GÜNDEM - 12 Temmuz 2017 Çarşamba 14:11

Otizmli çocuklara özel uygulama

A
A
A
Otizmli çocuklara özel uygulama

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelli Araştırma Enstitüsünde doktora tezi olarak hazırlanan “Dokunkonuş” adlı yazılım, otizmli çocuklar için sağladığı kolaylıkla dikkat çekiyor.

Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde Öğretim üyesi olan Derya Genç Tosun, Anadolu Üniversitesi Engelli Araştırma Enstitüsünden görevli Doç Dr. Onur Kurt’un danışmanlığında 1 yıl önce doktora tezi olarak otizmli çocuklar için “Dokunkonuş” yazılımı geliştirdi. Bu yazılım, konuşamayan ve gelişimsel yetersizliği olan bireylerin, dil ve iletişim becerilerini desteklemek amacıyla geliştirilen ve etkinliği deneysel bir araştırmayla sınanan ilk Türkçe alternatif ve destekleyici iletişim mobil uygulama olma özelliği taşıyor. Bireylerin günlük yaşamlarında en sık kullandıkları sözcüklerin sesli görsellerini içeren uygulamayla kullanıcılar, ipad ekranında bulunan görselleri kullanarak sesli mesajlar iletebiliyorlar. Bu mesajları talep etme, yorum yapma, selamlama ya da sorulara yanıt verme gibi pek çok iletişimsel işleve hizmet edebiliyor. Dokunkonuş, gelişimsel yetersizliği olan bireylerin yanı sıra alternatif ve destekleyici iletişime gereksinim duyan diğer bireyler tarafından da kullanılabiliyor.

“ÖZEL EĞİTİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN ALTERNATİF İLETİŞİM YOLLARI GELİŞTİRİYORUZ”

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Kurt, otizmli çocukların yaklaşık yarısının yaşamları boyunca konuşmayı hiç öğrenemediklerini, bu uygulama sayesinde konuşma sıkıntısı yaşayan çocuklara alternatif iletişim yolu geliştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin ilk ve tek Engelli Araştırma Enstitüsünün Anadolu Üniversitesinde bulunduğunu ve özel eğitim alan çocukların gelişimi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Kurt, “Bu çocukların yaklaşık yarısı yaşamları boyunca konuşmayı hiç öğrenemiyorlar. Konuşabilen otizmli çocuklarında önemli bir bölümü konuşmayı, iletişim kurmak amacıyla etkili bir araç olarak kullanmakta güçlük çekiyor. Buradan hareketle otizmli çocuklar ve konuşma konusunda sıkıntı yaşayan diğer bireyler için kullanılan alternatif iletişim yollarından bir tanesini geliştirerek Türkiye’de otizmden etkilenmiş çocukların kullanımına sunmak istedik” dedi.

Bu yazılımın aslında temel olarak otizm spektrum bozukluğundan etkilenmiş çocuklar için hazırlandığını ama diğer konuşamayan bireylerinde kullanabileceğini anlatan Doç. Dr. Onur Kurt, “Ancak konuşmayı iletişim aracı olarak kullanamayan bir başka değişle alternatif iletişim gereksinimi olan diğer tüm bireyler tarafından da kullanılabilir. Alternatif iletişim konuşmayı iletişim aracı olarak kullanamayan bireylere başka kanalları kullanarak iletişim kurmaları için kullanılan yoldur. Farklı türleri var. Örneğin işaret dili. Resim değiş tokuşuna dayalı iletişim ve son yıllarda artık teknolojinin oluşturduğu imkanlarında kullanılmasıyla, bilgisayarlar, cep telefonları gibi cihazlarla kullanılabilen bazı yazılımlar var. Alternatif iletişim bu tür yollarla sağlanabiliyor. Konuşamayan insanların konuşma yerine başka iletişim araçlarını kullanması diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ETKİLİ BİR UYGULAMA OLDUĞU DENEYSEL OLARAK KANITLANDI”

Dokunkonuş’un doktora tezi olarak hazırlanıp geliştirilen bir yazılım olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Derya Genç Tosun, “Dokunkonuşun diğer yazılımlardan farkını şöyle özetleyebilirim. Etkili bir uygulama olduğunu gösteren bir deneysel araştırmayla sonuçlandı. Şuan hali hazırda tekrar etkililiğine ilişkin çalışma devam etmekte. İlk bulguları da oldukça olumlu. Özellikle otizmli çocukların öğrenme özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiş bir uygulama. Konuşma yetisini sonradan kaybeden, felç geçirerek ya da çeşitli hastalıklar sonucunda konuşma becerisini yitiren insanlarında kullanabileceği şekilde tasarlanan bir mobil uygulama. Konuşamayan bireylerin günlük yaşantıları içerisindeki iletişim ihtiyaçlarını, gereksinimlerini gidermek amacıyla geliştirildi. Bu yazılım yoluyla günlük yaşamlarının içerisinde talep etme, soru sorma ya da bilgi edinme gibi çeşitli iletişimsel işlevlere hizmet edecek öğretiler öğretilebilir” ifadelerini kullandı.

“DOKUNKONUŞLA ÇOCUKLAR İSTEDİKLERİNİ RAHATÇA ANLATABİLİYOR”

“Dokunkonuşu kullanabilmek için öncelikle bir yetişkin ya da öğretmen tarafından cihazın yönetilmesi gerekmektedir diyen” Tosun, “Bazı düzenlemeler yapmayı gerektirir. Aynı anda birden fazla kullanıcı için öğretim yapmak mümkün. Kişisel düzenlemelere her bir öğrenci için ayarlar menüsünden yapabilirsiniz. Çeşitli görsel semboller yer almaktadır. Arşivimiz bulunmakta. Yaklaşık 150’ye yakın sembolümüz var. Dilerse kullanıcılar bu sembollere yenilerini kendileri ekleyebilirler. Ses kayıtları oluşturabilirler her bir sembol için. Dokunkonuş yoluyla çocuklar söylemek istediklerini daha rahat ifade eder hale geliyorlar. Çünkü bu sembolleri kullanarak cümlecikleri ya da cümleler oluşturabiliyorlar. Kimi zaman bu yolla çocukların sözel yolla kendilerini ifade edebildiklerini görüyoruz. Bazı çocuklarda konuşma becerilerini de desteklediğini belirten araştırma bulguları bulunmakta. Benim doktora tez çalışmamda da katılan çocuklardan birinde de benzer gelişimleri kaydettik. Bazı kelimeleri kendisi sözel olarak ifade etmeye başlamıştı. Dolayısıyla kimi çocuklar içinde sözel dili desteklediği söylenebilir. Otizmli çocukların pek çoğu konuşma becerisine sahip değiller. Konuşamadıkları için, kendilerini ifade edemedikleri için çeşitli problem davranışlar gösterebiliyorlar. Hırçın davranışlar gösterebiliyorlar. Çocuklar kendilerini bu yolla ifade edebildiklerinde bu tür davranışlarında azalmalar gözleniyor. Daha sağlıklı bir iletişim kurabildiklerini söyleyebiliriz. Kendilerini ifade ettikleri içinde toplum içinde de daha uygun davranışlar gösterdikleri ve ailelerinin dışındaki bireylerle rahat bir iletişim kurabilecekleri söylenebilir” diye konuştu.

