ÇEVRE - 06 Ocak 2017 Cuma 10:59

Nesli tehlike altındaki kuş yaralı olarak bulundu

A
A
A
Nesli tehlike altındaki kuş yaralı olarak bulundu

Eskişehir kent merkezinde bir vatandaş tarafından bulunan ve nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alan yaralı 'toy kuşu', Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) memur olarak çalışan Rıza Çelebi, iş çıkışı evine giderken hindi benzeri bir hayvan gördüğünü anlattı. Hayvana yaklaşınca uçmaya çalıştığını, ancak uçamadığını fark eden Çelebi, yakaladığı kuşu sıcak bir ortama götürdü. Korkan hayvana yem ve su veren Çelebi, internetten yaptığı araştırmalarda bu hayvanın nesli tehlike altında olan toy kuşu olduğunu öğrendi. Rıza Çelebi bunun üzerine Eskişehir Orman ve Su İşleri Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne durumu anlatarak, kuşu teslim etmek istediğini söyledi.

“Kuşu ilk görünce hindi zannettim”
Kuşu nasıl ve nerede bulduğunu anlatan Rıza Çelebi, “Akşam saat 17.00 gibi iş çıkışı eve gelirken, gar otoparkının oralarda bu kuşu gördüm. İlk olarak hindi zannettim. Yanına yaklaştığım zaman korkudan bana saldırmaya çalıştı. Uçmaya çalıştı, ama uçamadı. Ben de kuşu tekrardan yakaladım, buraya getirdim. Burada da sıcak bir yere bırakıp, karnını doyurmak için önüne yiyecek bıraktım. Kuşu gerekli görevli arkadaşlara teslim edeceğim. İnternetten cinsini araştırdım ve ‘toy’ cinsi olduğunu anladım. Bu kuş zaten türüne çok az rastlanan bir hayvan. Şuanda çok ürkek bir şekilde duruyor. Yetkili arkadaşlara teslim edeceğim” dedi.

“Türkiye’nin en iri ve uçabilen kuşu”
Toy kuşunu teslim aldıktan sonra açıklamalarda bulunan Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Sait Kanar, kuş hakkında bir takım bilgiler verdi. Kanar, “Bu, Türkiye’nin de en iri kuşu olan ‘toy’ kuşu. Uçabilen, cüssesi en yüksek ve en büyük kuşlardan bir tanesidir. Bu kuş özellikle Türkiye’de de yayım göstermekte, ilimizde içerisinde de yayımı belirli bir alan içerisinde bulunmakta. Soyu tükenmekte olan türlerden bir tanesi. Kanadında hafif bir yaralanma var. Bunların erkeklerinin büyüklüğü kanat açıklıkları 2 buçuk metreye ve 18 kilogram ağırlığa ulaşabilmekte. Dişiler ise bu değerlerin ancak yarısına kadar denk gelebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Tedaviden sonra tekrardan doğaya salmaya çalışacağız”
Toy kuşunun tedaviden sonra doğaya salınacağını aktaran Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Sait Kanar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Zannediyorum ki şehrimizin içerisinde uçmakta olan kuş, bu yaralanmadan dolayı düştü. Bunu bulan ve bizlere getiren arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Veteriner muayenesini yapıp, tedavilerini yaptıktan sonra bu kuşu tekrardan doğaya salmaya çalışacağız. İnşallah tedaviye karşılıklı cevap verir ve sonucunda bu yaralı hayvanı doğaya kazandırmış oluruz.”
 

Kadir Çetin - Selim Kuşcu 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te çocuklara bayramda ücretsiz lunapark Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlandı ve kutlamaların ardından çocuklara ücretsiz lunapark imkanı sağlandı Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlanırken. Devrek Belediyesi tarafından bayrama özel olarak çocuklara üç saatlik bedava lunaparkta eğlenmeleri sağlandı. Bayram nedeniyle Devrek Belediyesinin katkıları ile çocukların lunaparkta eğelenmelerini sağladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Özcan Ulupınar; "Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu hep birlikte kutlamanın heyecanını yaşadık. İstedik ki belediye olarak çocukların bayramına bir bayramda bizler ilave edelim ve onların lunaparkta mevcut olan eğlence araçlarını ücretsiz olarak kullanıp eğlenmelerini sağlayalım. Bu vesile çocuklarımız üç saatlik bir zaman diliminde de olsa aileleri ile birlikte eğlenmenin tadını çıkardılar. Bu tür uygulamalarımız zaman zaman devam edecektir” diye konuştu. Belediyenin bu uygulamasından dolayı memnun olduklarını ifade eden aileler ise "Başkanımızdan Allah razı olsun çocuklarımız lunaparkta doyasıya eğlenmenin tadını çıkartarak adeta ikinci bayramlarını yaşadılar” diye konuştular. Çocukların lunapark eğlencesinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar ve Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Özmekik yalnız bırakmazken, çocuklarla da günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.