GÜNDEM - 17 Aralık 2017 Pazar 09:17

Notalar renge dönüştü

A
A
A
Notalar renge dönüştü

Yıllar önce müziğe başlayan ancak rahatsızlığı sebebiyle devam edemeyen ressam İsmail Kurtlak, sanattan kopamayıp resim yapmaya başladı.

Sağlık problemleri sebebiyle yıllar boyu sürdürdüğü müziğe ara vermek zorunda kalan ve daha sonra eski Balıkesir evlerinin resimlerini yapmaya başlayan ressam İsmail Kurtlak, notalardan renklere uzanan sanat hayatını İHA muhabirine anlatı. 62 yaşındaki ressam Kurtlak, teknik öğretmen okulunu bıraktığını ve resimlerdeki perspektiflerin oradan geldiğine inandığını söyledi. Kurtlak, "1980’lerde müziğe başladım. 8 sene öncesine kadar müzisyenliğim devam ediyordu. Annem alzheimer olduktan sonra müziği bıraktım, olmadı, içimden gelmedi, ikisini bir götüremedim. Allah'ın emanetiydi o benim için, o emaneti teslim ettim. Ama bu sefer de yaşla ilgili sorunlar çıkmaya başladı. Kolumdaki güç azalması ve beldeki arızalar sebebiyle müzik biraz ağır geldi, resme yöneldim ben de. Müziği bıraktıktan sonra içimdeki sanat aşkı kopmadı. notaları bıraktım renklere geçtim. Yani notalar renge dönüştü bende. Baktım ki eski değerlerimiz, tarihimiz yok oluyor. Çünkü geçmişini bilmeyen toplumun geleceği olamaz. İçinde yaşadığımız ortamları resmetmek istedim, tarihe bir tanık olarak kalsın istedim" dedi. 

1998 yılında resme başladığını ve ilk kişisel sergisini 2000 yılında açtığını hatırlatan Kurtlak, "Maksadım insanların dünlerde yaşadığı evleri gelecek nesillere aktarabilmek. Kaybolan değerlerimiz de var bu esnada. Maalesef ülkemizde sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere gereken ilgi ve alakayı göstermiyorlar. Özellikle bunu Balıkesir’de çok gözlemledim. Eski evlerde tinerciler kalıyor, bakımsızlıktan sit alanı ilan edilen yerlere çivi dahi çakılamıyor. Neticede geçmişimiz bizim kül olup gidecek. Beni yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediyesi ve BALMEK’e teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. 

Hasan Otağ Fırıncıoğulları
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.