SPOR - 14 Kasım 2017 Salı 15:42

Özel Sporcular Federasyonu’ndan örnek proje

A
A
A
Özel Sporcular Federasyonu’ndan örnek proje

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu, Etimesgut Gençlik Hizmetleri ve İlçe Müdürlüğü ve Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından; Etimesgut İlçesindeki Özel Çocuk ve Gençlere yetenek taraması ve performans ölçümleri yapıldı.

Etimesgut İlçesindeki Özel Çocuk ve Gençlerin kişisel, fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sunmak ve içlerinden Paralimpik sporcular yetiştirmek için planlanmış olan “Engelleri Sporla Aşıyorum” projesi kapsamında 50 okuldan, 1000 özel çocuğa tarama yapılıp, 13 Kasım Pazartesi günü TOHM Eryaman Tesislerinde Sağlık Dairesi Başkanlığınca Motorik Özellikleri ve Fiziki Özellikleri, Antropomekrik ölçümle testleri yapıldı.
Proje hakkında açıklama yapan Proje Koordinatörü ve Asbaşkan Ensar KURT, “Etimesgut İlçemizdeki özel çocuklarımızı hayatın tam ortasında olsunlar, koşsunlar, spor yapsınlar diye hayata geçirdiğimiz “Engelleri Sporla Aşıyorum” projesi ile 1000 çocuğumuza ulaştık. Ekim ayında Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, İlçe GHSİM Müdürü Hamza Güneş’in destekleri ile TOHM tesislerinde 50 Özel Eğitim ve Kaynaşmalı Okul Müdürü, Beden Eğitimi Öğretmeni ve Özel Eğitim Öğretmenimize sunum yaptık, projemizi anlattık. Yol haritamızı paylaşıp iş birliği protokolümüzü imzaladık. Daha sonra Teknik Kurul Üyelerimiz Sevda Kalkan ve Oğuz Kalkan’ın öncülüğünde okullarda taramalarımızı tamamladık, bugün de burada ölçümlerimizi yapıyoruz. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu, Etimesgut Gençlik Hizmetleri ve İlçe Müdürlüğü ve Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile 1000 Özel Çocuğumuza ve ailemize ulaştık. Ölçümlere katılan çocuklarımıza Katılım Belgesi, Spor Malzemesi ve Madalya dağıttık, bize destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Aydın: “Hedefimiz 2020 yılına kadar 100 bin özel çocuğumuza ulaşmak”
Başkan Birol Aydın ise yaptığı açıklamada, “Hedefimiz proje kapsamında 2020 yılına kadar 100 bin özel çocuğumuza ve ailesine ulaşmak, onların Motorik Özellikleri ve Fiziki Özelliklerini ve Antropomekrik ölçümlerini yapmak, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği hedef doğrultusunda engelleri kapalı kapılar arkasından salonlara, sahalara çıkarmak. 2024, 2028 Paralimpik Oyunlarında ülkemize yeni madalyalar, yeni şampiyonlar kazandırmak olacaktır. Özel Çocukları hayatın tam ortasında tutup, onları sporla tanıştıracağız, engelleri sporla aşacağız. Projeye destek olan tüm taraflara ve kişilere teşekkür ediyorum” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.