TEKNOLOJİ - 29 Haziran 2018 Cuma 10:56

Oyun oynayarak binlerce lira kazanıyorlar

A
A
A
Oyun oynayarak binlerce lira kazanıyorlar

Son yıllarda izlenme sayısı gittikçe artan çevrimiçi oyun yayıncılığı yüksek gelirli bir meslek haline geldi. Oyuncular, ciddi miktarda paralar harcayıp kurdukları bilgisayar sistemleriyle canlı yayın yaparak binlerce lira kazanıyorlar.

Son birkaç yılda popüler hale gelen e-spor ve e-spor yayıncılığı, dünya genelinde olduğu kadar Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. Oyuncular bilgisayarda oyun oynarken bir yandan da canlı yayın yapıyor. Oldukça fazla izleyiciye sahip olan bu yayıncılara, izleyiciler istedikleri miktarda bağış yapabiliyor. İzleyici bağışlarının dışında sponsorlar tarafından da desteklenen yayıncılar, oyun oynayarak ya da izleyici ve aboneleriyle sohbet ederek binlerce lira kazanabiliyor.

“Aylık gelirim 3 bin ile 7 bin lira arasında değişiyor”

Oyun yayıncılarından biri olan ‘Alfa’ oyuncu isimli Eskişehirli Metin Çayhan, 2.5 yılı aşkın süredir bu sektörün içinde olduğunu anlattı. İlk önce hobi olarak başlamıştığını belirten Çayhan, "Ama daha sonra çok vaktimi almaya başlayınca iş olarak devam etti. Şu anda tüm geçimimi bu iş sayesinde yapmaktayım. Gördüğünüz gibi sistemim bu şekilde. Sistemimizi zamanla imkânlar dâhilinde arttırmaya çalıştık. Kötü bir bilgisayarla başlamıştım. İnternetim kötüydü, bu eve de zaten internet için taşındım. Sistem de yavaş yavaş büyüyerek devam etti. 10 bin liralık bir kredi çektim. Diğer bilgisayardan aldığım parçalarım var. Şu anda toplam 15 bin liraya yakın zararı var bana herhalde, daha da fazla olabilir bilmiyorum. Sponsorlardan bir gelirimiz var ama dediğim gibi benim şu anda sponsorum olmadığı için sponsorlardan sabit bir gelir imkânı elde edemedik. Bunun yanında izleyicilerimiz sağ olsun; izleyiciler yayını beğendiği zaman, yayıncıyı desteklemek istedikleri zaman, diğer yayıncı arkadaşlar için de aynı, bahşiş usulü bize destek veriyorlar bütçelerine göre. Öğrenci olan 2 lira destek gönderiyor, durumu iyi olan 20 lira atabiliyor, 30 lira atabiliyor. Yani o anki kişilerin hem ruh haline hem de maddi durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Ben şu anda 112 bin takipçideyim. Ortalama izleyicim 200’le bin arası değişkenlik gösteriyor yine. Saatine göre, kişilerin müsaitliğine göre. Aylık gelirim de 3 bin ile 7 bin arasında değişiklik gösteriyor” şeklinde konuştu.

Oyun oynayarak binlerce lira kazanıyorlar

“Sıyrılmak çok zor, insanların sizi fark etmesi çok zor”

Metin Çayhan, izleyici sayısıyla yayıncı sayısının orantılı olmadığını söyledi. Şu anda yayıncı sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Çayhan, “Ben 15 Kasım 2015’te başladım. Benim başladığım dönemde yeteri kadar yayıncı vardı ama yeteri kadar izleyici yoktu. Olan izleyici zaten sabit olan yayıncılara dağılmış durumdaydı. Ben o zor şartlar altında; çünkü sıyrılmak çok zor, insanların sizi fark etmesi çok zor. Sıfırla birle geliyorsunuz. Eğer e-sporcu değilseniz veya farklı reklamlar yapıp gelmediyseniz, bir fenomen değilseniz sıfırdan geliyorsunuz ve sıfırdan bir yerlere gelmek gerçekten çok zor. Bunun yanında şu anda tam tersi bir durum söz konusu. Şu anda yayıncı çok fazla. Herkes yayıncı olmak istiyor, herkes yayın açmak istiyor çünkü güzel bir meslek. Oyun oynuyorsunuz, sohbet ediyorsunuz, güzel bir meslek. Ama izleyici sayısıyla yayıncı sayısı doğru orantılı olarak gitmiyor. Şu anda eskiye göre çok fazla izleyici var benim başladığım döneme göre ama şu anda yayıncı sayısı da çok fazla. Şöyle söyleyeyim ben geçen 779 tane yayıncıyı aynı anda yayında gördüm mesela. Bu şu an için çok uç bir rakam" dedi.

