SAĞLIK - 02 Eylül 2014 Salı 13:07

Nakil için dünyayı dolaştı, çareyi İzmir’de buldu

A
A
A
Nakil için dünyayı dolaştı, çareyi İzmir’de buldu

Kronik karaciğer hastalığı ve karaciğerin ana damarındaki tıkanıklık nedeniyle acil nakil gereken Azeri hasta, nakil için dünyayı dolaştı.

‘Ana damardaki tıkanıklık nedeniyle karaciğer nakli yapılamaz’ denilen Elshan Soltanov İzmir’de yapılan başarılı nakille yeniden hayat buldu.

Azerbaycan vatandaşı Elshan Soltanov'a (41), kronik karaciğer hastası olduğu için acil karaciğer nakli olması gerektiği söylendi. Yapılan araştırmalar sonucu karaciğerin ana damarının (portal venin) tıkalı olduğunu bu yüzden naklin mümkün olmadığını öğrendi. Bunun üzerine Avrupa’nın pek çok karaciğer nakli merkezlerine başvurup nakil olabilmek için uğraştı. Ancak nakil yapılamayacağı gerekçesiyle tüm kapılar yüzüne kapandı. Son olarak Doç. Dr. Ünal Aydın’a başvuran Soltanov başarılı bir nakille hayata yeniden tutundu.

İzmir’de özel bir hastanede yapılan değerlendirmede hastanın kronik karaciğer hastalığının son dönemde olduğu ve karaciğere giren ana damarın tamamen tıkalı olduğu tespit edildi. Ve nakil şansı verilmezse hastanın yaşama şansının kalmadığı söylendi. Bunun üzerine Doç. Dr. Ünal Aydın karaciğerdeki ana damarın açılarak karaciğer nakli şansı verebileceklerini, ancak karaciğer nakli için ülkemiz koşullarında yabancı uyruklu hastaların tek şansının canlıdan nakil olduğunu ve canlıdan canlıya nakilde bu tür vakalarda işlemi daha da zor hale getirdiğini, hastaya nakil şansından başka alternatif kalmadığını belirtti. Çok hızlı bir şekilde kardeşi Zaur Soltanov’un karaciğer donör için hazırlıkları yapılıp uygun olması üzerine ameliyata alındı. Zor bir prosedürle karaciğerin ana damarındaki pıhtı temizlenip damar yeniden yapıldıktan sonra nakil başarıyla gerçekleştirildi. Genç hasta başarılı nakil sonucu yaşama yeniden tutundu. Doç. Dr. Ünal Aydın organ nakli merkezinde portal ven tıkanıklığı nedeniyle (karaciğere giren ana damar) yurt içinden ve yurt dışından pek çok hastanın ameliyatını gerçekleştirdiklerini, özellikle zor karaciğer nakillerinde merkezlerinin hastalar için bir şans olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE’YE MİNNETTARIM”
Elshan Soltanov "Kronik karaciğer hastasıyım, nakil olamayacağımı duyduğumda dünyam karardı. Doç. Dr. Ünal Aydın'ın bu damarı açabildiğini öğrendiğimde son bir şans için ikinci vatanımız Türkiye’ye geldik. Bizi Ünal hoca ve ekibi çok iyi karşıladı. İlk değerlendirmelerden sonra hemen nakil olabileceğimizi söyleyince dünyalar bizim oldu. Şükürler olsun çok sağlıklı, zinde ve güçlüyüm. Kardeş ülke Türkiye’ye minnettarım. Dünyanın hiçbir yerinde bu ameliyat yapılamaz denilirken kendi kardeş ülkemizde bu ameliyat gerçekleştirilebildi. Ünal hoca ve ekibine minnettarım. Sağlığıma kavuştuğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" dedi.

MİHRAP DÜZÖZ
İZMİR 
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi’nde normal sezon sona erdi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon, bugün oynanan karşılaşmalar ile ererken, Beşiktaş ligi ilk sırada tamamladı. 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon sona erdi. Beşiktaş Safi Çimento’nun birinci olarak tamamladığı Erkekler Süper Ligi’nde normal sezonu 1, 2, 3 ve 4’üncü sırada arasında tamamlayan takımlar Play-off Şampiyonluk Etabı oynarken, sezonu 5, 6, 7 ve 8’inci sırada tamamlayan takımlar “Play-Off Sıralama Etabı” oynayacak. Buna göre Şampiyonluk Etabı ilk tur müsabakaları; birinci (Beşiktaş) tamamlayan takım ile dördüncü (Spor Toto) tamamlayan takım; ikinci (Sakarya BBSK) tamamlayan takım ile üçüncü (Beykoz Belediyesi) tamamlayan takım arasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakaları; üç müsabakalık serilerde, iki galibiyet üzerinden oynanacak. Bu serinin ilk iki maçı normal sezonu üst sırada tamamlayan takımın, üçüncü maçı normal sezonu daha alt sırada tamamlayan takımın sahasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakalarında iki maç galip gelerek rakibini eleyen iki takım finale yükselecek. Play-Off Şampiyonluk Etabı final serisi ise beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanacak. Normal lig sezonunu beş ile sekizinci sıra arasında bitiren takımlar sıralama etabı oynayacak. Sıralama etabı ilk tur müsabakaları; beşinci tamamlayan takım ile sekizinci tamamlayan takım; altıncı tamamlayan takım ile yedinci tamamlayan takım arasında oynanacak. Erkekler Süper Ligi 22. hafta sonuçları: Rize Belediyesi 33-56 Beykoz Belediyesi Trabzon BBSK 30-33 Köyceğiz Belediyesi Spor Toto 31- 24 İzmir BBSK Sakarya BBSK 41-34 Nilüfer Belediyesi Beşiktaş Safi Çimento 51-23 Bahçelievler Belediyesi