SAĞLIK - 15 Mayıs 2017 Pazartesi 14:44

Prof. Dr. Mehmet Ünal; "Üst düzey entelektüel seviye, Alzheimer'ı önlüyor"

A
A
A
Prof. Dr. Mehmet Ünal; "Üst düzey  entelektüel seviye, Alzheimer'ı önlüyor"

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ndeki Sağlık Sempozyumu bu yıl çok geniş bir nüfusu ilgilendiren "Alzheimerli Olmak, Alzheimerli Hasta İle Yaşamak" başlığı ile gerçekleştirildi. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal ; " Entelektüel seviyemizi üst düzeyde tutalım, okuyalım, araştıralım, sanatsal aktivitelerde bulunalım, bol bol müzik dinleyelim, bunların hepsi Alzheimer'a giden süreci yavaşlatan hatta o kötü duruma gitmemizi engelleyen durumlar" vurgusunu yaptı.

"Alzheimerli Olmak, Alzheimerli Hasta İle Yaşamak" başlığı altında farklı sunumların yer aldığı sempozyum hem akademisyenler hem de öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. İnsan beyninin yapısının incelenmesinden; Alzheimerli hastaların klinik ve rehabilitasyon tedavilerine kadar tüm detayların konuşulduğu sempozyuma konuşmacı olarak çok sayıda alanında uzman akademisyen ve hekim katıldı. Dolu dolu geçen ve açılışı İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından yapılan etkinlik, katılımcı sertifikalarının dağıtılması ile sona erdi.

"Alzheimer her yıl artıyor"

Alzheimer'ın her geçen yıl arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ünal " Yaş ortalamamız her geçen gün artıyor. İnsan ömrünün uzaması güzel haber ancak yaş ortalamamızın yükselmesi ile birlikte sadece güzel haberler duymuyoruz. Beraberinde Alzheimer gibi yaşla paralel problem de ortaya çıkıyor. Bu yüzden bizde bunu araştırıp irdeleyelim ve bütün yönleriyle ortaya koyalım istedik. Yapmış olduğumuz sempozyum bu konunun her detayını ele alacak. Alzheimerli bir hastanın anatomik yapılanmasından, fizyolojik ve nörofizyolojik değişikliklerinde, genetik yatkınlığına, klinik tablosuna, egzersizlerle nasıl önleyebilirize, etik ve hukuki boyutuna kadar bütün konuları içine alan bir etkinlik. 65’li yaşlardan sonra maalesef Alzheimer artıyor. 65'li yaşlarda yüzde 6'larda görünürken geçen her 5 yılda ikiye katlayarak ilerliyor. 85'li yaşlara geldiğimizde toplumdaki nerdeyse her iki kişiden birinin Alzheimer olma gibi bir riski olduğunu görüyoruz. Bunun için nasıl önlem alabiliriz, nasıl engelleyebiliriz kısmında akademisyenlerin bilgi birikimini bir araya getirelim dedik" dedi.

"Alzheimerı önlemek için egzersiz şart"

Alzheimer hastalığında egzersizin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ünal; "Öncelikle fiziksel aktiviteyi yaşamamızın bir parçası haline getirelim. Bu egzersiz yapalım cümlesi dilimizde kalıp moda akımı olarak kalmasın. Nasıl yemek yemeyi ve su içmeyi atlamıyoruz aynı şekilde egzersizde yaşamımızın bir rutini haline gelsin. Fiziksel aktiviteler Alzheimer'a gidişi önlemede en önemli önleyici unsurdur. Entelektüel seviyemizi üst düzeyde tutalım, okuyalım, araştıralım, sanatsal aktivitelerde bulunalım, bol bol müzik dinleyelim, bunların hepsi Alzheimer giden süreci yavaşlatan hatta kötü duruma gitmemizi engelleyen durumlar" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarını bile unutuyorlar"

Alzheimer hastalığını tüm aile için acı bir tablo olduğuna değinen Prof. Dr. Ünal; Çocuklarımızı bile unuttuğumuz bir tablo yaşıyoruz. En değerli varlıklarınız olan anneniz babanız sizi tanımıyor. Büyük sabır, çaba ve sürekli diyaloglarla götürülmesi gereken bir süreç gerektiriyor" dedi.

"Bakımı üstlenmek zorlayıcı"

Açılış konuşmasında Alzheimer hasta akımının oldukça sabır gerektirdiğini ifade eden, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar Hacısalihoğlu; "İnsanın bütün organları önemli, aralarında bir mukayese yapmak zor ama en önemlisi ve bütün organları ayakta tutan şey beyindir. Nefes aldığımız sürece beyin sağlığını ayakta tutabilmek son derece önemli. Bu açıdan bu seyrin geldiği nokta en dramatik olanı Alzheimer hastasıyla yaşayabilme gücünü kuvvetini bulabilmek, önemli bir bilgi birikimi ile davranabilmeyi, psikolojik direncini ayakta tutabilmeyi gerektiriyor" şeklinde konuştu.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.