GÜNDEM - 28 Kasım 2016 Pazartesi 10:12

Odunluğa kurduğu dokuma tezgahıyla geçimini sağlıyor

A
A
A
Odunluğa kurduğu dokuma tezgahıyla geçimini sağlıyor

Kastamonu’da girişimci bir kadın, odunluğa kurduğu dokuma tezgahıyla geçimini sağlıyor.

Kastamonu’nun Saraçlar Mahallesi'nde ikamet eden üç çocuk annesi Sebahat Yağcıoğlu, evinin odunluğuna dokuma tezgahı kurarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Kastamonu’nun yaklaşık 200 yıldan geleneği olan el dokuma tezgahı geleneğini de yaşatmaya çalışan Sebahat Yağcıoğlu, ilk zamanlarda hobi olarak başladığı el dokuma işini zamanla geliştirerek gelir kapısına dönüştürdü. 2000 yıllarında makine dokumasına geçildiği için 200 yıllık bir geleneğin unutulmaya yüz tutmuş el dokuma kültürünü de gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını söyleyen Yağcıoğlu, Kastamonu Valiliği El Dokumaları Merkezi’nin (KAVELDO) İŞKUR kaynaklı el dokuma kursuna gitti. Kursu bitirdikten sonra evinin odunluğuna el dokuma tezgahı kuran Yağcıoğlu, yüzde yüz pamuk ipliğinden ürettiği ürünlerini kendi imkanları ile satarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

“Kadın programı izlemektense bir şeyler üretmek daha güzel”
Boş vakitlerini televizyon karşısında kadın programları izleyerek değil el dokuması yaparak geçirdiğini ifade eden Yağcıoğlu, “Evde boş oturup televizyonda kadın programlarını izlemektense bir şeyler üretmenin daha güzel olduğunu düşünüyorum. El dokumasının popülerliği artık azaldı. El emeği el dokumaları, makineleşmeye yenildi. El dokuma sanatının ölmemesi için de ayrıca odunluğumuza kurduğumuz el dokuma tezgahıyla yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

El dokumalarını öğrenmek için 4 ay kursa gittiğini aktaran Yağcıoğlu, “Kurstan sonra dokumaları evde yapmaya başladım. İmkansızlıktan, çocuklarıma, eşime destek olsun diye yaptım. Kazandığım parayla hem eşime destek oluyorum hem de okula giden 3 çocuğuma okul harçlığı veriyorum. Tamamen el dokuması yapıyorum, ellerimle tek tek işliyorum. Eskiden hanımlar daha fazla yapıyordu ancak günümüzde artık eski değeri kalmadı. Makineleşme el emeğinin yerini aldı. Ben bunu ilk zamanlar hobi olarak yapmaya başladım. El emeği göz nuru olan ürünlere talepler gelmeye başladı. Ürünlerimiz tamamen Kastamonu’ya ait, Kastamonu kültürünü yansıtan el dokumalarıdır. Yüzde yüz pamuktur. İşimi severek yapıyorum. El dokumasını eskisi gibi yapan kalmadı. El emeği, göz nuru eserler tükenmesin diye gayret ediyorum. Evde oturup televizyondan kadın programlarını izlemektense burada işimi yapıyorum. Hem para kazanıyorum hem de vaktimin boş yere heba olmasına engel oluyorum” diye konuştu.

“Sönmeye yüz tutmuş eserlerin canlandırılmasında kendi adıma yardımcı oluyorum”
Eşinin el dokuması çalışmalarına yardım ederken farklı ürün ortaya koyma adına taş baskıya merak sardığını belirten Celal Yağcıoğlu ise, Kastamonu’nun 600 yıllık geçmişe sahip taş baskı sanatını da bu sayede gelecek nesillere aktarmayı amaçladığını kaydetti.

Son birkaç yıldan beri sadece taş baskı üzerinde çalıştığına dikkat çeken Celal Yağcıoğlu, “İlk başlarda amatör çalışmalarım oluyordu. Sonradan siparişler almaya başladık. Sipariş aldıkça kalıp sayılarımız, baskı tekniklerimizi, yaptığımız işlerin ebat ve ölçülerini değiştirdik. Örtüden çantaya, el bezinden sofra bezine kadar birçok türde taş baskı yapıyoruz. Kastamonu taş baskısı çok eski yıllara dayanıyor. Sönmeye yüz tutmuş eserlerin canlandırılmasında kendi adıma yardımcı olacağımı düşünüyorum. Çevreden de bir katkı göremediğimizden kendi çapımızda bütçemize katkı olsun, çocuklarımızın eğitim masraflarında, ailemizin geçiminde katkı olsun diye bu işi tutturmaya çalışıyorum. Piyasadan bayağı teklifler oluyor. Gelen talepleri elimden geldiği kadar karşılamaya çalışıyorum. Hobi olarak ve severek bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu. 

Vedat Yunus İkizoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.