SAĞLIK - 20 Eylül 2016 Salı 12:13

Okula giden çocuklarda beslenmenin püf noktaları

A
A
A
Okula giden çocuklarda beslenmenin püf noktaları

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Evrim Demirel, okula giden çocukların dengeli ve yeterli beslenmelerinin, ebeveynlerin dengeli ve yeterli beslenmelerinden geçtiğini söyledi.

Medicana Konya Hastanesi Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Evrim Demirel, okul çağındaki çocukların gün içerisinde dengeli ve yeterli beslenmeleri konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu. Çocukların özellikle güne çok iyi bir kahvaltıyla başlamaları uyarısında bulunan Demirel, protein kaynağı olan peynir, yumurta ve sütün sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz ögelerinden olduğunu belirtti. Özellikle kemik ve diş sağlığı açısından sütün sabah kahvaltısında barındırılması gerekliliğine dikkat çeken Demirel, “Güzel bir kahvaltıyla çocuklarımızı okula göndermemiz önemli. Gün içerisinde de sağlıklı beslenme profiline devam etmemiz gerekiyor. Et, tavuk ve balık grubunu günlük ortalama 4-5 köfteye karşılık gelecek şekilde güzel ve kaliteli pişirilmiş olarak çocuklarımıza sunmalıyız. Sebze ve salata grubu da çocuklarımız için önemli. Pişmiş ya da pişmemiş sebze grubunu gün içerisinde muhakkak bir öğünde almamız gerekiyor. Kızartma, kavurma yöntemiyle değil de sıvı yağla yapılmış olması önemli. Zeytin veya mısır özü yağını kullanmakta fayda var” dedi.

Ailelere ‘fast food’ uyarısı
Çocukların atıştırmayı ve abur cuburları sevdiğini anımsatan Demirel, “Yemek yerine bisküvi, çikolata, tatlı abur cubur tarzı şeyleri daha çok tercih ediyorlar. Bunun yerine daha sağlıklı atıştırmalar, meyve koymalıyız. Özellikle kuru meyve olabilir, yaş meyve olabilir. Mevsimin gerektirdiği meyveler olması önemli. Bunu özellikle kuru yemişlerle ceviz, fındık, badem gibi yine güzel atıştırmalıklarla şekillendirebiliriz. Ama bunların ölçüleri çok fazla olmamasını unutmamalıyız. Her ikisi de enerjisi yüksek yiyecek grupları. Küçük porsiyonlarda ceviz, fındık, badem ve kuru meyvelerimizi, normal meyvelerimizi ara öğün olarak yanlarında bulundurmasını sağlayabiliriz. Çocuklarımızı özellikle fast foodlardan uzak tutmalıyız. Onlar hamburger, etli ekmek bunlara benzer hamurlu fast food gıdaları daha çok tercih ediyorlar. Bunları tabii ki hiç hayatlarından çıkaralım demiyorum ama arada bir verebiliriz. Daha ölçülü bir şekilde almalarını sağlamakta fayda var” diye konuştu.

Çocuklar için egzersiz ve spor yapmanın önemine de vurgu yapan Demirel, “Özellikle beden ve zihin sağlığı için sadece beslenme yeterli değil, her çocuğun bir spor türeviyle ilgilenmesi gerekiyor. Bunun yanında sıvı tüketimi de önemli. Bu egzersiz ve beslenmeyle birlikte günlük ortalama 2-2.5 litre su içmelerini sağlamamız gerekiyor. Çocuklarımızdan beklentilerimiz yüksek oluyor ama özellikle biz ailelerin, ebeveynlerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerekiyor. Çocuklar bizim birer yansımamız. Biz ne yaparsak bizden ne görürlerse onları yapıyorlar. O yüzden öncelikle biz yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamalı ve çocuklarımıza da bunu benimsetmeliyiz” şeklinde konuştu.

Selman Ayas

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”