ASAYİŞ - 13 Ekim 2017 Cuma 15:06

PKK’lı hainleri getiren balıkçı teknesi ilk kez görüntülendi

A
A
A
PKK’lı hainleri getiren balıkçı teknesi ilk kez görüntülendi

Muğla’da iki ayrı operasyonda etkisiz hale getirilen 10 teröristi, Suriye’nin Lazkiye kentinden getirdiği tespit edilen “Santo” adlı balıkçısı gemisi ilk kez görüntülendi.

Suriye’nin Lazkiye kentinden geçen hafta Muğla’nın Seydikemer ilçesine Akdeniz üzerinden tekneyle gelen 4 PKK’lı terörist ile onlara yardım eden 3 şüpheli buluşma noktasında düzenlenen operasyonla yakalanmış, olaydan 1 gün sonra Köyceğiz ilçesi Toplarlar bölgesinde çıkan çatışmada ise 5 terörist ölü ele geçirilmişti. Kaçan 2 teröristten biri ise EYP hazırladığı sırada meydana gelen patlamada ölü olarak ele geçirilmişti.

Muğla’da geçen hafta 6’sı ölü, 4’ü sağ olarak yakalanan PKK’lı teröristlerin, 2 kardeşi dağda olan Suriye uyruklu ‘Fuat’ kod adlı Ebu Reşit yönetiminde Lazkiye’den Türkiye’ye getirildiği ortaya çıktı. Nisan ayında Van’da yakalanan örgüt mensupları, PKK’nın Batı illerine deniz yoluyla terörist sokacağını itiraf etti. Güvenlik kuvvetleri, Ege ve Akdeniz kıyılarında tedbirleri artırdı. Elde edilen bilgilerle, Muğla’nın Seydikemer ve Köyceğiz ilçelerinde operasyonlar düzenlendi. 28 Eylül’de, “Santo” adlı tekneden şüphelenen güvenlik kuvvetleri, 4 mürettebat ile Ebu Reşit’i gözaltına aldı. Gözaltına alınan Ebu Reşit, ‘Santo’ isimli tekneyle Lazkiye’den Türkiye’ye son 1,5 ayda 6 sefer yaptıklarını itiraf etti.

Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bağlanan 35 metre boyundaki trol olarak tabir edilen “Santo” isimli balıkçı teknesi, Fethiye’deki bir yediemine teslim edildi. İlk kez görüntülenen teknenin üzerine teröristlere ait yaşam malzemesi ve çelik yeleklerin olduğu gözlendi. Halen Türk ve Kongo bayraklarının asılı olduğu teknenin Lazkiye’den hareket eden tekneye her seferde önce Suriye, ardından da Kongo bayrağı çekildiği, Türkiye kıyılarına yaklaşınca da dikkat çekmemek için tekneye Türk bayrağı asıldığı kaydedildi.

Vural Efecik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.