SAĞLIK - 27 Mart 2018 Salı 10:55

Pakistan'da ‘Çin tuzu’ yasaklandı

A
A
A
Pakistan'da ‘Çin tuzu’ yasaklandı

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, "Pakistan'da ‘Çin tuzu’ olarak bilinen monosodyum glutamat sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. GİMDES’in helâl sertifikalandırma standardında izin vermediği zararlı katkı maddelerini kamuoyu yeni yeni fark ediyor" dedi.

Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve halk arasında Çin tuzu’ olarak bilinen monosodyum glutamat Pakistan'da sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Pakistan'daki Yüksek Mahkeme, Çin tuzunun kullanımını, ithalatını ve ihracatını, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasakladı. 

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Mahkeme, yasağın kabinede de ele alınarak, kararın ülkedeki 4 eyalet ve 3 özerk bölgeye de bildirilmesini istedi. Uzakdoğu mutfağında yoğun şekilde kullanılıyor. Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamat, gıdalarda aroma artırıcı olarak kullanılıyor. Gıdaların orijinal tadını artırarak aromalı hale getiren bu madde, Uzakdoğu mutfağında yoğun olarak kullanılıyor. Uzmanlar, Çin tuzunun merkezi sinir sistemini tahrip ettiği ve bağımlılık yaptığı uyarısında bulunuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde üç aylığa kadar olan bebeklerin gıdalarında kullanımı yasaklanan Çin tuzunun kullanımı, aralarında ABD’nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülkede sınırlandırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Dr. Büyüközer, Çin tuzunun zararlarına değinerek, şu ifadeleri kullandı: "Monosodyum glutamat’a çin baharatı adı da verilir. Gıdalara et lezzeti vermek, diğer tabii gıda tatlarını arttırmak için kullanılır. Bitkilerden elde edilmektedir. Çalışmalar göstermiştir ki glutamat, vücutta, sinir sisteminin normal fonksiyonlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bazı kobaylarda beyin hasarına sebep olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca, en önemli Çin yemeklerinde, umumiyetle MSG nin kullanıldığı Çin lokantalarında yemek yiyen pek çok insanın yemekten sonra baş ağrısı ve göğüs sancılarına maruz kaldığı rapor edilmiştir. Bir başka çalışmada da MSG ile muamele olduğu zaman dişilerde hamilelik, erkeklerde de döllenme gücünün azaldığı gösterilmiştir".

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, Monosodyum glutamat’ın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, "2005 yılında GİMDES kuruldu, bu katkı maddesinin zararlarını anlatmaya devam ettik. GİMDES sitelerinde yıllardır tat vericiler; çocuk gıdalarında katkı maddeleri; onbeş tehlikeli katkı maddesi başlıkları altında dile getirmeye çalıştığımız ve pek çok gıda maddesinde gizli veya açık kullanılmakta olan MSG (Monosodyum glutamat) katkı maddesi üzerinde durarak tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunduk. Bu ısrarlı uyarılarımıza rağmen kazanma hırslarına uyarak kullanmaya devam eden üreticiler bu yasaklamalara rağmen hala kullanmaya utanmadan devam edecekler mi? İnsanlara zararlı olduğu kanıtlanan ve tehlike saçan bu maddeleri içeren ürünleri üreticiler de tüketmeye hala devam edecekler mi?" diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.