GÜNDEM - 21 Ekim 2014 Salı 10:58

Polonya rüzgarı Adana'da esti

A
A
A
Polonya rüzgarı Adana'da esti

Fryderyk Chopin Derneği (Chopin Society) tarafından Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kutlamaları çerçevesinde organize edilen 'Polonya Müzik Günleri' konser serisinin ilki Adana'da düzenlendi.

Polonya Kültür Bakanlığı, Ankara Polonya Büyükelçiliği ve İstanbul Polonya Konsolosluğu'nun desteklediği Polonya Müzik Günleri kapsamında Adana’ya gelen Polonyalı piyanist ve akademisyen Marian Sobula Çukurova Üniversitesi’nde verdiği konserle hayranlarıyla buluştu. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın girişimleri ve rektörlük desteğiyle ÇÜ Hipokrat Konferans Salonu’nda düzenlenen konser sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.Konser sonunda sanatçı dakikalarca ayakta alkışlanırken, Marian Sobula hayranları için CD ve DVD’lerini imzaladı.

Polonyalı piyanist ve akademisyen Marian Sobula, konserden bir gün sonra ise Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı öğrencileriyle Konservatuvarda bir atölye çalışması yaptı. Öğrencilerin yetenekleri karşısında hayranlığını gizleyemeyen dünyaca ünlü piyanist Marian Sobula, her yıl Polonya'da düzenlediği Masterclass'a ÇÜ Müzik ve Bale Ortaokulu 2. sınıf öğrencisi Zeynep Yargı’ya yüzde 50 burs vereceğini açıklayarak Polonya'ya davet etti.

Önümüzdeki yıl Polonya’da düzenlenecek uluslararası piyano yarışmasında jüri üyesi olarak görev yapacağını belirten Sobula, ÇÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin de bu yarışmaya katılmalarını önerdi.
Masterclass sonunda Marian Sobula'ya ÇÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mustafa Bayık tarafından, konser ve masterclass anısına bir teşekkür belgesi takdim edildi.Yrd. Doç. Dr. Bayık, gelecek yıllarda da sanatçı ile iş birlikteliğine devam edeceklerini söyledi.MarianSobula ise, organizasyon için Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne, ÇÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bayık ve ekibine ayrı ayrı teşekkür ederek, böylesine yetenekli gençlerle birlikte olup birikimlerini onlara aktarmaktan büyük keyif aldığını söyledi.Masterclass, katılımcı öğrenci ve öğretim elemanlarının yer aldığı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

ADANA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.