GÜNDEM - 25 Ekim 2014 Cumartesi 10:24

Müdür Başaralı'dan MERS virüsü açıklaması

A
A
A
Müdür Başaralı'dan MERS virüsü açıklaması

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, Mers virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ifade ederek, "Mers için şu anda aşı ve özel bir tedavi yoktur.

Mers hastalarının tedavisi hastaların durumlarına göre destekleyici olarak yapılır. Korunmak için su ve sabunla sık sık ellerinizi yıkayın. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının. Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin" dedi.

Mers virüsü ile ilgili açıklama yapan Müdür Başaralı, mers virüsünün insanlarda ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan'da görüldüğünü ve yeni bir coronavirüsünün neden olduğu bulaşıcı solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi. Sars coronavirüsü ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen yaşanmış olan sars tecrübesinden ötürü endişe oluşturduğunu kaydeden Başaralı, Mayıs 2014 itibariyle mers virüsünün, sarstan farklı olarak kolaylıkla veya sürekli olarak insanlar arasında yayıldığını ancak kısıtlı ve devamlı olmayan bir yolla insandan insana bulaşabildiğini ifade etti. Mers vaka sayıları ve vaka tespit edilen ülkelerinin sayılarının artmaya devam ettiğini vurgulayan Başaralı, "30 Nisan 2014 tarihi itibariyle dünya genelinde tespit edilmiş olan MERS vaka sayısı 424’tür ve bu hastalardan 131’i hayatını kaybetmiştir. Tespit edilen vakaların yüzde 80’i Suudi Arabistan’dan ve yüzde 11’i de Birleşik Arap Emirlikleri’nden bildirilmiş olsa da Katar, Ürdün, Umman, Kuveyt, Mısır, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Tunus, Malezya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de Mers vakaları tespit edilmiştir" diye konuştu.

MERS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ
Hastalığın genel olarak ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı ile birlikte ortaya çıkan akut cinsi solunum yolu hastalığı tablosu ile görüldüğünün altını çizen Başaralı, "Vakaların çoğunda pnömoni görülmüş olup birçoğunda da diyarenin de olduğu gastrointestinal sistem semptomları görülmüştür. Hastalık immün sistemi baskılanmış kişilerde atipik bir görünüm gösterebilmektedir. Hastalık şiddetli olduğunda yoğun bakım ve solunum cihazına gerek duyulmaktadır. Bazı hastalarda da özellikle böbreklerde organ yetmezliği meydana gelmiştir. Unutulmamalıdır ki hastalığa dair şu ana kadar elde edilmiş olan bilgilere kısıtlı sayıdaki hastalar temel alınarak ulaşılmıştır ve virüs hakkında yeni bilgiler elde edildikçe değişebilecektir" şeklinde konuştu.

"MERS HASTALIĞI MAALESEF SOLUNUM YOLUYLA BULAŞMAKTADIR"
Mers hastalığının solunum yoluyla bulaştığına dikkat çeken Başaralı, "Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gündür. Hastalığın enfektivite periyodu bilinmemektedir ancak hastalar belirtilerinin geçmesinden sonra da virüsü bulaştırabilirler. Hastalar virüsün kuluçka süresi boyunca bulaştırıcı değildir. Asemptomatik vakaların bulaştırıcı olmadığı düşünülmektedir. Son çalışmalar develerin Mers virüsünün primer kaynağı olduğu önerisini ve diğer çiftlik hayvanlarının hastalıkla ilişkili olmadığını desteklemektedir. Mers için şu anda aşı ve özel bir tedavi yoktur. Mers hastalarının tedavisi hastaların durumlarına göre destekleyici olarak yapılır" dedi.

"ORTADOĞU ÜLKELERİNE GİDENLER DİKKAT"
Sağlık Bakanlığı'nın mers virüsünü çok yakından izlediğini kaydeden Başaralı, "Bu konuda alanlarında uzman kişilerden oluşan Bilim Kurulu’nun katkılarından da sık sık yapılan toplantılar neticesinde faydalanmaktadır. Mers hakkında ülkemizdeki tüm hekimlerle birlikte tüm sağlık personelleri sürekli bilgilendirilmekte ve bu sayede şüpheli kişiler belirlenebilmektedir. Sağlık kurumlarımız merse tanı koyma ve tedavi etme kapasitelerindedir. İnsanı corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

Su ve sabunla sık sık ellerinizi yıkayın. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin. Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam edin. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının. Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçının. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edin. Ortadoğu ve özellikle Suudi Arabistan bölgesinde mers hastalığının görülmeye devam etmesi nedeniyle elbette hacı ve umre ziyaretçilerinin bu hastalığa yakalanma riskleri vardır. Hacı ve umre ziyaretçileri Suudi Arabistan’dan dönüşte 14 gün boyunca mers hastalığı açısından bağlı bulundukları aile hekimleri tarafından takip edilecek ve gerekli görülürse kendilerine test yapılacaktır. Bu nedenle Suudi Arabistan ziyaretinden gelince aile hekiminizle mutlaka görüşünüz" ifadelerini kullandı. 

KORAY ÜNLÜ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir