POLİTİKA - 29 Kasım 2014 Cumartesi 09:55

Nabi Avcı: 'Ortak tarih kitabının programı onaylandı'

A
A
A
Nabi Avcı: 'Ortak tarih kitabının programı onaylandı'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Ülkelerimiz arasında öğrenci ve öğretmek değişimini öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan arasında öğrenci ve öğretmen değişimi programı yürürlüğe konulacak" dedi.


Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 3. Toplantısı'na katılmak için Bakü'ye gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakan Avcı, konuşmasında Ortak tarih kitabının programının onaylandığını belirterek, “Bu toplantıda özellikle ortak bir tarih dersi ve tarih kitabı, ortak bir coğrafya ve coğrafya kitabı, ortak bir Türk edebiyatı dersi ve kitabı hazırlıkları gözden geçirildi. Hazırlanmış olan ortak tarih kitabının programı onaylandı. Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanlarının oluşturduğu alınan karar gereğince Türk Akademisi kurulmuştu. Akademinin yaptığı çalışmalarla bu ders programları ve ders kitapları hazırlanmaya başlandı. İlk olarak ta ortak tarih kitabı hazırlanmış oldu” dedi.

"ÜLKELERİMİZ ARASINDA ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEK DEĞİŞİMİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"
Avcı, öğrenci değişimi projesini de ön planda tuttuklarını belirterek, “Ülkelerimiz arasında öğrenci ve öğretmek değişimini öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan arasında öğrenci ve öğretmen değişimi programı yürürlüğe konulacak. Türk Keneşi Öğrenci Meclisi’nin oluşturulması kararı onaylanmış oldu” dedi. Nabi Avcı ayrıca, ”2015 Yusuf Has Hacib'in doğumunun 1000. yıldönümü. Bunun uluslararası ölçekte kutlanması Kutatgu Bilig’in bütün dünyada daha fazla tanınmasına katkıda bulunacak çalışmaların gerçekleştirilmesi karar altına alınmış oldu. Bu konuda Türk Keneşi UNESCO’yla da işbirliği yapmaya karara aldı” dedi.

"BİLİM AKADEMİLERİNİN BİRLİĞİ’NİN OLUŞTURULMASINI KARARA ALDIK"
Bilim akademileri oluşturmak için gereken adımları attıklarını belirten Avcı, ”Her ülkenin Milli Bilim Akademi’leriyle yoğun bir işbirliği içerisinde oluşturması için Bilim Akademilerinin Birliği’nin oluşturulmasını karara aldık. Üniversiteler arasındaki işbirliğini güçlendirmek için gerekli mekanizmalar oluşturuluyor. Bu 2 günlük çalışma gerçekten uzun vadede çok yararlı sonuçlar oluşturacak” dedi.
Azerbaycan Başbakan yardımcısı Abid Şeifov’la verimli bir toplantı gerçekleştirdikleri söyleyen Avcı,”Eğitimin 12 seneye çıkmasıyla buradaki okul yetersiz kalmaya başladı onun için Azerbaycan makamlarından yeni bir okul alanı tahsis etmelerini rica etmiştik. Mevcut okulumuzu ilk okul ve orta okul gibi değerlendirip lise için yeni bir kampüs alanı tahsis etmelerini rica etmiştik. Onunla ilgili çalışmaları başlattıklarını, alternatif arsa seçenekleri üzerinde çalıştıklarını, bununla ilgili olarak sayın Büyükelçimizle en kısa zamanda sonuçlandıracaklarını ifade ettiler” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik ‘Bozdoğan-29’ operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonlarında 23 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonları düzenlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonlar sonucu DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, Hatay’da 10, Yalova’da 5, Konya’da 1, Yozgat’ta 3, Çanakkale’de 1, Sakarya’da ise 2 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken 1 Haziran 2023 - 22 Nisan 2024 tarihleri arasında 10 aylık süre içinde DEAŞ terör örgütüne yönelik toplam bin 422 operasyon düzenlendiğini açıkladı. Operasyonlarda 2 bin 991 şüpheli yakalanırken bunlardan 718’i tutuklandı. 566’sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi.