EKONOMİ - 25 Kasım 2016 Cuma 12:05

Palandöken: 'Otomobilde ÖTV kararı 6 ay ertelenmeli'

A
A
A
Palandöken: 'Otomobilde ÖTV kararı 6 ay ertelenmeli'

Otomobillerin vergisinin yüzde 5,9 ile yüzde 17,7 arasında artırıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu karar 6 ay ertelenmeli” dedi.

Vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 30’unun otomotiv ve yan sektörlerinden elde edildiğinin altını çizen Palandöken, “Bazen vergi oranlarını artırmak vergi gelirlerini artırmaz, tersine azaltabilir. Otomotivdeki vergi artışı ile Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olma riski var. Ekonominin durgunluğa girdiği bu dönemde vergi artışından çok vergi indirimlerine ihtiyaç var. Yeni ÖTV sistemi, vergide adalet sağlanması açısından çok olumlu ancak makro ekonomik hedeflerin tutması için kararın 6 ay ertelenmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

-“Çevrenin önemi her geçen gün artıyor”
Gelişmiş ülkelerde otomotiv sektöründen alınan vergilerin öncelikle çevre etkileri hedeflenerek alındığını belirten Palandöken, “Ülkemizde de çevre kirliliğinin önemi her gün daha da artıyor. Elektrikle ve doğalgazla çalışan ticari araçlar için katma değer vergisi istisnası getirilerek bu araçlar teşvik edilmeli. Ayrıca engellilere hizmet etmek amacıyla özel donanımlı ticari araçlardan da KDV alınmamalı. Bu tür teşvikler, her şeyden önce toplumun refahı içindir” sözlerine yer verdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.