MAGAZİN - 21 Aralık 2014 Pazar 11:16

Nurettin Rençber: 'Müziklerimde doğallık var'

A
A
A
Nurettin Rençber: 'Müziklerimde doğallık var'

Türk Halk Müziğine kazandırdığı 120 bestenin yanı sıra eşsiz yorumuyla milyonlarca kişinin gönlünde taht kuran Nurettin Rençber, Adana'da verdiği konserde yoğun ilgi gördü.


Seyhan Kültür Merkezi'nin salonunda boş koltuk kalmayınca ek koltuklar yerleştirilen konserde ünlü sanatçı, dillerden düşmeyen birbirinden değerli eserlerinden örnekler sundu.
Seslendirdiği eser sonrasında dakikalarca alkışlanan Nurettin Rençber, türkü geçişlerinde dinleyicileriyle de sohbet ederek, konserine ayrı bir renk kattı. Alkış prodüksiyonun organizasyonundaki konserde 3 saat süreyle sahneden inmeyen ünlü sanatçı, konser sonrası kendisine sunulan çiçeği salonda kendisini dinleyen hayranlarının üzerine attı. Rençber, konser sonrası da besteleri, sanatçı kişiliği, yaşamı hayata bakışıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

FARKLI SÖYLEYİP DEĞİŞİK HİSSETTİRMEK
Kendisini türkü söylemekle sınırlamadığını, besteler yaptığını belirten Rençber, “Yaptığım işi isimlendirmek de istemiyorum. Çok zor bir iş yapıyoruz. Farklı söylüyorsanız o güzel bir şey ama eğer herkesten farklı söyleyip değişik duygular hissettiriyorsanız o daha güzel bir şey” dedi.
Beethoven’in “İki tür müzik vardır İyi müzik kötü müzik” sözünü hatırlatan Rençber, “Ben iyi müzik yaptığım iddiasında değilim ama kötü müzik yapmadığımı da biliyorum. Ama benim müziklerimle bir samimiyet ve doğallık var. Hayatın içinden çıkınca bir şey doğal olunca yaşamda karşılığını buluyor. Dinleyicim bunu seviyor ve genellikle konserlerde, kaset kayıtlarından daha fazla zevk alıyor” diye konuştu.

BESTELER İÇİN SADECE AŞK YETMEZ
Rençber, “Bestelerin genellikle hissedilen derin sevgi ve aşkın etkisiyle yazıldığını duyuyoruz. Siz de bu etkilerle mi yazıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Sevgi ve aşkın temeldir. Ancak sadece kuru sevgi ve aşkla olmaz. Herkes aşık oluyor ama verdiği değer farklı. Biraz okumak, biraz hayatla iç içe olmak, hayatın ve yaşamın ayrıntılarını anlamak, biraz hem kendi adına hem başkası adına korkmak, bütün bunları iç içe koyduğunuz zaman bir şeyler ortaya çıkıyor.”

BAŞKA HAYATLARDA İLHAM VEREBİLİR
Ünlü sanatçı, bestelerini yaparken bazen 20-30 yıl öncesinin hatıralarının, ya da başkasının yaşadıklarının besteciyi yakalayıp etkileyebildiğini belirterek, “Bu bir gözlem işi. Gerçi insanın bir işin içindeyken kendini gizlemesi çok kötü bir şeydir objektif olamaz. Ama başkasının başına gelmiş bir olayda gözlemek de daha objektif sonuçlar verebiliyor. Bunu kitaplar da veriyor. Bazen 70 yılda öğrenemediğiniz hayat tecrübesini 1 kitapta öğrenebiliyorsunuz. Ben hep izleyicilerime, dinleyicilerime, gençlere şunu öneriyorum iyi bir mühendis, iyi bir doktor, iyi bir gazeteci olabilmek için okumak şart. Okumadan hiçbir şey olmaz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.