"Gece bekçileri ve güvenlikler dahi bizimle beraber"

Durumun ilerleyen dönemlerde ne olacağını ön göremediğini aktaran Metin Çayhan, "Gelecekte ne olur bilmiyorum. Gelecekte ben hep şeyi söylüyorum: ‘Youtube bizim acemi birliğimiz, küçük çocuklar orada yetişiyor.’ Oyunları, internet hayatını orada tanıyorlar. Daha sonra videolardan sıkıldıklarında canlı yayına geçiyorlar. Twitch’i de bir usta birliği olarak görüyorum. İleride de şimdi Youtube’u baz aldığımız takdirde Twitch’in ileride daha büyük bir sektör haline geleceğini ben düşünüyorum Türkiye açısından. Twitch güzel, yani Twitch’te ben birçok dost edindim, birçok dost edinmeye de şahit oldum. Çünkü bu ortamda kendi kafa yapınıza sahip insanları buluyorsunuz. O yüzden daha güzel dostluklar oluşabiliyor. Ben daha Cumartesi günü etkinlikteydim. 15-20 kişi toplandık mesela, çok güzel sohbetler döndü. İnsanları ben bu ortama açıkçası davet ediyorum. Çünkü çok fazla seçeneğiniz var. Hangi ortam size daha çok uyarsa seçebiliyorsunuz. Çok eğlenceli, çok şamata ortamlar var, çok güzel muhabbetlerin, çok ciddi muhabbetlerin döndüğü ortamlar var. Kendi tercihinizi yaparak güzel bir gruba dahil olabilirsiniz. Bunun yanında çalışanlar bize çok fazla eşlik ediyor. Onlara da buradan kolaylık diliyorum. Ben biraz da gece yayıncısıyım mesela. 21.00-22.00'den başlayıp sabaha kadar devam ediyorum. İşte gece bekçiliği yapanlar, güvenlik görevlileri bizimle beraber. O tarz arkadaşlara tavsiye ederim, gelsinler denesinler. Televizyon artık biraz yitiriyor benliğini. Biraz daha insanlar bu tarafa kaymış durumda. Gelecekte bizi ne bekleyecek göreceğiz” diye konuştu.  

