GÜNDEM - 31 Ocak 2017 Salı 10:43

Ondan fazla iş yaptı 60'ında tutturdu

A
A
A
Ondan fazla iş yaptı 60'ında tutturdu

Siirt’te yaşamı boyunca ondan fazla sektörde şansını deneyen ancak başarılı olamayan girişimci Mehmet Emin Yılmazer, 60 yaşında devletten aldığı 100 bin TL destekle bölgenin en modern değirmenini kurdu.

Siirt’in Kurtalan ilçesinde ikamet eden Mehmet Emin Yılmazer, 60 yıllık hayatında çiftçilik, nakliyatçılık, şoförlük, müteahhitlik, kalıpçılık gibi farklı sektörlerde iş yaptı ancak hiçbirinde başarılı olamadı. Yılmazer, tam her şeyden vazgeçmeye hazırlanırken, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) girişimcilik desteğini duyarak, buraya başvurdu. Kendisine destek verilen Yılmazer, bölgenin en modern değirmenini kurdu.

Yılmazer daha öncelerde çok sayıda farklı işlerde çalıştığını ama bir türlü başarılı olmadığından dolayı tam her şeyden vazgeçmek üzereyken KOSGEB’in girişimcilik desteğini duyduğunu söyledi. Yılmazer, "Hiç çocukluğumu yaşamadım. 60 yıllık ömründe yaptığım tüm işlerden de başarılı olamadım. Şansızlık mı dersiniz, bilmiyorum. 2016 yılında KOSGEB'e başvurmamla her şey değişti. 70 saatlik kursta en yaşlısı bendim. Torunlarım yaşındaki insanlarla kurs gördüm. Belge aldıktan sonra bana 50 bin TL hibe ve geri dönüşümlü olarak 100 bin TL makine ekipman desteği verdiler. Çok şükür şuan durumum çok iyi, tüm işleri üst üste katsan bu iş gibi güzel değil. 5 kişi ve ben bu işte çalışıyoruz. Hani diyorlar ya 'Yaş 60 iş bitmiş' hayır benim yaşım 60 iş yeni başlamış" dedi.

Gençlere çağrıda bulunan Yılmazer, iş fikirleri olan gençlerin mutlaka girişimcilik için KOSGEB'e başvurmalarını istedi. Yılmazer, "Gençler, kendi memleketinde kendi işini kurmak içi devlete başvursunlar, devlet herkese eşit muamele yapıyor. Ben ilk önce çiftçilikle başladım. Kuraklık oldu işler istediğim gibi gitmedi. Sonra da kamyonculuk yaptım, oda tutmadı. Daha sonra da ham madde taşımacılığı yaptım sınır kapıları kapandı. Şehiriçi taşımacılığı yaptım, hat işlettim, müteahhitlik yaptım onları da başaramadım. Şu an modern değirmen işletiyorum aklımda iş hedefini büyütmek için bir proje var, bunu hayata geçirirsem 20-25 kişiyi istihdam sağlayabilirim" diye konuştu.

KOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç ise girişimciliğin yaş ile sınırlı olmadığını belirterek, "60 yaşındaki Mehmet Emin adlı girişimcimiz iş fikriyle bize başvurduğunda kendisini KOSGEB’in girişimcilik kursuna tabi tuttuk. Kurs sonunda kendisine verdiğimiz 50 bin lira hibe ve makine ekipman desteğiyle bölgenin en modern değirmenini kurdu" ifadelerinde bulundu.  

Mehmet Niyazi Deniz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.