TEKNOLOJİ - 28 Ağustos 2017 Pazartesi 18:16

Öğrencilerin ürettiği elektrikli otomobil görücüye çıktı

A
A
A
Öğrencilerin ürettiği elektrikli otomobil görücüye çıktı

Milli Türk Talebe Birliği öğrencileri tarafından yapılan MTTB-DAVA elektrikli otomobil Eskişehir'de görücüye çıktı.

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Kayseri Şubesi tarafından yapılan otomobil görücüye çıktı. İki kişilik elektrikli otomobil, 70 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) bahçesinde bulunan Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in önünde tanıtılan MTTB-DAVA, dayanaklılığı ile de dikkat çekiyor. Özellikle 4 kişinin üzerine çıkarak zıplayabildiği otomobilde herhangi bir deforme meydana gelmiyor.

Öğrencilerin ürettiği elektrikli otomobil görücüye çıktı

Otomobil ile ilgili bir basın açıklaması yapan MTTB Kayseri İl Başkanı Akın Kaya, kaportayı cam elyaf ve karbon fiberden ürettiklerini anlattı. Otomobilin tamamının el yapımı olarak ortaya çıkarıldığını belirten Başkan Kaya, "Milli Türk Talebe Birliği olarak tasarımı ve üretimi tamamen bize ait olan, yerli ve milli 'MTTB-Dava' isimini verdiğimiz elektrikli otomobilimizi ürettik. Bu sene ilk defa katıldığımız TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar yarışması için ürettiğimiz MTTB-Dava isimli elektrikli otomobilimiz yüzde yüz elektrikli olup, yönetimi, projelendirilmesi ve imalatı Milli Türk Talebe Birliği Kayseri İl Başkanlığımıza, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve ekibimize aittir. 4.8 kW nominal güce sahip olan aracımızın motoru 4.8 kW DC fırçasız olup, 10 kW'lık PİC değerine kadar ulaşmaktadır.

Aracımızdan 24V-48V arası verimlilik elde edilmektedir. Enerjisini Lityum-İyon pillerden sağlayan aracımız 48V-72V arası 300 amperlik motor sürücüsüne sahiptir. Günlük hayatta kullanmaya uygun olarak tasarlanan aracımız 4 bin 20 milimetre uzunluğunda, bin 80 milimetre genişliğinde ve yerden bin milimetre tavan yüksekliğindedir. Verimlilik esas olan yarışma şartları göz önünde bulundurularak üretilen aracımızda 90-90-21 inc ölçülerinde ince tabanlı tekerlek kullanılmıştır. yine enerjiden verim elde etmek ve aynı zamanda dayanıklılık kıstasları gereği aracımızın kaportası cam elyaf ve karbon fiber malzemelerden el yapımı olarak üretilmiştir. Ayrıca kontrol ve batarya yönetim sistemine sahiptir" dedi.

Öğrencilerin ürettiği elektrikli otomobil görücüye çıktı

"Üstüne 4 kişi çıkarak zıplayabiliyoruz"

Otomobilin Proje Sorumlusu Gürkan Emecen ise, aracın dayanıklılığına dikkat çekerek konuşmasını şu şekilde tamamladı;

"Aracımız 70 kilometre hız ile hiç aralıksız 150 kilometre menzil mesafesine sahiptir. Aracımızda mekanik diferansiyel kullanılmıştır. Biri 6 buçuk redüksiyon diferansiyel vardır. Ayriyeten aracımız bin RPM devire kadar çıkmaktadır. Aracımızın bütün kaportası komple el işçiliğidir. Bütün ekibimiz baştan itibaren bunun projelendirmesi, çizimi ve imalat sürecini el ile yapmıştır. Bunu özellikle vurguluyorum. Çünkü cnc tezgahlarında bu arabanın yapıldığına dair söylenti yapılıyor. Bu araç tamamen öğrencilerimiz ile ellerimizle yaptığımız bir araçtır. Aracımızda 90-90-21 inc 218 santimetre çapında çevresi olan motosiklet tekerleği kullandık TÜBİTAK şartnamesinden dolayı. Gördüğünüz jant kapakları da el yapımıdır. Ekibimiz ile yaptık. Aracımızın kaportasının üzerinde cam elyaf ardından epoksi reçinesi ve karbon işçiliği uygulanmıştır. Astar ve şuanda görmüş olduğunuz boya atılarak işlem tamamlanmıştır. Gerçek araba boyası vardır ve bu aracın dayanımı günlük bindiğimiz bizim araçlardan daha dayanıklıdır. Üstüne 4 kişi çıkarak zıplayabiliyoruz ve herhangi bir deformasyon olmuyor aracımızda."

Öte yandan TÜLOMSAŞ bahçesine girerek haber takibi yapmak isteyen basın mensuplarına güvenlik görevlilerin engeller çıkarmasına bir anlam verilemedi. 

Mehmet Sıddık Yeşilırmak - Burak Tekin

Öğrencilerin ürettiği elektrikli otomobil görücüye çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”