EKONOMİ - 24 Kasım 2016 Perşembe 11:36

Organik gübre projesine TÜBİTAK'tan destek

A
A
A
Organik gübre projesine TÜBİTAK'tan destek

Dünyanın en büyük sofralık siyah zeytin üreticisi Marmarabirlik, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organik gübre üretecek.

TÜBİTAK tarafından onaylanan 680 bin TL bütçeli, "Zeytin Budama Atıkları ve Hayvan Gübresinden Üretilen Kompostun Gemlik Çeşidi Zeytin Ağaçlarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisinin Farklı Sulama Programları Altında Belirlenmesi" adlı Organik Zeytin Gübresi Projesi, Prof. Dr. Haluk Başar'ın danışmanlığında yürütülecek. Proje, zeytin ağaçlarından alınan verimi artırırken, üretim maliyetlerini de azaltacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında, zeytin budama atıkları ve organik hayvan gübresinden oluşan organik gübre üretimi gerçekleştireceklerini söyledi. Asa, “Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile hayata geçireceğimiz projenin hazırlık aşaması tamamlanmış olup, proje için TÜBİTAK'tan destek çıkmıştır. Amacımız, üreticinin organik gübre ihtiyacını karşılamak ve zeytin ağaçlarında verimi artırarak üretim maliyetlerini düşürmektir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu proje ile üreticilerimizin sorunlarına geçici çözümlerden ziyade köklü çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Projeyi sahiplenerek her zaman üreticinin yanında olan AK Parti Bursa Milletvekili Sayın Hüseyin Şahin'e de verdiği desteklerden dolayı ayrıca teşekkür etmek isterim” diye konuştu.

Proje 3 yıl sürecek

Önümüzdeki günlerde projenin hayata geçirilmesi için uygun bahçe tespiti yapılacağını ifade eden Asa, 3 yıl süreli projenin tamamlanmasının ardından organik gübre üretim tesisi kurularak seri üretime geçileceğini bildirdi.

Başkan Asa, organik gübrenin üretici ortaklar için hem verim hem de maliyetler yönünden önemli faydalar sağlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Proje, üreticilerimizin doğru gübreleme yapmasını teşvik etmek, aynı zamanda verimi artırarak üretim maliyetlerini azaltmak ve refah seviyelerini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilecektir. Proje ile çevreye zarar vermeden toprak için son derece yararlı olan organik gübre üretilecektir. Bu sayede, atıkların çevreye olan olumsuz etkileri de azaltılmış olacaktır. Organik gübrenin her yıl kullanılmasıyla zeytin bahçelerinde kimyasal gübre kullanımının azalacağı öngörülmektedir.

Ağaç başına verim artacak

Bununla birlikte, Marmarabirlik, öncelikle ortaklarına, sonra diğer üreticilere yönelik gübre üretim tesisleri kurmayı da planlamaktadır. Organik gübre, ticari değeri nedeniyle Marmarabirlik için ilave gelir getirici bir faaliyet alanı oluşturacaktır. Bölgedeki zeytin üreticileri için sulama programı önerebilmek mümkün olacak, aynı zamanda sulamanın zeytin üretimindeki önemi de belirlenecektir. Sonuç olarak proje tamamlandığında, zeytin üretiminde ağaç başına verimin artması ve dolayısıyla karlılığın yükselmesi beklenmektedir." 

Süleyman Aydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.