Dokunkonuş uygulamasını, tablet bilgisayarlara indirilebileceğini dile getiren Derya Genç Tosun, “Şuan İOS işletim sistemi uyumlu tablet bilgisayarlarda çalıştığını, android işletim sistemi bilgisayar ve cep telefonlarında da kullanılabilmesi için çalışmaların sürdüğü, bir de dokunkonus.com adlı web sayfası olduğunu belirterek, kullanıcıların gelişmeleri bu web sayfasından takip edebileceklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta 270 çam ağacı toprakla buluşturuldu Muş Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle Sultan Alparslan Parkı’nda ağaç dikme etkinliği gerçekleştirildi. Muş Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliği ile "Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" dolayısıyla Tarihi Murat Köprüsü’ndeki Sultan Alparslan Parkında düzenlen ağaç dikme etkinliğinde 270 çam ağacı toprakla buluşturularak, can suyu verildi. Muş’un en önemli mesire alanlarından birinin Murat Köprüsü’ndeki Sultan Alparslan Parkı’nda ağaç dikmek suretiyle güzel bir etkinlikte bir araya geldiklerini belirten Muş Valisi Avni Çakır, "İçinde bulunduğumuz dünya, tabiat bizden sonraki nesillere daha güçlü bir şekilde yetiştirmek üzerimize bir borç. Değerli arkadaşlarım, ecdadımız her zaman için tabiatı korumuş, yeşili korumuş, her fırsatta, her yere tohum dikmiş, fide dikmiş, ağaç dikmiş ve bize bu cennet vatanı emanet etmiş. Bizler de aldığımız bu bayrağı bu güzel ülkeyi gelecek nesillerimize daha yaşanılabilir, daha yeşil bir dünya bırakmak durumundayız. Bu içinde yaşadığımız çevre, gelecekteki çocuklarımıza daha iyi şekilde bırakmak üzerimizde bir emanettir. O yüzden hep beraber bu anlamda farklı etkinliklerle yeşillendirme çalışmalarına katkı vermemiz lazım. Her bir vatandaşımız evinin bahçesine de ağaç dikerek, fidan dikerek daha da yeşillendirmesi lazım" dedi. Fidanları toprakla buluşturduklarını söyleyen Çakır, "Daha sonra fidan dikme çalışmalarımız peyderpey devam edecek. Aramızda öğrenci kardeşlerimiz var. Onlarda çok heyecanlı. Onların gençliğinden bizlerde faydalanalım. İnşallah yarın öbür gün çocuklarıyla eşleriyle, torunlarıyla buraya geldiklerinde de bu fidanları biz diktik diyerekten de kendilerine çok güzel bir miras bırakalım inşallah” şeklinde konuştu. Muş Valisi Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Ali Osman Sağlam, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Muş Orman İşletme Müdürü Ufuk Çelik, kurum amirleri ve öğrenciler ağaç dikti.
Şırnak Bakan Göktaş, Cudi’nin yıldız kızları ile söyleşi yaptı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Şırnak Belediyesi Dengbej Evi’nde Cudi’nin yıldız kızları ile söyleşi yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Şırnak’a geldi. Bakan Göktaş, Şırnak Belediyesi Dengbej Evi’nde spor grubu Cudi’nin yıldız kızları ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, söyleşi programında öğrencilerin talep ve isteklerini dinledi. Bakan Göktaş, “Her biriniz alanında pırıl pırıl yetişmiş azimli, başarılı bin bir zorlukla karşılaşmış olmanıza rağmen, sporla, sanatla farklı dallar ile TÜBİTAK’ta, yarışmalarla farklı alanlarda her biriniz çaba sarf ettiniz ve zorluğa rağmen her biriniz bu başarıları elde ettiniz. İnanmak başarının yarısıdır. Sizler inandığınız için kulüplerimiz başarıyor. Sizler inandığınız için Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonu olabiliyorsunuz. Ben burada asla pes etmeyen bir gençlik görüyorum” dedi. Kızlara ailelerinin, mahallelerinin, şehirlerinin ve ülkelerinin gurur kaynağı olduğunu dile getiren Bakan Göktaş, “Başarılı kadın olmak için, her zaman isim sahibi olmak gerekmiyor. Bir yerden başlayıp mücadele ettikçe yaptığımız işin aslında ne kadar kıymetli