Abdullah Güçlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da 10 yılda 87 orman yangını meydana geldi, 96.83 hektar alan zarar gördü Ordu’da orman yangınları ile mücadele konusunda yapılan toplantıda, son 10 yılda 87 yangının meydana geldiği ve bu yangınlarda 96,83 hektar alanın zarar gördüğü açıklandı. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan orman yangınları ile mücadele komisyonu, Vali Muammer Erol’un başkanlığında toplandı. Toplantıda, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bir sunum yapılarak, Ordu, Ünye, Akkuş ve Mesudiye Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde yer alan yangın araçları, su kaynakları, son 10 yıl içerisinde Ordu ili genelinde çıkan orman yangınları ve çıkış sebepleri, orman yangınlarıyla mücadele ve orman yangını söndürme gönüllüleri hakkında Vali Muammer Erol ve komisyon üyelerine bilgilendirmede bulunuldu. Ordu’da meydana gelen orman yangınlarının genellikle örtü altı yangını şeklinde olduğu vurgulanan bilgilendirmede, Ordu’da son 10 yıl içerisinde 87 adet orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarda toplam 96,38 hektarlık alanın zarar gördüğü ifade edildi. Orman yangınlarının genel olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt, kaza, doğal nedenler ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklandığı belirtilen bilgilendirmede ayrıca, Ordu’da Orman Teşkilatı’na kayıtlı bin 199 yangın söndürme gönüllüsü olduğu belirtildi. Ormanların, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarından birisi olduğunu belirten Vali Muammer Erol, toplantıda yaptığı açıklamada, “Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlar, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarındandır. Orman yangınlarına karşı hem gerekli tedbirleri almak, hem de yangın olduğunda tüm kurumlarımız ellerinde ne imkan varsa onu kullanarak yangına müdahale etmesi ve bu konuda müşterek bir çalışmanın içinde olması gerekir. Bu toplantılarımızda da orman yangınlarına karşı almamız gereken tedbirleri belirliyoruz. Orman yangını olması durumunda da yapılacak müdahale ve çalışmaları gözden geçirmiş olduk. Dileğimiz ülkemizin hiçbir yerinde orman yangını hadisesi yaşamayalım” ifadelerine yer verdi. Orman yangınlarını önlemeye yönelik kararların alındığı toplantıda, orman yangınlarıyla mücadelede ilgili kurumlarca yürütülecek çalışmalar da belirlendi. Toplantıya, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, komisyon üyesi kurum yöneticileri katıldı.
Ankara Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı otizmli genci darbeden bakıcıya verilen cezayı az buldu, karara itiraz etti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, mahkemenin otizmli genci darbeden bakıcıya verdiği cezayı az bularak, karara itiraz etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Mersin’de çalıştığı özel merkezdeki otizmli genci darbeden bakıcının yargılandığı davada verilen cezayı az bulduğu, karara itiraz ederek, bakıcının tutuklanması için bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi. Mersin’de yatılı özel bir merkezdeki bakıcının yüzde 94 otizm raporu olan bir genci darbettiği iddiası üzerine gencin ailesi şikayetçi oldu. Savcılık, ilk duruşmada "basit yaralama" suçundan hakim karşısına çıkan sanığın tahliyesini talep etti. Edinilen bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatı üzerine Bakanlık davaya müdahil oldu. Bakıcının "basit yaralama" değil, "eziyet" suçundan yargılanmasını talep eden Bakanlık, şahsın tutuklanmasını da istedi. Karar duruşmasında ise mahkeme bakıcıya yaralamadan 8 ay verirken, kişinin beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumundan dolayı cezayı 12 aya çıkardı. Cezada indirim uygulanmazken, "eziyet" suçundan cezalandırılmaya yönelik şartların oluşmadığı belirtilerek bu talep reddedildi. Bunun üzerine Bakanlığın cezayı yeterli bulmadığı, karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.
Muğla Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden kırsal mahallelere yangın uyarısı Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman köylerinde yaşayan vatandaşlara yönelik orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler ve muhtemel yangınlar durumunda yapılması gerekenleri anlatan film hazırlandı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Basın İletişim Şube Müdürlüğü ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 3 dakika 45 saniyelik filmde, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı oluşan sıra dışı hava hallerinin yaz aylarında muhtemel orman yangınlarının büyüme riskini arttırdığı belirtiliyor. Bu riski azaltmak ve yerleşim yerlerinin büyük orman yangınlarından zarar görmesini engellemek amacıyla alınacak tedbirler köylerde yapılan çekimler eşliğinde anlatılıyor. Kısa filmde orman içerisi ve yakınında bulunan yerleşim yerlerinde alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar 12 başlık halinde anlatılıyor. “Tedbirini Al, Köyünü Koru” başlığıyla 12 ayrı spot film halinde de hazırlanan video içeriklerde şu hususlar dikkat çekiliyor; Yapılan uyarıda, “Evlerin bahçesinde kolay yanıcı madde bulundurmayalım. Yakacak amaçlı kullanılan odun, kozalak ve benzeri malzemeleri evlere uzak yerlerde istifleyelim, evlerin çatılarında, yağmur oluklarında ağaçlardan düşen ibre, yaprak ve kozalak gibi yanıcı maddeleri sık sık temizleyelim. Olabilecek bir yangın sırasında alevlerin evlere yaklaşması durumunda tüm kapı ve pencereleri kapatalım ve görevlilerden gelecek talimatlara göre hareket edilelim. Evlerin bahçesinde kolay tutuşan ve söndürülmesi oldukça zor olan hayvan yemi ve saman gibi malzemeleri evlerden ve ormandan uzak noktalarda depolayalım. Orman yangınına neden olabilecek anız ve benzeri bitki örtüsü kesinlikle yakmayalım, bu konuda sürüm işlemini tercih edelim. Yangın esnasında söndürme araçlarının köy içerisinden geçmesine engel olacak uygulamalardan kaçınalım. Özellikle ormana yakın evlerin bahçelerinde tutuşmalara karşı su ile müdahale edecek şekilde gerekli tesisatları ve söndürmede kullanılacak el aletlerini hazır bulunduralım. Bahçe ve sera artıklarının kolay tutuşabilmesi nedeniyle orman içerisine yada yol kenarlarına bırakmayalım. Yemek yapmak yada farklı bir amaç ile dışarıda ocak ateşi yakmayalım. Sigara izmariti gibi yanıcı özellikteki malzemeleri tamamen söndürmeden atmayalım. Büyük yangınlarda hayvan ve insan tahliyeleri için toplanma yerleri belirlenmeli ve tahliyeler bu noktalara yapılmalı. Köylerde bulunan su tankerleri yangın mevsiminde suyla dolu halde ve ihtiyaç halinde kullanmak üzere hazır bulundurulmalı. Özellikle küçük çocuklara ve gençlere yangınlarla ilgili ikazda bulunarak ateşle oynamamaları konusunda uyarılmalı.