TEKNOLOJİ - 13 Ağustos 2017 Pazar 13:46

Nanoteknolojide kümelenme atağı

A
A
A
Nanoteknolojide kümelenme atağı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kümelenme Destek Programına alınan Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi (SETEK) ile Türkiye’de bir ilke imza atan BUTEKOM, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde Türkiye’nin ilk Nanoteknoloji Kümelenmesi için de çalışmalara başladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi BUTEKOM, Türkiye’nin nanoteknoloji konusundaki bilim ve teknik kapasitesini güçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Nanoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi’nin kuruluş hazırlıklarına devam eden BUTEKOM, TÜBİTAK MAM koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı’na başvurulması planlanan Nanoteknoloji Kümelenmesi için de çalışmalara başladı. BTSO ve Uludağ Üniversitesi’nin destekleyici kuruluşları arasında yer aldığı projede enerji, otomotiv, havacılık ve savunma, elektronik, tekstil, sağlık ve inşaat sektörlerinden 31 firma yer alırken, projeyle her sektöre yönelik nanoteknoloji kapsamında en az iki yerli ürün geliştirilmesi hedefleniyor.

BUTEKOM ile TÜBİTAK MAM’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği projede tekstil sektörüne yönelik BUTEKOM tarafından dört farklı proje önerisi hazırlandı. Tekstil ürünlerine güç tutuşur, antibakteriyellik ve çok fonksiyonluluk (antibakteriyallik, leke dayanımı, UV dayanımı) özelliklerinin kazandırılması amaçlanan projelerden ‘güç tutuşur’ konulu projeye 7 firma ve iki kurum ortaklığında başvuru yapılması amaçlanıyor. Nanoboyutta geliştirilecek ürünlerin tekstil sektöründe farklı üretim yöntemlerinde kullanımına yönelik süreçlerin oluşturulacağı projede ‘güç tutuşur’ özelliğe sahip ürünlerin tasarımı üzerine yoğunlaşılacak. Geliştirilen ürünlerin askeri üniformalar, kişisel koruyucu donanımlar, itfaiye ve polis giysileri gibi yüksek performans gerektiren durumlarda olası yangın risklerine karşı kullanılması amaçlanıyor. Tekstil ve kimya sektörlerinde katma değeri artıracak ve akademik çalışmalara da hız kazandıracak olan projenin Kümelenme Destek Programına alınması durumunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından firmalara beş yıl süresince 25 milyon TL’ye varan destek sağlanacak.

102 milyon liralık destek

Kümelenme Destek Programı ile imalat sanayinde üretim ve bilgi temelli bir dönüşüm sağlanması ve firmaların rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor. Aynı sektörlerde veya birbirini tamamlayan sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, üniversite ve kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde yürüttüğü çalışmalar, küme üyelerinin ve sektörlerin uluslararası alanda daha güçlü bir konuma yükselmesini sağlıyor. Son olarak geçtiğimiz yıl aralarında Bursa Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi’nin de bulunduğu 5 kümeye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından toplamda 102 milyon lira tutarında destek verilmeye başlandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Öğrencilerden Gazze’ye destek kampanyası Malatya’da öğrenciler okullarında düzenlediklerini etkinlik ile elde ettikleri geliri Gazze’ye gönderecekler. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Ortaokul Bölümü öğrencileri tarafından Gazze’ye destek amacıyla okul bahçesinde etkinlik düzenlendi. Öğrencilerin düzenlediği etkinliğe aileler, öğretmen ve idareciler de destek verirken çevredeki birçok okul öğrencileri de alışveriş yaprak destek oldu. Katılımın yoğun olduğu etkinlikle hazırlanan yiyecek ve içecekler kısa sürede tükenirken elde edilen gelirin Gazze’ye gönderileceği belirtildi. Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nuri Yanbay, Gazze’de devam eden zulümden dolayı öğrencilerin, öğretmen ve velilerin desteği ile hayır çarşısı düzenlediklerini belirterek, "Elde ettiğimiz gelirleri Gazze’ye bağışlayacağız. Duyarlılıklarından dolayı tüm velilerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Gerçekten güzel bir etkinlik oldu. Başta Gazze olmak üzere dünyada zulüm gören bütün insanlara karşı bir duyarlılık seviyesinin yükseltilmesini istedik. Maksat hasıl olmuş İnşallah. Emeği, katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Katılım çok güzel. Komşu okullardan, idarecilerimizden, milli eğitimden, belediyeden misafirlerimiz oldular. Destek verdiler. Gelenlerin keseleri dolu olsun. Allah hayırlarını kabul et İnşallah" şeklinde konuştu.
Bursa Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri belli oldu Bu yıl 14. kez düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. 2023 yılında doktora teziyle Alper Can, yüksek lisans teziyle de Ramazan Buldu başarı ödülüne değer bulundu. Bursa’nın doğal ve kültürel varlıkları ile tarihi, sosyal ve ekonomik süreçlerinin incelenip, araştırılmasını özendirmek hedefiyle Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi’nin 2010 yılından bu yana düzenlediği Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri 2023’ün kazananları açıklandı. Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Prof. Dr. Alparslan Türkkan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Şafak Baba Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, doktora kategorisinde 10, yüksek lisans kategorisinde 38, akademi dışı kategoride 1 olmak üzere 49 eseri değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda seçici kurul, doktora kategorisinde “Güney Bithynia’da Bir Kent: Prusa Ad Olimpium” başlıklı teziyle Alper Can’ı ödüle değer gördü. Yüksek lisans kategorisinde “İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Kıyı Kırılganlık Analizi: Bursa Örneği” başlıklı teziyle Ramazan Buldu ödüle değer görülürken, akademi dışı kategoride kurul üyeleri, başvurular arasındaki eserler arasından ödüle değer eser bulamadı. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri Ödül 29 Nisan Pazartesi günü Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.