruz. Bir kaç olumlu mesajlarda geri alıyoruz. Bulunan motorlarımız var. Kendi başımıza kendimiz çıkarıyoruz" dedi.

"Sağlam motorları bırakarak yem atıyoruz"
Facebook üzerinde kurdukları bir grupla sağlam motorları sokağa bırakarak yem attıklarını ve hırsızları yakalamak istediklerini ifade ederken, "Bekliyoruz geceleri artık. Birileri gelsin alsın. Burada bir tane daha motor vardı. Elektrikli motoru bile almışlar. Ertesi gün aldılar bir gün sonra. Bir önlem alıyordum. Alarm filan taktıracaktım. Bu mahallede böyle bir şey olmaz dedim. Facebook sayfamızda özel mesajlar var. Yem atıyoruz. Sağlam motorları sokağın ortasına bırakıyoruz. Geceleri bekliyoruz nöbetleşe. Çalınmasını bekliyoruz. Onlar genelde 3 kişi gelir bu gibi olaylarda. 5-10 kişi her gece sabaha karşı. Özellikle bekliyoruz çalınmasını peşine düşelim diye. Hırsızı biz yakalayalım diye. Çünkü polisler bu konuyla ilgilenmiyorlar bu aralar. Fazla duyarlı değiller. Bir tim oluşturdum. Arkadaşlar bunu söylediğim için kızacaklar ama yapacak bir şey yok. Bunlar bizim 10-15-20 bin liralık motorlarımız ama sonuçta bir emek var. Polis meblağ küçük olduğu zaman uğraşmıyor" diye konuştu.

"Motoru düz kontak yaparak götürüyorlar"
Motorları sürükleyerek götürdüklerini ve yokuş aşağı düz kontak yaptıklarını belirten Altun, "Motoru buradan sürükleyerek götürüyorlar. Buradan aşağı götürüyorlar. Dik rampadan aşağı indirip düz kontak yapıp götürüyorlar. Elleri sopalı bıçaklı olduğu için müdahale de edemiyoruz. Herkes motorlarını demirlere kitlemiş" diye konuştu.

"Motorları kilitliyoruz"
Hırsızlardan şikayetçi bir başka mahalle sakini Orhan Altun, "Kilitliyoruz motoru ne yapalım? Kilitlemezsek alıp götürüyor adamlar. Yapacak bir şey yok. Bunu da keserler. Bu da çok iyi bir örnek değil. Adam gelir bunu makasla keser yine götürür. Kendimize göre makasla dolaşmaz diye kilitledik, bağladık motoru" dedi.

"Evlere de giriyorlar"
Gördüğü hırsızlık anları anlatan bir başka mahalle sakini Yaşar Aksu, "Evde hırsızlık defalarca oluyor. Şimdi tesadüfen komşumun evine giriyorlardı. Gece saat 3'te kalktım ben. 3 Kişi o pencereyi zorluyorlardı. Dedim arkadaşlar kimsiniz siz ne yapıyorsunuz? Ben öyle deyince duvarlardan atlayıp kaçtılar. Eniştemin evine girdiler. Kol saatini aldılar parasını aldılar telefonu aldılar" şeklinde konuştu.

Bir diğer hırsızlık görüntüsü de Dudullu'da bir apartmanın güvenlik kameralarına yansıdı. Kilidi takılı bir şekilde kapının önünde duran motosikleti hırsızlar 30 saniye içerisinde çalarak olay yerinden uzaklaştı. 

Murat Horoz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’in Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 28 Nisan’a kadar sürecek olan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde birbirinden özel etkinlik ve kitaplarla buluşan çocuklar, hem öğreniyor hem de eğleniyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözüne uygun olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve gelişmesi için gayretlerini ve hizmetlerini sürdürürken, miniklerle dolup taşan ve 142 yayınevi, 72 yazarın yer aldığı Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği tüm hızıyla devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 19-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş., KAYMEK ve Kayseri Bilim Merkezi birbirinden özel etkinliklerle çocukların doyasıya eğlenmesine ve öğrenmesine katkı sağlıyor. KAYMEK ekibi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde birbirinden güzel sahne gösterileriyle çocukların keyifli vakit geçirmesini sağladı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Spor A.Ş. de çocukların hem sağlıklı hem de eğlenceli vakit geçirebilmeleri için etkinliklerine devam ediyor. Çocuklar, voleybol, okçuluk, canlı langırt, tırmanma duvarı, şişme yıkım oyunu, şişme basketbol, futbol gibi spor ve oyunlarla nitelikli zaman geçiriyor. Kayseri Bilim Merkezi ise şenlikte, miniklerle birlikte ayaküstü kil ile dinazor yapımı, pipet roket, kitap ayracı, güneş saati ve gösteri deneyleri etkinliği yaptı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ekipleri de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerin tanıtımlarını yapıyor. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ndeki etkinlik alanında ziyaretçilerini ağırlayan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Alo 153 İletişim Merkezi ve Beyaz Masa çocukların ve vatandaşların talep ve önerilerini alıyor. Ücretsiz Ulaşım Hizmeti Devam Edecek Millet Bahçesi’nde gerçekleşen şenlik için 27 ve 28 Nisan tarihlerinde de Cumhuriyet Meydanı ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi arasında 639 hat kodlu seferler ile ücretsiz hizmet verilecek. Seferler, saat 10.00 ile 22.00 arasında yarım saatte bir olarak planlanırken, ücretsiz otobüsler Cumhuriyet Meydanı Kaleönü durağından hareket edecek.
Ordu Ordu’da 10 yılda 87 orman yangını meydana geldi, 96.83 hektar alan zarar gördü Ordu’da orman yangınları ile mücadele konusunda yapılan toplantıda, son 10 yılda 87 yangının meydana geldiği ve bu yangınlarda 96,83 hektar alanın zarar gördüğü açıklandı. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan orman yangınları ile mücadele komisyonu, Vali Muammer Erol’un başkanlığında toplandı. Toplantıda, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bir sunum yapılarak, Ordu, Ünye, Akkuş ve Mesudiye Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde yer alan yangın araçları, su kaynakları, son 10 yıl içerisinde Ordu ili genelinde çıkan orman yangınları ve çıkış sebepleri, orman yangınlarıyla mücadele ve orman yangını söndürme gönüllüleri hakkında Vali Muammer Erol ve komisyon üyelerine bilgilendirmede bulunuldu. Ordu’da meydana gelen orman yangınlarının genellikle örtü altı yangını şeklinde olduğu vurgulanan bilgilendirmede, Ordu’da son 10 yıl içerisinde 87 adet orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarda toplam 96,38 hektarlık alanın zarar gördüğü ifade edildi. Orman yangınlarının genel olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt, kaza, doğal nedenler ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklandığı belirtilen bilgilendirmede ayrıca, Ordu’da Orman Teşkilatı’na kayıtlı bin 199 yangın söndürme gönüllüsü olduğu belirtildi. Ormanların, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarından birisi olduğunu belirten Vali Muammer Erol, toplantıda yaptığı açıklamada, “Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlar, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarındandır. Orman yangınlarına karşı hem gerekli tedbirleri almak, hem de yangın olduğunda tüm kurumlarımız ellerinde ne imkan varsa onu kullanarak yangına müdahale etmesi ve bu konuda müşterek bir çalışmanın içinde olması gerekir. Bu toplantılarımızda da orman yangınlarına karşı almamız gereken tedbirleri belirliyoruz. Orman yangını olması durumunda da yapılacak müdahale ve çalışmaları gözden geçirmiş olduk. Dileğimiz ülkemizin hiçbir yerinde orman yangını hadisesi yaşamayalım” ifadelerine yer verdi. Orman yangınlarını önlemeye yönelik kararların alındığı toplantıda, orman yangınlarıyla mücadelede ilgili kurumlarca yürütülecek çalışmalar da belirlendi. Toplantıya, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, komisyon üyesi kurum yöneticileri katıldı.