ASAYİŞ - 25 Temmuz 2014 Cuma 12:17

Paralel yapı operasyonunda flaş gelişme

A
A
A
Paralel yapı operasyonunda flaş gelişme

Paralel yapı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında dün adliyeye sevk edilen polislerden 8’i tutuklandı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün operasyonunda gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen 22 kişiden 14’ü dün gece mahkemeye sevk edilirken, 8’i serbest bırakılmıştı. Mahkemede ifadesi alınan polislerden 8’i tutuklandı, 6 polis ise serbest bırakıldı.

“ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI, YARGITAY ESKİ BAŞKANI’NIN GERÇEK KİMLİKLERİ GİZLENEREK DİNLENDİ”

Paralel yapıya yönelik operasyonun yasadışı dinlemelerle ilgili ayağında Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Mahkeme, şüphelilerin Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, eski bakan, Yargıtay eski Başkanı gibi isimleri gerçek kimliklerini gizleyerek, içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgeler ile dinleme kararları temin ederek bu dinlemeleri amaç dışı kullandıklarını ve bunun organize şekilde yapıldığını ifade etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından paralel yapıya ilişkin yürütülen operasyonun yasadışı dinleme ayağı kapsamında gözaltına alınıp dün adliyeye sevk edilen 22 kişiden 14’ü, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından sorgulanan şüpheliler Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Komiser Mehmet Dilaver, Komiser Selahattin Ergin, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, Komiser Erkan Palas, emniyet mensubu Fatih Kıncır, Komiser İsmail Torlar ve Komiser Şeref Bolat tutuklanırken, 6 şüpheli ise serbest bırakıldı. Şüphelilerin Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, eski bakan, Yargıtay eski Başkanı, milletvekilleri, asker ve kişiler, hakim ve savcılar, RTÜK üyesi ve öğretim görevlileri, avukatlar, siyasi partilerin temsilcileri, kaymakam, il milli eğitim müdürü ve muhtelif rütbede polis ve jandarma personeli, kamu yöneticileri, mahalli idareye atanmış yöneticiler, iş adamı, sanatçı, dernek ve vakıf yöneticileri, gazetecilerin iletişime müdahale karar talep evraklarında bilgilerini bilerek gerçeğe aykırı düzenledikleri ve uzatma karar taleplerinin de dikkate alındığını, gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam ettikleri belirtildi. Kod adı ile ve IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemelerin 2008-2009 yıllarında yoğunlaştığı, 2010 yılında azaldığı, istihbarat programları kullanarak rahatlıkla IMEI numaralarında kullanılan iletişim ve abone bilgilerine ulaşılabildiği halde mahkeme hakiminden gerçek kişinin kimliğini gizlemek sureti ile yargıyı yanıltma amacı güttükleri, bu şahıslara ait bilgileri bilen şüphelilerin kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek ya da eksik ve yanlış bilgi vermek suretiyle içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgeler ile temin edilen dinleme kararlarında icra ederek amaç dışı kullandıkları, bu işlemlerin yaygın sistemli ve organize şekilde yapıldığı belirtildi. Kararda, şüphelilerin “resmi belgede sahtecilik, kişilerin arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi altında bulundukları ifade edildi.

Soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle şüphelilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğu anlatılan kararda, işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde şüphelilerin tutuklanmalarına karar verildi. Mahkeme, şüphelilerden Hasan Emecan ile Kadri Cemal Yiğit’in “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” suçlarından yeterli delil bulunamadığı ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakılmalarına karar verdi. Mahkeme, benzer suçlardan serbest bıraktığı şüpheliler Ali Kavlak, Turgay Yıldırım, Polat Kongur, İlhan Polat Yiğit hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. 

TUTUKLANAN POLİSLERİN YAKINLARINDAN MAHKEMEYE TEPKİ
Paralel yapı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında dün adliyeye sevk edilen polislerden 8’i tutuklandı. Mahkeme salonunun önünde bekleyen polis yakınları tutuklama kararına tepki gösterirken, bazıları da gözyaşlarını tutamadı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün operasyonunda gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen 22 kişiden 14’ü dün gece mahkemeye sevk edilirken, 8’i serbest bırakılmıştı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından sorgulanan şüphelilerden Mesut Yılmaz, Mehmet Dilaver, Selahattin Engin, Ramazan Olgun Altınışık, Erkan Palaz, Fatih Kırcı, İsmail Torlak ve Şeref Bolat tutuklandı. 4’ü adli kontrol şartıyla 6 polis ise serbest bırakıldı.

Kararın ardından mahkeme salonu önünde bekleyen polis yakınları duruma tepki gösterdi. Tutuklanmalarına karar verilen polislere alkışlarla destek veren yakınları, gözyaşlarını tutamadı. Mahkeme salonunun önüne konulan bariyerin başında duran güvenlik görevlileri ve polisler ile tutuklananların yakınları arasında ise zaman zaman tartışmalar yaşandı. Mahkeme önünde bekleyenlerden bazıları ise koridorda bulunan danışma masalarının üzerine çıkarak tutuklanan yakınlarını görmeye çalıştı. Tutuklanan polislerden bazıları da yakınlarına sarılıp ağladı.

YUSUF MELİKOĞLU
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir