GÜNDEM - 24 Ocak 2016 Pazar 11:26

Patlayıcı yapımında kullanılan gübreye sıkı denetim

A
A
A
Patlayıcı yapımında kullanılan gübreye sıkı denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gübre yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle terör örgütü üyelerinin patlayıcı yapımında kullandığı gübrenin alım ve satımına sıkı denetim uygulayacak. Düzenlemeye uymayanlara idari yaptırım uygulanacak.

"Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Düzenlemeyle gübrelerin terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanılması sebebiyle suçla mücadele edilebilmesi amaçlanıyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, tarım sektöründe gübrelere ilişkin ürün güvenliğinin temin edilebilmesi için gübre hareketlerinin izlenmesinde, piyasada kontrol ve denetimin güçlendirilmesi ve piyasanın kayıt altına alınmasında ek tedbirlere duyulan ihtiyaç da karşılanacak. Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için "Gübre Dağıtıcılık Belgesi" alma zorunluluğu getirilecek. Mezkur belge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından başvurular üzerine yapılacak inceleme sonucu verilecek.
Düzenlemeyle gübre üreticileri, gübre dağıtıcı belgesi olan gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edebilecek, belgesi olmayan satıcılar vasıtasıyla piyasaya ürün arz edemeyecek. Üreticiler, ancak tarımsal üretim yapan ve yaptıranlarla ham madde olarak kullanan gerçek ve tüzel kişilere doğrudan ürün satışı yapabilecek. Dağıtıcılar, lisanslı üreticilerin tescil edilmiş ürünlerini ya da gübrelerini piyasaya arz edebilecek. Lisanssız üreticilerin ürünlerini veya tescil edilmemiş ürünleri piyasaya arz edemeyecek. Üreticiler, ambalajında 'tescil ve parti numarası' yer almayan ürünleri piyasaya arz edemeyecek. Üreticiler, ürün ambalajının uyarılar bölümünde 'Toprak ve yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir' ibaresine yer verecek. Belirtilen yükümlülüklere uymayanlara '4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun' çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacak.
Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler, değişikliğin yayım tarihinden itibaren üç ay içerisinde gübre dağıtıcılık belgesi almak zorunda olacak. Üreticilerin ürün ambalajında tescil ve parti numarası ile tavsiye uyarısını yazma zorunluluğuna uyumları için iki yıl uyum süresi verildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir