GÜNDEM - 02 Mart 2015 Pazartesi 22:03

Paşayeva: 'Hocalı soykırımı, Türk olduğunu söyleyen herkesin sorunudur'

A
A
A
Paşayeva: 'Hocalı soykırımı, Türk olduğunu söyleyen herkesin sorunudur'

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, ''Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan Türklerinin değil, 'Ben Türk milletinin mensubuyum' diyen herkesin sorunudur'' dedi.

Azerbaycan’ın Hocalı kentinde 23 yıl önce öldürülen 613 Azerbaycan vatandaşı Antalya’da anıldı. Katliam yerine soykırım kelimesini her yerde kullandığını belirten Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “Hocalı’da soykırım yaptıklarını Ermenilerin bazıları yazmıştır. 'O insanları Türk oldukları için katlettik' diyorlar. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan Türklerinin değil, 'Ben Türk milletinin mensubuyum' diyen herkesin sorunudur” dedi.

Azerbaycan’ın Hocalı kentinde Ermeni askerlerince 1992 yılında 613 Azeri vatandaşının öldürülmesi 23’üncü yılında Antalya’da düzenlenen “Hocalı Soykırımı’nı unutma” konferansıyla anıldı. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) düzenlenen konferansta Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, soykırıma ilişkin bilgiler paylaştı.

Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Gadimli, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, Azerbaycan milli marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hocalı’da öldürülen Azeri vatandaşlarının durumunu sergileyen bir kısa film gösterildi.

“ERMENİSTAN, HOCALI’DAN ÖNCE DE SOYKIRIM YAPTI”
Öldürülen Azerilerin içler acısı durumunun ve etrafa saçılan cesetlerin gösterildiği kısa filmin ardından konuşan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Hocalı’da çok acımasız bir şekilde soykırım yapıldığını söyledi. Ermenistan’ın Hocalı’dan önce şubat ayında başka bir soykırım daha yaptığını belirten Paşayeva, “Gördüğünüz belgesel zaten her şeyi anlatıyor. Ermenistan Azerbaycan’ın Hocalı kentinde bir soykırım yaptı. O güne kadar da başka soykırımlar yapmıştı. Karadağlı köyünde de bir soykırım yapmıştı. Ancak Hocalı daha büyük olduğu için daha çok ses getirdi. Ermenistan işgal ettiği yüzde 20 Azerbaycan topraklarında çok acımasız bir soykırım yaptı” dedi.

“HOCALI SOYKIRIMI, TÜRK OLDUĞUNU SÖYLEYEN HERKESİN SORUNUDUR”
Özellikle her yerde katliam yerine soykırım kelimesini kullandığını ifade eden Paşayeva, soykırım kelimesinin anlamının uluslararası alanda tespit edildiğine dikkat çekti. Hocalı’da soykırım yapan Ermeniler'den bazılarının, “O insanları Türk oldukları için katlettik” ifadesini kullandığını hatırlatan Paşayeva, o yüzden Hocalı soykırımının Türk olduğunu söyleyen herkesin sorunu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Katliam değil soykırım kelimesini her yerde kullanıyorum. 1948 sözleşmesinde soykırımın açıklaması uluslararası alanda tam tespit edildi. Öldürülenlerin sayısı da esas değil. Bir grup insanın etnik kimliğine maksatlı olarak acımasızca katledilmesi soykırımdır. Hocalı’da soykırım yaptıklarını Ermenilerin bazıları yazmıştır. 'O insanları Türk oldukları için katlettik' diyorlar. Bakın o insanlar Azerbaycan vatandaşı oldukları için değil, önüne Türk oldukları için ifadesini getiriyorlar. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan Türklerinin değil, 'Ben Türk milletinin mensubuyum' diyen herkesin sorunudur.”

“KATLEDİLENLER TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMASAYDI TEPKİLER DAHA FARKLI OLURDU”
Yapılanların insanlık aleyhine bir suç olduğunu vurgulayan Paşayeva, Avrupa’nın birçok yerinde bulunduğunu ve Hocalı’da soykırıma uğrayanların Hıristiyan olmaları halinde tepkilerin daha farklı olacağına değinerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu yapılanlar insanlık aleyhine bir suçtur. Hayatımın birçok yılını Avrupa’nın birçok yerinde geçirdim. Çok açık bir şekilde söyleyebilirim ki o insanlar Türk ve Müslüman olmasaydılar, Hıristiyan olsalardı başka tepkiler olurdu. Türk ve Müslüman oldukları için gereken tepki verilmedi. Üzülerek söyleyebilirim ki maalesef dünyada adalet dediğimiz anlayış da uluslararası hukuk da çökmüş durumdadır.”
Konuşmasının sonunda Paşayeva, salondaki gençlere tarihlerini iyi okumalarını ve araştırmacı olmaları konusunda uyardı. Gençlerden sosyal medyayı da etkin bir biçimde kullanmasını isteyen Paşayeva, Hocalı soykırımını herkese delilleri ile sosyal medya üzerinden anlatmalarını istedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir