GÜNDEM - 30 Kasım 2016 Çarşamba 11:58

"Paramatik"ten sonra "Euromatik" üretti

A
A
A
"Paramatik"ten sonra "Euromatik" üretti

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Marangoz Ustası Bekir Çınar, madeni para dağınıklılığının önüne geçmek amacıyla ürettiği "Paramatik"ten sonra bu kez de "Euromatik" üretti. Çınar, madeni paraların istiflenmesi amacıyla kullanılan "Euromatik"le Avrupa'dan 20 bin sipariş aldı.

Alaşehirli Marangoz Ustası Bekir Çınar, 2005 yılında kendi buluşu olarak piyasaya sürdüğü bozuk para makinesi olan "Paramatik" özellikle bakkal esnafları tarafından yoğun ilgi gördü. Bir yandan "Paramatik" taleplerini karşılayan Marangoz Ustası Çınar, bir yandan da müşterileriyle anket çalışması yaptı. Anketler sonrası 1 ve 5 kuruşun kullanılmadığını görünce, 6 gözlü olan "Paramatik" makinesini 4 göze düşürdü. 4 göz "Paramatikte" talep patlaması yaşayınca, karşılamakta zorlanmaya başladı.

Alaşehir Yeni Mahalle'de kendi evinin altını atölye olarak kullanan Bekir Çınar, "12 yıl Arabistan'da, 3 yıl İsrail’de, 1 yıl da İsviçre'de kaldım. Buralarda para makinelerini görmüştüm, ancak böyle değillerdi. 2005 yılında Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılınca piyasada bozuk metal para dolaşımda olacağını düşünerek, bu tür bir buluş yaptım" dedi. "Paramatik"in 85 lira kapasiteli olduğunu söyleyen Çınar, "Piyasada toptan 20 TL’den satıyoruz. Makinede bulunan gözlerin altında bulunan mandalı bastığımızda bir adet para veriyor. Kaidesi istenilen yere monte edilebildiği gibi asılı durumda da kullanılabiliyor. Kırılmaz, plastik ve saçtan parçalardan oluşuyor. Kalıpları İzmir’de yaptırıyorum, yayları Almanya’dan getirtiyorum. Yıllık ortalama 15-20 bin civarında üretim yapabiliyoruz. Satışlarımızı İnternet üzerinden yapıyoruz" dedi.

Bu kez "Euromatik" icat etti
49 yaşındaki Marangoz Ustası Bekir Çınar, 2005 yılında madeni Türk Lirası için icat ettiği Paramatik’ten sonra şimdide ilk kez "Euromatik" icat etti. 6 gözlü olarak icat edilen "Euromatik"ten ilk etapta 20 bin adet sipariş aldığını söyleyen Çınar, "Almanya’da bulunan bir arkadaşım aracılığı ile aldığımız siparişlerin 12 bin tanesini hazırladık. 20 bine tamamlayacağız. Tanesini 10 Euro‘dan satış yaptığımız "Euromatikler" için yeni taleplerin geleceğinden umutluyuz. Euro kullanan tüm ülkelerin buna ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Euromatikte 2 ve 1 Euro, 50, 20, 10 ve 5 Cent’lik gözler bulunuyor" dedi.

"Euromatik" makinesinin Avrupa pazarlayıcısı İş Adamı Kadir Satıcı ürünün tamamen Türk işçiliği olduğunu belirterek, "Ürünümüz pazarlamak amacıyla ürettik. Ürünümüzün gurur kaynağı yüzde yüz, A’dan Z’ye Türk üretim olmasıdır. Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika’da talep çok. Önümüzdeki günlerde Almanya başta olmak üzere Euro Kullanan tüm ülkelerde pazar payımızı artıracağız. Ürünümüz özellikle madeni Euro kullanımında kolaylıklar sağlamaktadır. Bozuk para dağınıklığının önüne geçiyor. Şu anda on bin adet talep var. Şu anda 20 bin adet üretim yaptık. Amacımız toplumumuza, milletimize yararlı olabilmek; devletimizin bütçesine katkıda bulunabilmek" diye konuştu.

NURETTİN DOĞAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.