DÜNYA - 12 Temmuz 2017 Çarşamba 09:11

Musul’dan geriye kalanlar

A
A
A
Musul’dan geriye kalanlar

Terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılan dönemin ticaret merkezi Musul’da bulunan yüzlerce tarihi eser bugün maruz kaldığı yıkım karşında enkaza döndü.

Terör örgütü DEAŞ tarafından 2014 yılında ele geçirilen Musul, üç yıl sonra terör örgütünden geri alındı. Dönemin ticaret merkezlerinden biri olan Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul bugün enkaz halinde. Kentte bulunan ve tarihe tanıklık eden çok sayıda eser terör örgütü DEAŞ tarafından tahrip edildi. Tarihi eserler bugün enkaza dönerken, zamanında çocukların oyunlar oynadığı sokaklar ise molozlarla dolu. Musul’un batısında bulunan Musul Ulu Camisi ve simgesel Al-Habda Minaresi de yıkılan eserlerden yalnızca biri. DEAŞ militanlarının harabeye çevirdiği yerler arasında Yunus Peygamber Türbesi de yer alıyor.

DEAŞ tarafından Haziran 2014 yılında ele geçirilen ve "hilafetin” ilan edildiği kent Musul'un geri alınması için Ekim 2016'da operasyon başlatılmıştı. Irak ordusunun önderliğinde Peşmerge, Sünni Arap aşiretlere bağlı silahlı gruplar ve Şii milisler katıldığı operasyonda Musul'a ilerleyen bu gruplara, ABD önderliğindeki koalisyon hava desteği sağlayarak Musul’un geri alınmasında yardımcı oldu. Şehir üç yıl sürenin sonunda DEAŞ’ın elinden kurtarıldı fakat artık bir harabe halinde. İşte Musul’dan geriye kalanlar. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.