olduğunu ortaya çıkarıyorsunuz. Devletimiz buraya çok güzel bir spor okulu kurmuş, buraya çok güzel imkan sağlamış. Bu spor okulu sayesinde bir çok dalda çok başarılı çocuklarımız çıkmış. Bizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak çocuklarımıza her türlü desteği sağlıyoruz. Bu ülkenin başarısı kadınlar ve kız çocukları ile mümkündür. Şırnak Valiliğimiz üzerinden, spor kulüplerine malzeme desteğinde bulunacağız. Bizde devlet olarak çocukların okullaşmasına yönelik sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte çok güzel adımlar attık. Şuan aranızda ileride ülkenin başarılı sporcuları, bilim insanında, sanatçına bu salondan çıkacağına inanıyorum. Asla pes etmeyin. Bu sizin hayat felsefeniz olsun” diye konuştu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ziyaretlerin ardından Şırnak’tan ayrıldı.
Giresun Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 0 - Göztepe: 3 Trendyol 1. Lig’in 31. haftasında Giresunspor, sahasında karşılaştığı Göztepe’ye 3-0 mağlup oldu. Maçtan Dakikalar 18. dakikada sağ kanattan Ertuğrul’un ortasında ceza sahası içinde Şahihn’in kafa vuruşunda top üstten dışarı çıktı. 38. dakikada Celil’in sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta Heliton’un kafa vuruşunda top üst direğe çarparak dışarı çıktı. 41. dakikada sağdan son çizgiye inen Kubilay’ın yerden pasında kale önünde Yalçın topu ağlara gönderdi. 0-1 49. dakikada sol kanattan Romulo’nun ortasında ön direkte Yalçın’ın şutunda top filelere gitti. 0-2 68. dakikada sol kanattan ceza sahasına sokulan Ümit’in şutunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-3 Hakemler: Süleyman Bahadır, Özgür Ertem, Erkan Akbulut Giresunspor: Göktan, Mehmet, Ertuğrul (Fatih dk. 85), Anıl Yiğit (Furkan Arda dk. 85), Kadir, Faruk Can (Ahmet Lütfü dk. 89), Talha, Enishan (Ali Emirhan dk. 85), Furkan Şahin, Alperen (Mert Han dk. 75) Yedekler: Erkan, Muhammet Miraç, Arda, Şenel Hami, Emre Teknik Direktör: Serhat Güller Göztepe: Lis, Ogün, Tarkan, Heliton (Mesaaoudi dk. 72), Nielsen, Ümit, Dennis, Yalçın (Doğan dk. 84), Celil (Atınç dk. 79), Romulo (Lundqvist dk. 79), Kubilay (Taha dk. 72) Yedekler: Arda, Ahmet, Ensar, Mamah, Fıratcan Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Goller: Yalçın Kayan (dk. 41 ve 49), Ümit Akdağ (dk. 68) (Göztepe) Sarı kart: Taha Altıkardeş (Göztepe)
Konya Konya’da AKOM teyakkuzda Konya’da, Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) teyakkuza geçti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şiddetli rüzgarın şehrin belli bölümlerinde etkisini gösterdiğini, buna mukabil Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin teyakkuz halinde olduğunu dile getirdi. Vatandaşları oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyaran Başkan Altay, “Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) sosyal medya hesabından yayınlanan uyarılara dikkat edelim. AKOM’da tüm şehir kameraları ve risk bölgeleri an be an takip ediliyor ve sahada görevli arkadaşlarımıza çalışma noktaları veriliyor. Rüzgarın şiddetini artacağı yönünde tahminleri tekrar hatırlatıyorum. Mesire alanı ve yoğun ağaçlı parklarımızda lütfen dikkatli olalım. Trafiğe kapanan Sille Alt Geçidimizi yeniden trafiğe açtık” diye konuştu. Öte yandan, AKOM’dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “İlimizde meydana gelen kuvvetli fırtınanın etkisiyle Afet Koordinasyon Merkezimize gelen ihbarlara ekiplerimiz anında müdahale ediyor. Trafikte seyir halinde olan tüm vatandaşlarımızın çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.” Çalışmalara devam eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri fırtına sebebiyle kırılan ağaçları keserek kamyonlara yükleyip kaldırıyor.