POLİTİKA - 12 Kasım 2015 Perşembe 19:11

Oran: 'Sayın Genel Başkanımız çok kritik bir karar alma ile karşı karşıya'

A
A
A
Oran: 'Sayın Genel Başkanımız çok kritik bir karar alma ile karşı karşıya'

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 'Sayın Genel Başkanımız çok kritik bir karar alma ile karşı karşıya' dedi.

Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Sayın Genel Başkanımız çok kritik bir karar alma ile karşı karşıya. Sayın Genel Başkanımız ya siyaset tarihine parti içinde iktidar olmak hesaplarıyla kurultay hesapları yapan bir genel başkan olarak geçecek ya da Sayın Genel Başkan tarihe ülkesini ve partisini düşünerek fedakar ve cesur karar alan bir lider olarak geçecek” dedi.

CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. CHP Genel Merkezi’nde yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Oran, “Sayın Genel Başkanımızla 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleriyle ilgili bir görüşme yaptık. Seçim sonuçlarını kendisiyle değerlendirdik. Seçim sonuçları kendisinin de ifade ettiği gibi başarının tek kriteri iktidar olmaktı. Bugün iktidar olamadığımıza göre ortada başarısız bir durum söz konusu. Olağanüstü bir durumdan geçiyoruz Türkiye olarak. Acil bir durum söz konusu. Akut bir durum söz konusu. Bu olağanüstü durumu görmemezlikten gelemeyiz. CHP olarak hatalarla yanlışlıklarla yüzleşmeden o hataları yok edemeyiz. Dolayısıyla olağanüstü kurultay kaçınılmazdır. Bir an evvel yapılmalıdır. Temel olarak görüştüğümüz öncelikli konu bu” diye konuştu.

“ASLA PARTİ İÇERİSİNDE BİR MUHALEFET SÖZ KONUSU DEĞİL”
Delegelerin iki gündür imza topladığına değinen Oran, “Parti içerisinde bir imza toplanıp olağanüstü kurultayın yapılmasını isteyen delege arkadaşlarımız var. Bu asla parti içi muhalefet değildir. Burada parti içi muhalefet yoktur. CHP’de parti içi muhalefet yoktur. CHP’de partinin başarısı için bir hareket vardır. Burada bütün amacımız partimiz daha iyi daha başarılı nasıl olur. Biz daha başarılı nasıl oluruz bunun arayışı içerisindeyiz. Dayanışma içerisinde fikirlerimizi paylaşarak bu süreci CHP bu süreçten nasıl başarılı çıkar ve CHP 2019’da nasıl tek başına iktidar olabilir hatta 2017’de erken seçimde AKP’yi nasıl silkeler bizim derdimiz bu. Asla parti içerisinde bir muhalefet söz konusu değil. Kurultay delegelerimizin imza topluyor olması parti içerisinde bu süreç devam ederse parti içerisinde bir takım küskünlükler ayrışmalara neden olabilir ben o yüzden Sayın Genel Başkanımızı bu süreci takip etmesini ve bu sürecin parti içerisinde böyle bir kırılganlık ayrışma olmaması konusunda kendisine ricada bulundum. Eğer imza toplanıyorsa CHP’de bizim kırmızı çizgimiz olan Atatürk’ün mirası olan o koltuk bizim kırmızı çizgimiz. 6 okun ve Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğunu biz tartıştırmayız. Onun için Sayın Genel Başkan önümüzdeki süreci dikkatle izleyecek ve o süreçte de eğer olağanüstü kurultay iradesi oluşuyorsa delegelerden o zaman delegelerin imza toplayıp genel merkeze göndermelerini beklemeden Sayın Genel Başkanımızın olağanüstü kaçınılmaz olan Kurultayı kendisinin çağırması gerektiğini kendisiyle paylaştık. O da bu süreci takip edeceğini söyledi” ifadelerini kullandı.
Bugün 1 Kasım seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklandığını hatırlatan Oran, “Biz 1 Kasım’dan beri CHP olarak mahallelerde ilçelerde kongreler yapıyoruz. Hukuken bu durum sakat bir durum. Çünkü 1 Kasım’daki herhangi bir ilçenin 1 Kasım seçimlerindeki delege sayısı farklı 7 Haziran’daki delege sayısı farklı. Biz şuanda neye göre yapıyoruz. 7 Haziran’daki delege sayısına göre yapıyoruz. Bu hukuken sakat bir durum” dedi.

“SAYIN GENEL BAŞKANIMIZ ÇOK KRİTİK BİR KARAR ALMA İLE KARŞI KARŞIYA”
Umut Oran konuşmasına şöyle devam etti:

“12 ilde 1 Kasım’dan önce il kongreleri yapıldı. Peki 1 Kasım’dan önce ne durum vardı. Biz 1 Kasım’dan önce il il, ilçe ilçe, belde belde bir oyun arkasında ve peşinde olmamız gerekiyordu. Ben milletvekili adayı değildim. 7 Haziran’da da 1 Kasım’da da il il ilçe ilçe belde belde bir oyun arkasında koştum çalıştım. Peki partimiz ne yapmış? 12 ilde aslında seçime çalışılması gerekirken 12 ilde olağan il kongreleri yapılmış. 78 kurultay delegemiz var 12 ilde. 71 kurultay delegemiz mahalle delegesi bile olmamış. Bu sonuçlar 78 delegemizin 3,5 yıldır beni de seçen Sayın Genel Başkanımızı da seçen bu kurultay delegesi emektar cefakar parti emektarlarımızı biz tasfiye etmişiz. Burada somut bir durum var. O zaman peki olağan kurultayda bu böyle devam etmeyeceğinin garantisi nedir? Kurultay delegelerimizin bir anlamda kaçınılmaz kurultayı istemelerinin nedeni budur. Sayın Genel Başkanımız çok kritik bir karar alma ile karşı karşıya. Sayın Genel Başkanımız ya siyaset tarihine parti içinde iktidar olmak hesaplarıyla kurultay hesapları yapan bir genel başkan olarak geçecek ya da Sayın Genel Başkan tarihe ülkesini ve partisini düşünerek fedakar ve cesur karar alan bir lider olarak geçecek. Bu gerçekten tarihi bir durumdur. Tarih en büyük hakimdir. Biz Genel Başkanımızın tarihe yapmış olduğu çalışmalarla alın teriyle emeğiyle tarihe altın harflerle geçmesini isteriz. Artık CHP’de parti içi iktidar değil, CHP’nin ülke içinde nasıl iktidar olurum 2019’u bekleyemeyiz 2017’de ben bu AKP’yi nasıl silkeler erken seçimi getiririm mücadelesinde olması lazım. Verimli bir toplantı olduğunu ifade etmek istiyorum. Benim bugün Sayın Genel Başkanımıza gelmem kişisel mesele değildir. Ben 7 Haziran’da milletvekili gösterilmedim. 1 Kasım’da da gösterilmedim. Ama çalıştım. Bir kere bile Genel Başkanımızı ne aradım ne ziyaret ettim. Kendi kişisel meselem değildir bu. Çünkü bu bir memleket parti meselesi. Eğer söz konusu vatansa gerisi teferruat.”

PELİN ÜZEK 
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.
İstanbul Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuşları gerçekleştiren Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) test uçuşlarını ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçekleştirilen testlerde iki prototipi de uçuş icra eden milli SİHA’nın toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. İki Bayraktar TB3 havada Cumhuriyet’in 100. yılını taçlandırmak amacıyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak gökyüzü ile buluşan Bayraktar TB3 SİHA’nın iki prototipi de test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı. Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti. Milli SİHA, milli kamera Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. TCG ANADOLU’dan ilk uçuş 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Öte yandan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.