GÜNDEM - 02 Mayıs 2013 Perşembe 15:58

Nisan ayında bunları konuştuk

A
A
A
Nisan ayında bunları konuştuk

Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre, Nisan ayında, "çözüm süreci, akil insanlar, milli içki tartışması ve T.C. ibaresinin kaldırılması", medyada en çok konuşulan konular oldu. Nisan ayında gündemi en fazla meşgul eden konu çözüm süreci oldu. Çözüm süreci, medyada 86 bin 864 haber ve yazı ile gündeme geldi.

AKİL İNSANLARI 52 BİN KEZ KONUŞTUK


Çözüm sürecine katkı vermeleri amacıyla hükümet tarafından belirlenen “Akil İnsanlar” da, Nisan ayında en çok konuşulan konulardan biri oldu. Akil İnsanlar, tam 52 bin 399 haber ve yazıya konu oldu.


"T.C. İBARESİ"
"T.C." ibaresinin kaldırıldığı iddiası, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, İnci Sözlük liderliğinde sosyal medyada T.C. ibaresi ile ilgili etkili bir kampanya gerçekleştirildi. Facebook ve Twitter’da 9 milyondan fazla kullanıcı adını değiştirerek isminin başına T.C. koydu.

GÜNDEME KIRMIZI/BEYAZ KATKI

Nisan ayı sonlarında, Başbakan Erdoğan’ın milli içeceğimizin ayran olduğu yönündeki açıklaması gündemi çalkalarken, THY’nin kırmızı ruj yasağı gündeme imzasını attı. Nisan ayının son tartışmaları arasında 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin verilmemesi de yer aldı.


SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayını kapsayan medya araştırmasına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi, ayın medyada en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Mart ayına göre haberlerinde yüzde 38’lik bir artış gözlenen partinin haberleri arasında, “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” kurulması yönünde meclise önerge vermesi ve yeni anayasa tasarısı yer aldılar. AK Parti toplamda 212 bin 150 haber ve yazı ile gündeme geldi.

CHP’DE BÜYÜK ARTIŞ

Nisan ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 99 gibi rekor bir artış olan CHP, toplamda 189 bin 630 haber ve yazı ile adından söz ettirdi. Partinin medyaya yansıyan haberleri arasında, parti heyetinin Doğu’ya bir tur düzenleyerek, bölgedeki algılarını yerinde öğrenmek istemeleri, Ergenekon Davası’nın görüldüğü Silivri Cezaevi önündeki olaylar ve “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu”na üye vermemesi yer aldı.


MHP CEPHESİ
Aynı araştırmaya göre, ay boyunca medyanın en çok söz ettiği bir diğer siyasi parti olan MHP de CHP gibi çözüm süreci komisyonuna üye vermeyi reddederken, parti tarafından bütün MHP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemesi medyada geniş yankı buldu. Mart ayına göre yüzde 96 daha fazla haberde yer alan MHP, toplamda 98 bin 602 haber ve yazıya konu oldu.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No Siyasi parti-Haber adedi-Artış (%)
1 AK PARTİ-212.150-38
2 CHP -189.630-99
3 MHP -98.602-96
4 BDP-83.414-30
5 SP-5.223-eksi 14



ERDOĞAN, “AKİL İNSANLAR” VE “AYRAN” AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME GELDİ
MTM’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, Nisan ayında en fazla konuşulan siyasi isim, bir önceki ay olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Akil insanlar ve milli içkinin ayran olduğu ile ilgili açıklamaları ile medyanın yakın takibinde yer alan Erdoğan, çözüm sürecine yönelik demeçleri ile ilgili de medyada adından söz ettirdi. Bir önceki aya göre medyada yüzde 78 daha fazla yer bulan Erdoğan, toplamda 222 bin 466 haber ve yazıda yer aldı.

KILIÇDAROĞLU HÜKÜMETE SERT ÇIKTI!

Medyada en fazla yer alan ikinci siyasetçi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Akil insanlar heyetine sert eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, bazı illerde tabelalardan T.C. ibaresinin kaldırılması nedeniyle Başbakan’a ve hükümete tepki göstermesi ile de gündeme geldi. Kılıçradoğlu’nun haberleri yüzde 167 gibi yüksek bir oranda artarken, ana muhalefet liderine toplamda 65 bin 640 haber ve yazıda yer verildi.


AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ
No Siyasi isim-Haber adedi-Artış (%)
1 Recep Tayyip Erdoğan-222.466-78
2 Kemal Kılıçdaroğlu-65.640-167
3 Abdullah Gül-55.936-166
4 Devlet Bahçeli-38.805-142
5 Beşar Esad-36.147-695

DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELER

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin, Nisan 2013’te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlendi. MTM’nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri ise şöyle gerçekleşti:

• Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle 4 Şubat’tan bu yana tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz yıl Eylül ayında kulak rahatsızlığı nedeniyle iptal ettiği, Letonya ve Litvanya’ya 4 günlük ziyarette bulundu.

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mavi Marmara baskınında ölen şehitlerin ailesini ağırladı.

• Balyoz delillerinin sahte olduğu ve bir örgüt tarafından üretildiği yönünde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

• Eski BDP Milletvekili Sevahir Bayındır, BDP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’nin açılış konuşmasını Kürtçe yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.

• TSK ortaöğretim okullarında, öğrencilerin kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda seçilen seçmeli dersler okul komutanının onayı ile uygulamaya konulacağı bildirildi. Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri de askeri öğrenciler tarafından talep edilmesi ve okul komutanının onay vermesi durumunda okutulabilecek.

• Erdoğan’ın, Obama’nın daveti üzerine 16 Mayıs 2013 tarihinde Washington’a bir ziyaret gerçekleştireceği ve ziyaret çerçevesinde ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da bir araya geleceği bildirildi.

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ve Fransa’nın getirdiği ek sınırlamalar yüzünden AB sürecine sekte vurulduğunu söyledi. Davutoğlu, "Türkiye performansının ne kadar üst düzeyde olduğunu gösterdi. Bu iki konuda AB’nin gereksiz ve hiçbir ülkeye dayatmadığı bazı şartları Türkiye’nin önüne koymaktan vazgeçmeli." dedi.

• BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, dünyadaki bütün çözüm süreçlerinde en büyük sorumluluğu parlamentoların aldığını söyledi. Bu sürecin esasını oluşturan başlıklardan birinin de anayasa olduğunu belirten Kışanak, "Barış akdini anayasal güvenceye kavuşturalım" dedi.

• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), PKK’lıların sınırdışına çekilme sürecine ilişkin nasıl hareket edeceği konusunda yazılı talimat beklediği tartışmalarına noktayı koydu. Erdoğan, "TSK bizden aldığı yetkiyi verdiğimiz yetki çerçevesinde kullanır. Şimdi yeni süreçte herhangi bir yetki gerektiği anda bizden yetkiyi alacaktır.” dedi.

• MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında, 8 Mayıs 2011’de Zeytinburnu’nda yaptığı konuşmayla ilgili dokunulmazlığı kaldırmak adına meclise fezleke verildi.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yabancıların Türkiye’ye girişleri, kalışları ve çıkışları ve sağlanacak korumanın kapsamına, uygulanmasına ilişkin esasları AB ile uyumlu hale getiren Kanun’u onayladı.

• 4. yargı paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden’ şartı getirildi.

• Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Ankara’da düzenlenen etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı.

• Mavi Marmara saldırısıyla ilgili İsrail’in Türkiye’nin taleplerini kabul ederek özür dilemesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılacağını açıklaması sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’yi ziyaret edeceğini bildirildi.

• Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 20’nci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anılırken Semra Özal, eşinin görevi başında öldürüldüğünü öne sürerek "Şehit olarak haklarının verilmesini istiyorum" dedi.

• CHP’de Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, görevinden istifa etti.

• Terör örgütü PKK’yı desteklediği gerekçesiyle BDP’yi boykot etmek için TBMM resepsiyonlarına katılmayan komutanlar, bu yıl bu geleneği bozarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Resepsiyonuna tam kadro katıldılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TransAnatolia tekstil ürünlerini moda tasarım bölümü öğrencileri tasarlayacak 13 yıldan bu yana yerli ve yabancı yüzlerce sporcunun katıldığı uluslararası bir ralli yarışı olan TransAnatolia, kendi alanında bir ilki gerçekleştirerek tekstil ürünleri için özel bir tasarım yarışması düzenledi. Anadolu’nun tarihini, doğal güzelliklerini ve eşsiz kültürünü barındıran rotalarıyla 2010 yılından bu yana katılımcılarına unutulmaz anlar yaşatan TransAnatolia Rally Raid için geri sayım başlarken, TransAnatolia bu yıl bir yeniliğe daha imza atıyor. TransAnatolia tekstil ürünlerini moda tasarım bölümü öğrencilerine tasarlatacak. TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "TransAnatolia’nın tekstil malzemeleri sporcular tarafından her yıl oldukça ilgi görüyor ve keyifle uzun yıllar kullanılıyor. Bu yıl moda tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilerin motor sporları dünyasına bakışlarını görebilmek için bir tasarım yarışması düzenlemeye karar verdik. Muazzam işler çıkacağına inancımız tam, tasarımları heyecanla bekliyoruz" dedi. Kayıtların açıldığı tasarım yarışmasında son teslim tarihi 15 Nisan. Finale kalan 3 tasarım seti TransAnatolia sosyal medya hesapları üzerinden 20 Nisan tarihinde halk onayına sunulacak. Yarışmanın birincisi ise 1 Mayıs’ta TransAnatolia web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden açıklanacak. Yarışmada finale kalan 3 tasarıma 10 bin TL değerinde hediye, finale kalan ve seçilen tasarım setini hazırlayan öğrenciye de 40 bin TL veya değerinde hediye verilecek.
Denizli Başkan Zolan 1 günde 6 ilçeyi ziyaret etti 28 Mart’ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek 6 ilçe ziyaretinde bulundu. Sabah erken saatlerde başladığı programını gece yarısı tamamlayan Başkan Zolan, “Enerjimizi, gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz” dedi. İlçe ziyaretlerine yoğun bir şekilde devam eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. 1 günde 6 ilçeyi ziyaret eden Başkan Zolan, yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek binlerce hemşehrisi ile kucaklaştı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 28 Mart 2024 Perşembe günü ilçe ziyaret programına Bekilli ilçesinin Kutlubey Mahallesi ile başladı. Buradan Baklan ilçesini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, daha sonra Bozkurt ilçesinin İnceler Mahallesi ve ardından Cumalı Mahallesi’ni ziyaret etti. Bozkurt ilçesinin Sazköy ve Tutluca mahallerini de ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Pamukkale ilçesindeki Akvadi Parkı’nda düzenlediği iftar programına katıldı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılandı Daha sonra Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin düzenlediği iftar programına da katılarak esnafla buluşan Başkan Osman Zolan, buradan Çivril ilçesinin Özdemirci Mahallesi’nde hemşehrileriyle bir araya geldi. Başkan Zolan son olarak Merkezefendi ilçe sınırları içerisinde bulunan Sevindik Mahallesi’nde coşkulu kalabalığa hitap etti. 28 Mart programında Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, güzel ev sahiplikleri için vatandaşlara teşekkür etti. “Hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 11 ayın sultanı ramazan ayının manevi atmosferini tüm hemşehrileriyle paylaşmak için yoğun bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. Göreve geldikleri ilk günden itibaren her zaman vatandaşlarla iç içe olduklarını vurgulayan Başkan Zolan, “Allah’ıma şükürler olsun güzeller güzeli şehrimizde taş üstüne taş koymaya, geleceğe eser bırakmaya devam ediyoruz. İnşallah vatandaşlarımızın teveccühü ile hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz. Güler yüzüyle her zaman bizleri destekleyen, motivasyonumuzu artıran hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz, bitmek tükenmek bilmeyen bu enerjimizi, bu gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz. Allah’ım razı olsun. İnşallah el ele gönül gönüle yolumuza devam ederiz” ifadelerini kullandı.
Karabük 5000 Evler “Özkan Çetinkaya” dedi Seçim çalışmaları kapsamında mahalle halkı ile iftar programlarında bir araya gelen AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 evlerde vatandaşın yoğun desteği ile karşılandı. Yerel seçimlere 2 gün kalırken, Karabük’te heyecanda giderek yükseliyor. Gece gündüz durmadan vatandaşlarla bir araya gelen Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evler de AK Parti Karabük İl Başkanlığınca düzenlenen iftar programına katıldı. 5000 Evler Cumhuriyet, 75. Yıl ve Bahçelievler mahalleleri sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği iftar programında Özkan Çetinkaya’yı coşkuyla karşılayarak, desteklerini bir kez daha dile getirdiler. Semazen gösterisinin de yer aldığı iftar programı sonrası teşekkür konuşması yapan Başkan Adayı Çetinkaya, "Mübarek Ramazan ayı ve seçimlere sayılı günler kala siz değerli mahalle sakinleriyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. İnşallah 31 Mart’ta 15 yıllık bir duran dönemden kurtulacağız. Allah’ın izniyle 1 Nisan’da inşallah hep beraber yükselişe geçeceğiz. 1 Nisan’dan itibaren Karabük’ün her mahallesi, 5000 Evler başta olmak üzere hızlı bir şekilde tüm mahallelerimizin problemlerini ihtiyaçlarını biliyoruz ve hızlı bir şekilde çözmek için geliyoruz.” dedi. Program boyunca Çetinkaya, mahalle sakinleriyle bire bir ilgilenerek, onların sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini paylaştı. Düzenlenen iftar programına katılan AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt Çetinkaya için destek istedi.