RAMAZAN - 03 Ağustos 2011 Çarşamba 12:52

Orucun faydaları bitmiyor

A
A
A
Orucun faydaları bitmiyor

Sema Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Basri İzgi, oruçla sabrı öğrenen insanın hayata daha kolay tutunduğunu söyledi.

Ramazan ayı ile başlayan oruç ibadeti ve yaşattığı manevi iklim birçok yönüyle insanın ruh sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Sema Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Basri İzgi, insanın oruçla sabrı öğrendiğini ve böylece negatif his ve düşüncelerin başlangıç aşamalarından biri olan sabırsızlığın önünü tıkamış olduğunu belirterek, "Oruç, psikolojik açıdan değerlendirildiğinde öncelikle güçlü bir güdü olan açlık hissinin kontrolünü sağlayan bir kavramdır.

 

İnsanın kişilik gelişiminin ilk basamaklarından biri olan açlık hissi kontrolü insanın psikolojik açıdan rahatlayabilmesini sağlar. Kişi açlık duygusunu kontrol ettiğinde, buna direnç gösterebildiğinde psikolojisini koruma altına almış demektir.

 

Bundan sonra gelişim kendini tanıması, iyi ve kötü yönlerini bilerek iradesini güçlendirmesi ile devam eder. Oruçla öğrenilen açlık duygusunun kontrolü diğer davranış ve duyguların kontrolüne katkı sağlar. İnsan sabır denen önemli direnç noktalarından birine oruç tutarak ulaşabilir. Bu şekilde bunalımın, negatif his ve düşüncelerin başlangıç aşamalarından biri olan sabırsızlığın da önünü tıkamış olur.

 

Oruçla birlikte komşu, akraba, yakın ve uzak çevre ilişkilerini geliştirir. Yardımlaşma ile birlikte muhabbet ve paylaşım da çoğalır. Birliktelikler artar. İftar davetleri ve bu aya özel ibadetlerle yalnızlık duygusundan kurtulur. İnsanın yalnız olmadığını bilmesi, problemleriyle baş etmesinde kararlı olması adına önemli bir psikolojik motivasyon kaynağıdır" dedi.
Ramazan aylarında suç oranlarının da azaldığını hatırlatan İzgi, "Orucun kazandırdığı, verdiği huzur ve sükunet hali ile Ramazan ayında suç oranlarının, şiddet ve kavga olaylarının azaldığı bilinmektedir.

 

Çünkü oruç tutan insanlar mideleriyle birlikte diğer azalarına da oruç tutturmaktadırlar. Bu şekilde dil, göz, el aşırılıktan, haramdan, Allah'ın razı olmayacağı söz ve hareketlerden beri durmaktadır" diye konuştu.
Orucun kazandırdıkları ile insanın psikolojik sorunlarından kurtulmasına destek olduğunu ifade eden Dr. İzgi, "Oruç çocukluk döneminden itibaren insanın olgunlaşarak daha sağlam bir ruh yapısına sahip olmasını sağlayan, hayattaki zorluklara karşı daha güçlü durabilmesini öğreten önemli bir ibadettir.

 

Oruç ve Ramazan ayı, sabrı, birlikteliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, açlığa karşı dirençli olmayı, kötü söz ve hareketlerden sakınmayı bizlere hatırlatır. İnsanlar arasında muhabbetin ve
yardımlaşmanın yayılmasına sebep olur. Yaşattıklarıyla, öğrettikleriyle, kazandırdıkları ile insanın psikolojik sorunlarından kurtulmasına destek olur" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.