SAĞLIK - 01 Temmuz 2016 Cuma 15:27

Prof. Dr. Göktekin'in, Türkiye’den canlı yayında tam tıkalı damara yaptığı operasyon Amerika’dan izlendi

A
A
A
Prof. Dr. Göktekin'in, Türkiye’den canlı yayında tam tıkalı damara yaptığı operasyon Amerika’dan izlendi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, 65 yaşındaki bir hastanın tıkalı damarlarını iki kolundan açarak gerçekleştirdiği zorlu operasyonu Amerika’daki meslektaşlarına canlı yayında anlattı. Aynı zamanda canlı yayını internet üzerinden Türkiye’deki kardiyologlar da izleme şansını yakaladı.

Florida eyaletinde yapılan toplantı; kalp damarlarının açılması ve stentleme üzerineydi. Bu konudaki tekniklerin anlatıldığı, incelendiği ve araştırıldığı toplantıya canlı yayınla bağlanan Prof. Dr. Göktekin, operasyonun bütün aşamalarını toplantıdaki panelistlere anlattı. Yaklaşık bir saat süren operasyon eğitici geçti.

“OPERASYONLARDA YÜZDE 90 BAŞARILIYIZ”

Konuya ilgin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Göktekin, “ Operasyonun her aşamasında Amerika’daki panelist arkadaşlarla vakamızı konuştuk. İşlem son derece eğitici geçti ve büyük ilgiyle karşılandık. Bugün burada tam tıkalı olan kalp damarına güzel bir müdahale yaptık. Bu diğer damarların açılmasından biraz daha zor bir işlem, işlem başarı oranı normalden daha düşüktür. Bu işlemde yıllardır tıkalı olan damarları açıyoruz, klinik olarak yüzde 90 başarılı oluyoruz. Dünyanın hemen hemen en iyi laboratuarıyla aynı durumdayız” dedi.

“HASTAYI BİR GÜN SONRA TABURCU EDİYORUZ”

Hastaların her iki kolundan girerek tam tıkalı damarı açıp stent yerleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Göktekin, “Bir kalp hastasına anjiyo yapıldığında tam tıkalı damarların bulunma oranı yüzde 30 civarındadır. Kalp hastalarının 3 kişiden birinde tam tıkalı damarlara rastlanıyor. Yıllar önce kendiliğinden tıkanmış olabilir, kalp krizi de tıkanıklık yapabilir. Bazen sessizde tıkanabiliyor, hasta farkında olmuyor, bunlar anjiyoda ortaya çıkıyor. Bu tür damarları açmak için özel teknikler var. Diğer damarları açmaktan daha farklı özel teller kullanıyoruz. Balonlarımızın yardımıyla başarılı bir şekilde bu işlemi yapıyoruz. İşlemden sonra hastaları hastanede birgün tutuyoruz. Bir gün sonra hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

HASTALARIN BESLENMELERİ ÇOK ÖNEMLİ, SİGARAYI MUTLAKA BIRAKSINLAR”

Kalp hastalarına kolesterol açsından fakir bir diyetle beslenmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Göktekin sözlerine şöyle devam etti;

“Hastalarımıza diyet listesi verip ona uymalarını istiyoruz. Daha çok sebze ağırlıklı beslenmelerini tavsiye ediyoruz. Başta kolesterol ve kan sulandırıcı ilaçları olmak üzere verdiğimiz ilaçları kullanmaları hayati önem taşıyor. Çünkü ilaçları kullanan insanlarda vakanın tekrarlaması oldukça düşüktür. Koroner kalp hastalarında sigara içmek, yaşın ilerlemesi, şeker, hipertansiyon gibi birçok risk faktörü var. Ayrıca erkek hastalar da daha çok görülüyor. Obez ve hareket etmeyen insanlarda da koroner kalp hastalığı riski daha fazla oluyor. Biz öncelikle damarını açtığımız hastalara şiddetle sigarayı bırakmalarını söylüyoruz. Mutlaka bırakmaları lazım, bu konuda hastalarımızla ciddi görüşmeler yapıyoruz. İlaçları düzenli kullanıp, diyetlerine çok dikkat etmeleri lazım. Şeker hastalarının da şekerlerini kontrol altında tutmaları gerekir.

