ÇEVRE - 28 Şubat 2017 Salı 09:18

Nesli tükenme tehlikesinde, devlet koruma altına aldı

A
A
A
Nesli tükenme tehlikesinde, devlet koruma altına aldı

Trakya’da nesli tükenme tehlikesi altında olan boz ırk sığır koruma altına alındı. Bölgede 675 tane saf boz ırk sığır bulunurken 200 tanesi devlet tarafından destekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya’da yerli olarak bilinen boz sığırları koruma altına aldı. Yılda tanesini 550 TL destekleyen devlet, Trakya’da 200 boz ırk sığıra destekleme ödüyor. Zor doğa şartlarına uyum sağlayan, süt üretimi az, etinin lezzetli olduğu bilenen boz sığırların, ekonomik kazancının da yüksek olduğu ifade ediliyor. Boz sığırlar ismini boz renginden alıyor.

"Bu ırkın kaybolmasını istemiyoruz"

Boz ırk sığırların neslinin tükenmemesi için çalışmalara devam ettiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, "Keşan, Enez ve İpsala ilçelerimizde yetiştirilmekte olan tarihten bugüne boz ırk büyükbaş hayvanlarımız mevcut. Bu hayvanlar bakanlığımız tarafından koruma altındadırlar. Mevcut olarak 5 bin 600 tane boz ırk vardır ama bunların 675 tanesi saf ırktır. Anası da babası da boz ırktır 675 tanesinin. Diğerleri farklı ırklarla melezleştirilmiştir.

Biz bu 675 tane boz ırkın 200 tanesine 550 TL destek devam etmektedir. Devamlı kontrollerimiz yapmaktayız. Boz ırkın bir özelliği de hastalıklara karşı dayanıklı olmasıdır. Yaz kış doğal ortamda kendi doğumlarını kendileri yapmaktadır. Herhangi bir hastalıklarına şu ana kadar rastlanılmamıştır. Bölgelerinden dolayı yaban hayvanlarıyla mücadele etmektedirler. İçgüdüsel olarak kendilerini koruma özellikleri var. Bu ırkın kaybolmasını istemiyoruz" dedi.

"Irkın kaybolma ihtimali var"

Enez ilçesi Çandır köyünde boz sığır yetiştiriciliği yapan Aziz Öztürk, "150 hayvanım var. Çocukluğumdan beri bu işle ilgileniyorum. İşimden memnunum. Bakanlık koruma altına aldı. Irkı eskilerden kalma. Onları yaşatıyoruz, üretiyoruz. Kışın soğuğa, yazın susuzluğa dayanma gücü fazla. Sarp arazide gezme özelliğine sahip. Hastalıklara dayanıklı. Zaman gelip bunların kaybolma ihtimali var. Biz yaşlandık, çocuklar bakmıyor. Birileri koruma altına alırsa alır, almazsa biter gider" dedi. 

Çandır köy muhtarı Mehmet Öztürk, köyde 500 boz ırk sığır bulunduğunu kaydederek, boz sığırların nesli tükenmekte olduğu için devlet koruma altından söyledi. 

Ergin Yıldız
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.