MAGAZİN - 21 Nisan 2017 Cuma 11:56

Oyuncu Levent Can’ın muhasebecileri 'Güveni kötüye kullanma' suçundan yargılanıyor

A
A
A
Oyuncu Levent Can’ın muhasebecileri 'Güveni kötüye kullanma' suçundan yargılanıyor

Oyuncu Levent Can'dan vergi borcu adı altında aldıkları parayı muhasebe işlemleri için kullanmayarak üzerlerine aldıkları iddia edilen muhasebecilerin, “Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçundan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın görülmesine başlandı.

Oyuncu Levent Can'dan vergi borcu adı altında faiziyle birlikte aldıkları 170 bin TL değerinde parayı üzerlerine geçirdikleri iddia edilen muhasebecilerin, “güveni kötüye kullanma” suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması görüldü.

İstanbul Anadolu 53'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada şikayetçi Levent Can ile avukatı hazır bulunurken, sanıklar Arif Taylan Şahin ve Cemal Koray Şahin duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan Levent Can, sanıkların muhasebecisi olduğunu ve uzun yıllar beraber çalıştıklarını belirterek, "Kendilerinden şimdiye kadar şüphe duymadım, zaman zaman benden vergi ödemesi adı altından istedikleri paraları gönderdim, 3 yıl boyunca her ay devam etti. Ancak bana vergi dairesinden borcum olduğuna dair kağıt gelince şüphelendim. Yaptığım araştırma neticesinde şahısların vergi dairesinde stopaj olarak benim adıma biriken paralardan vergi borcunu mahsup ettiğini, benim bankadan gönderdiğim paraları ise kendi hesaplarına geçirdiklerini öğrendim. Faizi ile birlikte 170 bin TL'ye yakın zararım vardır. Zararımın karşılanmasını talep ediyorum, sanıkların cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
Sanıklardan Arif Taylan Şahin için zorla getirilme kararı veren ve sanık Cemal Koray Şahin hakkında yakalama kararı çıkaran mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Levent Can, Bağkur ve SSK borçlarını yapılandırdığını belirterek, "Bu yapılandırmalar ödensin diye her ay düzenli olarak para yatırıyordum hesabına. Ancak daha sonra anlaşıldı ki bu paraların hiçbirisini nakden vergi dairesine yatırmamış, hepsini cebine atmış” şeklinde konuştu.
İddianameden

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, müştekinin muhasebe işlemlerini yürüttükleri, şüphelilerin müştekiden 2013, 2014, 2015 yıllarında ödenmesi gereken KDV, vergi, Bağkur prim, Bağkur yapılandırma, spotaj ücreti ve benzer isim altında çeşitli ödemeler için fazla miktarda para istedikleri, müştekinin şüphelilerin hesabına istedikleri paraları yatırdığı ancak şüphelilerin müştekinin yaptığı ödeme toplamından 105 bin TL'nin ilgili yerlere yatırılmayarak şüphelilerin üzerinde kaldığı anlatılmıştı.

İddianamede sanıkların, "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılmaları talep edilmişti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.