GÜL KABA-UĞUR GÜLBOY
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş, Fildişi Sahili Meclis Başkanı Bictogo ile görüştü TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Fildişi Sahili Meclis Başkanı Adama Bictogo ile görüştü. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Fildişi Sahili Meclis Başkanı Adama Bictogo ile makamında bir araya geldi, daha sonra heyetler arası görüşme düzenlendi. Kurtulmuş, Türkiye Fildişi Sahili arasında ilişkilerin önemli bir ivme kazandığını söyleyerek, “Özellikle son dönemde Afrika açılımımız çerçevesinde Afrika ülkeleriyle çok yakın ilişkiler geliştiriyoruz, Afrika’nın birçok yerinde Türkiye’nin büyükelçilikleri açılıyor. Aynı şekilde Afrika ülkeleri Ankara’da büyükelçilik açarak Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkiler genel olarak fevkalade olumlu seyir takip ediyor. Fildişi Sahili Türkiye’nin önem verdiği ülkelerden birisidir ve Türkiye-Fildişi Sahili arasındaki ilişkilerin olumlu seyir takip etmesi her iki ülkenin menfaatlerinedir. Ticarette, sanayide, tarımda, özellikle savunma sanayinde yapılacak işbirliklerinin her iki ülkenin menfaatine olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Bictogo, iki ülke Cumhurbaşkanları arasındaki ilişkileri mükemmel olarak nitelendirerek, amaçlarının karşılıklı ticaretin 2 yıl içinde 1 milyar dolara ulaştırmak olduğunu ifade etti. İki ülke halkları arasındaki dostluk ilişkilerinin de memnuniyet verici olduğunu belirten Bictogo, Fildişi Sahili halkının Paris’ten sonra en fazla ziyaret ettiği şehrin İstanbul olduğunu, her geçen gün İstanbul’un ilk tercih edilen şehir olmaya başladığını ifade etti. Bictogo, halkların bu ziyaretlerinin de ekonomik ve ticari ilişkileri hızlandırmak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Fildişi Sahili’ndeki enerji ve tarım alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bictogo, enerji alanınki kalkınma planlarının hayata geçirilmesi ile tarım alanındaki işbirlikleri konusunda Türk iş adamlarını ülkelerine davet etti. Heyetler arası toplantının sonunda TBMM ve Fildişi Sahili Ulusal Meclisi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Buna göre, iki ülke ve halkları arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için çeşitli alanlarda parlamenter işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bictogo ve beraberindeki heyet ile 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TBMM’de bombalanan alana geçti ve buraya karanfil bıraktı. Bictogo’ya Genel Kurul salonunu gezdiren Kurtulmuş, Meclis’in çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ağrı Ağrı’da çocuklar "Minik Eller, Büyük Hayaller" ile el sanatlarına uzanıyor Ağrı Halk Eğitim Merkezi’nin öncülüğünde hayata geçirilen "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesi kapsamında Şeyh Edebali İlkokulu öğrencileri, geleneksel Türk el sanatlarının büyülü dünyasıyla tanıştı. Proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden minik misafirler, çini, kilim dokuma, naht ve filigrafi kurslarını gezerek bu sanat dallarının inceliklerini keşfetti. Deneyimli eğitmenler rehberliğinde uygulamalı çalışmalara katılan çocuklar, el becerilerini geliştirirken hayal güçlerini de harekete geçirdi. Etkinliğin heyecanı mini bir konserle doruğa ulaştı. Çocuklar, sevdikleri şarkılar eşliğinde keyifli vakit geçirirken, Türk kültürünün zengin mirasına da katkıda bulundu. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Halk Eğitim Merkezlerinin sadece kurslar sunmakla kalmadığını, aynı zamanda geleneksel değerlerimizi de yaşattığını vurguladı. Kökrek, "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesinin bu açıdan büyük önem taşıdığını ve çocukların geleceğe umutla bakmasını sağlayacağına inandığını belirtti. Proje kapsamında Ağrı’daki diğer ilkokulların da Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmesi ve geleneksel el sanatlarıyla tanışmaları hedefleniyor. Bu sayede Ağrı’nın kültürel mirası gelecek nesillere aktarılırken, çocukların el becerileri ve hayal güçleri de gelişmeye devam edecek.